Γαλλικό πρόκριμα για την Ελλάδα
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗς €ΖΩΝΗΣ
Ως πρόκριμα για την Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του Eurogroup να δώσει δύο χρόνιας παράταση στη Γαλλία προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της. Η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ έρχεται....
να επικυρώσει την σχετική απόφαση της Κομισιόν που είχε ληφθεί τον περασμένο μήνα.
Έτσι, η κυβέρνηση Ολάντ, έχει πλέον στη διάθεσή της δύο επιπλέον χρόνια (μέχρι το 2017) προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της χώρας, κάτω από το όριο του 3% από το 4,1% που είναι σήμερα.
Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η απόφαση αυτή θεωρείται και ως πρόκριμα για την ελληνική οικονομία η οποία ασφυκτιά κάτω από τα «δεσμά» της σφιχτής οικονομικής πολιτικής του Βερολίνου.
Όσο και αν φαίνεται παράδοξο το γεγονός ότι υπάρχουν «δύο μέτρα και δύο σταθμά» σε σχέση με τις μικρότερες χώρες η παροχή περιόδου χάριτος στην γαλλική οικονομία θα δράσει θετικά και στα ελληνικά αιτήματα ενώ ταυτόχρονα ερμηνεύεται ως τακτική αναδίπλωση του Βερολίνου προς μια νέα οικονομική φιλοσοφία μακριά από τις γοτθικού τύπου γερμανικές εμμονές για τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων.
Γραμμές όμως οι οποίες στο τέλος αναστέλλουν την ίδια την ανάπτυξη και καταδικάζουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες στην ύφεση και τη συρρίκνωση.
Ωστόσο, η συνεδρίαση του EcoFin δεν ήταν χωρίς αντιδράσεις. Σύμφωνα με τους Financial Times, μια σειρά μικρότερων κρατών, εξέφρασαν αντιρρήσεις και παράπονα για ευνοϊκή μεταχείριση στην τήρηση των δημοσιονομικών κανονισμών.
Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, δήλωσε πως έθεσε το ζήτημα της ισότιμης μεταχείρισης των κρατών μελών.
«Λέω πως αν κάνεις παραχωρήσεις σε έξι ή εφτά ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, θέλουμε και εμείς παραχωρήσεις» δήλωσε ο κ. Νούναν.
Αξιωματούχοι της Ε.Ε. ανέφεραν στους Financial Times πως παρόμοιες ανησυχίες εξέφρασαν και άλλες μικρότερες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία και η Σλοβακία.
Έτσι το ζήτημα σιγά-σιγά παίρνει ευρωπαϊκές διαστάσεις και η Ελλάδα φαίνεται να δικαιώνεται για τις θέσεις της αναφορικά με το Γερμανικό μοντέλο "ανάπτυξης" που λίγη έως καμία σχέση έχει με αυτό που επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Το «ρήγμα» επομένως της γερμανικής επιβαλλόμενης πολιτικής στην ευρωζώνη παίρνει -και καλώς παίρνει- διαστάσεις και αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.
[Πηγή]