.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Η θεά Άρτεμις χαραγμένη σε αρχαίο κόσμημα


Το κόσμημα από καρνεόλη μέσα στην κοιλότητα του μεταλλικού δαχτυλιδιού σε μεγέθυνση. Στο κόσμημα είναι χαραγμένη η μορφή της θεάς Αρτέμιδος. Photo: Tal Rogovski. Πηγή: Supplied
Βρέθηκε ένα πολύτιμο δαχτυλίδι με την εικόνα της θεάς Αρτέμιδος κοντά στο Μαυσωλείο του βασιλιά Ηρώδη. Ένα εντυπωσιακό κόσμημα χαραγμένο με την εικόνα της θεάς του κυνηγιού βρέθηκε κοντά σε ένα μαυσωλείο που χτίστηκε από τον Ηρώδη....
τον Μέγα, βασιλιά της Ιουδαίας, από το 37 π.Χ. μέχρι το έτος της γέννησης του Ιησού Χριστού (4 π.Χ.).

Το πολύτιμο κόσμημα από καρνεόλη (Σάρδιος λίθος) δείχνει την θεά Αρτέμιδα με περίτεχνη κόμμωση, η οποία φοράει χιτώνα και μια φαρέτρα στον πίσω αριστερό ώμο της. Διακρίνεται επίσης η μύτη ενός τόξου που προεξέχει, πίσω από το δεξιό της ώμο.

Η θεά Άρτεμις, όπως και η ρωμαϊκή αντίστοιχή της θεά Νταϊάνα, ήταν θεές του κυνηγιού και του τοκετού.

Το εντυπωσιακό εύρημα φαίνεται να ήταν ενσωματωμένο σε ένα μεταλλικό δαχτυλίδι που βρέθηκε σε κοντινή απόσταση. Οι ερευνητές λένε ότι το δαχτυλίδι και το κόσμημα είναι πιθανό να ανήκουν σε κάποιον Ρωμαίο αξιωματούχο, ο οποίος τοποθετήθηκε στη συγκεκριμένη περιοχή πολύ καιρό μετά το θάνατο του Ηρώδη.

Ο αξιωματούχος χρησιμοποιούσε το κόσμημα για να βάζει σφραγίδες, πιέζοντάς το σε μαλακό υλικό, όπως πηλό, βουλοκέρι ή κερί μέλισσας, για να αποτυπώσει την εικόνα της θεάς.

Η ιδέα ότι ανήκε σε κάποιον Ρωμαίο διοικητή στρατού ενισχύεται από το γεγονός ότι η θεά Άρτεμις (Diana) ήταν δημοφιλής μεταξύ των ρωμαϊκών στρατευμάτων. Ήταν η θεά της Σελήνης και του κυνηγιού και οι στρατιώτες επικαλούνταν τη δύναμη και την προστασία της στα πεδία των μαχών.

Αυτό υποστηρίζεται και από το γεγονός ότι πρόκειται για μεταλλικό και όχι χρυσό δαχτυλίδι, που θα είχε κατά πάσα πιθανότητα ένας πατρίκιος, και από το ότι είναι αρκετά μεγάλο ώστε να ταιριάζει στο δάχτυλο ενός στρατιώτη.


Δεξιά, βλέπουμε το κόσμημα προσαρμοσμένο στο μεταλλικό δαχτυλίδι. Κάτω αριστερά, το κόσμημα όπως βρέθηκε. Πάνω αριστερά, η χαραγμένη μορφή της Αρτέμιδος. Photo: Tal Rogovski. Πηγή: Supplied

Η δύναμη της θεάς

Τέτοιου είδους κοσμήματα χρησιμοποιούνταν σε ολόκληρη τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, λένε οι ιστορικοί. Είχαν το ρόλο της «επικύρωσης της αλληλογραφίας ή μιας διαθήκης καθώς και συμβάσεων όλων των ειδών, ενώ είχαν και καθαρά πρακτικό χαρακτήρα, όπως τη σφράγιση αγροτεμαχίων και διαφόρων συσκευασιών» αναφέρουν οι ερευνητές Amorai-Stark και Hershkovitz στο περιοδικό Live Science.

Η εικόνα της θεάς είχε ιδιαίτερη σημασία για τον ιδιοκτήτη του, ειδικά εάν αυτός ήταν στρατιώτης, όπως αναφέραμε πιο πάνω.

Η θεά Άρτεμις είχε τη φήμη ότι παρείχε προστασία από τα δεινά της μάχης. Έτσι, ο ιδιοκτήτης αυτού του δαχτυλιδιού είναι πιθανό να πίστευε ότι κατείχε μια ασπίδα προστασίας από τους κινδύνους, τις κακουχίες και τους τραυματισμούς του πολέμου, την οποία του χάριζε απευθείας η θεά.

[Πηγή]