.

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Την εποχή που η Σαχάρα ήταν πράσινη


Όταν η Σαχάρα ήταν πράσινη ένας μεγάλος πολιτισμός είχε ακμάσει εκεί.
Πηγή: News media
Η “λεωφόρος” με τα εργαλεία που ανακαλύφθηκε στη Σαχάρα ανήκει σε μια εποχή πριν από 11.700 έως 2.500.000 χρόνια. ΠΡΙΝ ΑΠΟ 11 χιλιάδες χρόνια, ξεκίνησε στη Βόρειο Αφρική μια κλιματική περίοδος που διήρκεσε 6 χιλιάδες χρόνια....

Η εποχή αυτή έχει ονομαστεί από τους επιστήμονες «Αφρικανική υγρή περίοδος» και στη διάρκειά της η περιοχή της Σαχάρας είχε έντονη βλάστηση.

Υπήρχαν λίμνες και δάση όπου ζούσαν πολλά είδη ζώων ανάμεσα στα οποία ιπποπόταμοι, ελέφαντες και καμηλοπαρδάλεις.

Από τα πιο γνωστά «μνημεία» εκείνης της περιόδου είναι αυτά της περιοχής Μεσάκ Σετάφετ (Messak Settafet) στη Νότια Λιβύη, στο κέντρο της Σαχάρας. Η περιοχή είναι γεμάτη με πετρογλυφικά μνημεία και βραχογραφίες, που έχουν ηλικία άνω των 10.000 ετών και παραπέμπουν στην Εποχή των Παγετώνων, τότε που η Σαχάρα ήταν πράσινη.

Μεσάκ Σετάφετ: χαρακτικά σε ασβεστόλιθο την εποχή που η Σαχάρα ήταν πράσινη.
Πηγή: News media

Μια νέα εντατική έρευνα στην περιοχή Μεσάκ Σετάφετ, ένα τεράστιο πλάτωμα από ψαμμίτη στη μέση της ερήμου, έδειξε ότι εκατομμύρια προϊστορικά εργαλεία είναι σπαρμένα σε όλο το τοπίο. Έχει υπολογιστεί ότι κατά μέσο όρο υπάρχουν 75 εργαλεία ανά τετραγωνικό μέτρο, ή 75 εκατομμύρια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ αποκάλεσαν την περιοχή “χαλί” από εργαλεία, αν και πιο σωστό είναι να ονομαστεί “λεωφόρος” με τα εργαλεία, καθώς πρόκειται για έκταση συνολικού μήκους 350 χιλιομέτρων, με μέσο πλάτος τα 60 χιλιόμετρα.

Το Wadi Matkhandush είναι η πιο διάσημη τοποθεσία βραχογραφιών του Μεσάκ Σετάφετ.
Πηγή: News media

Η ηλικία των εργαλείων παραπέμπει στο Μέσο και Άνω Πλειστόκαινο, μια εποχή που αρχίζει πριν από 11.700 χρόνια και πηγαίνει πίσω έως τα 1.000.000 χρόνια. Η Μεσάκ Σετάφετ είναι η αρχαιότερη ίσως στον πλανήτη περιοχή της «Ανθρωπόκαινου Εποχής», με τα εργαλεία να στοιβάζονται σταδιακά εκεί με το πέρασμα εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων.

Ο όρος «Ανθρωπόκαινος Εποχή» χρησιμοποιείται σήμερα για να δηλώσει το σημείο εκείνο κατά το οποίο οι ανθρώπινες δραστηριότητες άρχισαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η αρχή του Ανθρωπόκαινου τοποθετείται συνήθως στη Βιομηχανική Επανάσταση που άρχισε 200 περίπου χρόνια πριν. Με βάση όμως τα νέα ευρήματα, οι ερευνητές κάνουν λόγο για «Πρώιμη Ανθρωπόκαινο Εποχή», πριν από 10.000 χρόνια, όταν άρχισαν τα δάση να αποψιλώνονται για τη γεωργία.

Λεπτομέρεια βραχογραφίας με βοοειδή από το Μεσάκ Σετάφετ.
Πηγή: News media

Η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να εκτιμήσει τον όγκο των λίθινων εργαλείων που απορρίφθηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκατοντάδων χιλιάδων ετών της ανθρώπινης εξέλιξης. Και βρήκε ότι ο όγκος τους είναι λίγο μεγαλύτερος από αυτόν της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο!

Αν και τα εργαλεία παραπέμπουν στο Κατώτερο ή Πρώιμο Πλειστόκαινο, δηλαδή στα 2.500.000 χρόνια, οι ερευνητές του Κέμπριτζ περιόρισαν την εκτίμηση στο ένα εκατομμύριο χρόνια, για να μην έρθουν σε αντίθεση με τις χρονολογίες της Ανθρωπολογίας. Έτσι, τοποθετούν τα ευρήματά τους στη λεγόμενη Τροφοσυλλεκτική Περίοδο, κατά την οποία ο άνθρωπος εύρισκε την τροφή του κυνηγώντας ζώα.

Οι επιστήμονες διαφωνούν σχετικά με το ποιο ακριβώς είδος βοοειδών απεικονίζεται στις
βραχογραφίες της περιοχής Μεσάκ Σετάφετ, ενώ εντύπωση προκαλεί ο άνθρωπος με το κράνος και τις κεραίες πίσω από το ζώο. Τασίλι Ν’Ατζέρ, Αλγερία.
Πηγή: News media

Κατάφεραν ωστόσο από τα συντρίμμια των εργαλείων να υπολογίσουν τον αριθμό των εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν από ένα άτομο σε ένα χρόνο. Έφτασαν έτσι σε ένα μέσο όρο από 5 έως 5 εκατομμύρια λίθινα ευρήματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, που σε συνδυασμό με την έκταση που έχει η “λεωφόρος” των εργαλείων, μας δίνει το ισοδύναμο των 42 έως 84.000.000 Πυραμίδων της Γκίζας!

Αν το απλώσουμε αυτό σε όλη την αφρικανική ήπειρο, τότε έχουμε το ισοδύναμο μεταξύ 1,3 και 2,7 Πυραμίδων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο σε όλη την Αφρική! Αυτό δείχνει πως η τεράστια περιοχή της Σαχάρας ήταν κάποτε ένας τόπος που έσφυζε από ζωή, αλλά του οποίου την πραγματική ιστορία δεν θα τη μάθουμε ποτέ.

Η προϊστορική “λεωφόρος” με τα εργαλεία καλύπτει μια έκταση εκατοντάδων χιλιομέτρων στην καρδιά της σαχαρικής ερήμου.
Πηγή: News media

Το είδαμε εδώ