.

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Το «χωριό των τζιχαντιστών» στα Βαλκάνια!


«Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται τόση φασαρία για ένα απλό κομμάτι ύφασμα». Τη δήλωση έκανε ένας από τους κατοίκους του χωριού Γκόρνια Μάοτσα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, κοντά στις πόλεις Μπρτσκο και Τούζλα, με αφορμή....
την επιδρομή των ειδικών δυνάμεων στις αρχές Φεβρουαρίου.

Και το «απλό κομμάτι ύφασμα» δεν είναι άλλο από τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους, που κυμάτιζε... ανέμελα πάνω από ένα από τα σπίτια του χωριού, μέχρι τη στιγμή που τη συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός του Reuters.

Η φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου και κινητοποίησε τις αρχές να ψάξουν στο χωριό για τα ίχνη των υποστηρικτών της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Λίγη ώρα αργότερα οι ειδικές δυνάμεις αποχώρησαν άπραγες.


«Στη διάρκεια των ενεργειών μας δεν βρέθηκαν αναρτημένες σημαίες του Ι.Κ.» δήλωσε η κρατική υπηρεσία έρευνας και προστασίας SIPA, ενώ σε τοπικό ραδιόφωνο κάτοικοι της περιοχής δήλωναν ότι τη σημαία είχαν αναρτήσει κάποιοι... γείτονες, που στο μεταξύ είχαν εγκαταλείψει την Γκόρνια Μάοτσα.

Στα μέσα Μαρτίου νέες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδείκνυαν ότι οι τζιχαντιστικές σημαίες είχαν ξανασηκωθεί στο χωριό.

Για πολλούς η Γκόρνια Μάοτσα θεωρείται «χωριό των τζιχαντιστών», ένας από τους μεγαλύτερους θύλακες της οργάνωσης στη γειτονική χώρα, στην καρδιά των Βαλκανίων! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, εκτός από τη σημαία, το σήμα της ισλαμιστικής οργάνωσης βρίσκεται ζωγραφισμένο στην πινακίδα στην είσοδό του.

Στο χωριό εφαρμόζεται ο ισλαμικός νόμος της σαρία και θεωρείται κέντρο του σουνιτικού κινήματος του σαλαφισμού ή ουαχαμπισμού στη Βοσνία. Οι ρίζες της επιρροής χρονολογούνται ήδη από την εποχή του πολέμου της Βοσνίας, όταν μουτζαχεντίν κατέφθασαν για να πολεμήσουν στο πλευρό των Βόσνιων μουσουλμάνων και στη συνέχεια πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν μόνιμα εκεί, ευαγγελιζόμενοι την ακραία και ριζοσπαστική εκδοχή του Ισλάμ που έχει την ιδεολογική καταγωγή της στη Σαουδική Αραβία.


Το 2014, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν το κύμα προσηλυτισμού νεαρών Βόσνιων στο Ισλαμικό Κράτος, οι Αρχές συνέλαβαν συνολικά 26 υπόπτους σε όλη τη χώρα και απήγγειλαν κατηγορίες για τρομοκρατία στον Χουσεΐν Μπόσνιτς, γνωστό ως «Μπιλάλ», τον ηγέτη μιας από τις μεγαλύτερες ριζοσπαστικές ισλαμικές κοινότητες της Βοσνίας, που έχει καλέσει τους νεαρούς Βόσνιους να ενταχθούν στις τάξεις του Ι.Κ. και έχει δηλώσει:

«Η αλήθεια του Ισλαμικού Κράτους θα επικρατήσει». Ο ίδιος συχνά διέμενε στην Γκόρνια Μάοτσα και, μετά την αναχώρηση για τη Συρία του Νουσέρτ Ιμάμοβιτς (ηγέτης της έτερης μεγαλύτερης κοινότητας φανατικών ουαχαμπιτών, που είχε μέχρι πρόσφατα έδρα του την περιοχή), ανέλαβε καθήκοντα ηγέτη ολόκληρου του κινήματος των ουχαμπιτών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Βοσνίας συνδέουν την έπαρση της τζιχαντιστικής σημαίας με το γεγονός ότι τον Φεβρουάριο επρόκειτο να αρχίσει η δίκη του «Μπιλάλ», που κατηγορείται ότι προέτρεψε μέλη της κοινότητας να ενταχθούν σε τρομοκρατικές οργανώσεις και να φύγουν για να πολεμήσουν στο πλευρό τρομοκρατών στο Ιράκ και στη Συρία.

Ειδικά δε μετά την επιχείρηση εκκαθάρισης από τις Αρχές του άλλου περιβόητου χωριού των τζιχαντιστών στη Βοσνία, της Ντόνια Μποσίνια, θεωρείται ότι πολλοί από τους πρώην μουτζαχεντίν και νέους ουαχαμπίτες μετεγκαταστάθηκαν εκεί.


Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, την ημέρα της έρευνας των ειδικών δυνάμεων ο ουαχαμπίτης Εντις Μπόσνιτς βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού στο οποίο είχε νωρίτερα αναρτηθεί η σημαία των τζιχαντιστών.

Πρόκειται για τον Αμερικανό, βοσνιακής καταγωγής, που είχε συλληφθεί στο πλαίσιο παλαιότερης επιχείρησης με τον τίτλο «Light» που είχε γίνει στο χωριό το 2010. Ο Μπόσνιτς από το Τζάκσονβιλ της Φλόριντα είχε αναπτύξει ισλαμιστική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, προτού εγκατασταθεί στη Βοσνία.

Σύμφωνα με τον βοσνιακό Τύπο, βρισκόταν σε στενή επαφή με τον Αντίς Μεντουνιανίν, τον τρομοκράτη από το Κουίνς, ο οποίος συνελήφθη στις ΗΠΑ με την κατηγορία της συμμετοχής στις σχεδιαζόμενες βομβιστικές επιθέσεις στο μετρό της Νέας Υόρκης από τον Αφγανοαμερικανό Νατζιμπουλά Ζάζι το 2009.

Γνωστές στις Αρχές οι σχέσεις της περιοχής με τρομοκρατικούς θύλακες

Φαίνεται ότι τα... πλοκάμια των τρομοκρατικών διασυνδέσεων στην περιοχή της Βοσνίας ήταν γνωστά στις Αρχές εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, ενώ και οι ξένες μυστικές υπηρεσίες φέρεται ότι τροφοδοτούσαν με πληροφορίες το Σαράγιεβο.


Μια εκπομπή του τηλεοπτικού προγράμματος της Βοσνίας «60 Minutes» τον Ιούλιο του 2010 είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική σχετικά με τη σημασία της Γκόρνια Μάοτσα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, «η ουαχαμπιτική κοινότητα στην Γκόρνια Μάοτσα θεωρούνταν έως τον Φεβρουάριο του 2010 μια περιοχή όπου επικρατεί η ετεροδικία, αφού μόνος αποδεκτός νόμος αναγνωριζόταν η σαρία.

Αυτής της κοινότητας των παρανόμων ηγούνταν άνθρωποι όπως ο Νουσρέτ Ιμάμοβιτς, που λειτουργούσε σαν σύνδεσμος με τους «αδελφούς» και τους υποστηρικτές στη Σερβία και την Αυστρία. Το 2010, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Light», εκτός από τον Μπόσνιτς, είχε συλληφθεί και ο Ιμάμοβιτς.

Το δίκτυο της Γκόρνια Μάοτσα είχε στενούς συνδέσμους με τον Αυστριακό Χαφίζ Μοχάμαντ Πόρτσα και τον Ριγιάντ Ρουστεμπάσιτς, μέλος της ομάδας El Mujahidin και επικεφαλής τοπικού πυρήνα, ο οποίος συνελήφθη δύο φορές από τις Αρχές με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών και όπλων στην κατοχή του, το 2004 και το 2008, και αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή.


Το 2010 ο γαμπρός του Νασίρ Παλισλάμοβιτς υπήρξε ο επικεφαλής της τρομοκρατικής επίθεσης στο αστυνομικό τμήμα, που προκάλεσε τον θάνατο ενός αστυνομικού.

Σήμερα η Βοσνία θεωρείται ένα από τα κέντρα προσηλυτισμού του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη. Περίπου 180 Βόσνιοι, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά, μετέβησαν στη Συρία την τελευταία τριετία, ενώ περίπου 150 μαχητές παραμένουν σήμερα και πολεμούν στη Συρία ή στο Ιράκ.

Μυρτώ Μπούτση

[Πηγή]