.

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Το χωριό στο οποίο οι γυναίκες έχουν το πάνω χέρι [εικόνες]

Μία μοναδική κοινότητα
ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Είναι ένα χωριό που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στον κόσμο. Εκεί, οι γυναίκες έχουν το πάνω χέρι, ορίζουν τα πάντα και οι άνδρες διεκδικούν μάταια τα δικαιώματά τους. Το ακόμη πιο παράδοξο είναι πως αυτό το χωριό βρίσκεται στην Ινδία....

Στη χώρα που έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις χειρότερες στον κόσμο για να ζήσει μία γυναίκα, υπάρχει μία γωνιά στην οποία τα θηλυκά παίρνουν την... εκδίκησή τους.

Είναι το Μαγλινόνγκ, το χωριό της φυλής Κάσι, μία μητριαρχική κοινωνία στην οποία η περιουσία κληροδοτείται από τη μητέρα στην κόρη και οι γυναίκες κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό της γης.

Ίσως όχι τυχαία, το ίδιο χωριό έχει χαρακτηριστεί ως το πιο καθαρό στην Ασία από το BBC. Δεν είναι όλοι βέβαια χαρούμενοι με την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Πολλοί άνδρες νιώθουν ότι ο ρόλος τους είναι αόριστος, κάτι που οδηγεί σε υψηλά ποσοστά αλκοολισμού και θνησιμότητας ανάμεσα στους νεαρούς Κάσι.

Μάλιστα, στη γειτονική πόλη υπάρχει το SRT, μία ομάδα που μάχεται για τα δικαιώματα των ανδρών στο Μαγλινόνγκ, όπως αναφέρει το Business Insider στο σχετικό αφιέρωμα.
Το χωριό βρίσκεται δίπλα στο Μπαγκλαντές


Το όνομα του χωριού σημαίνει «τρύπα μέσα στην πέτρα», στη γλώσσα των Κάσι. Οι κάτοικοί του έχουν φτιάξει τουριστικά αξιοθέατα, βεβαιώνοντ5ας ότι το οικοσύστημα παραμένει άθικτο.


Ενα μοναδικό στοιχείο του χωριού είναι οι γέφυρες από «ζωντανές» ρίζες δέντρων


Τα 95 νοικοκυριά του χωριού προωθούν τον οικο-τουρισμό. Οι επισκέπτες μπορούν να μείνουν σε δεντρόσπιτα ή σε σπίτια κατοίκων.


Χαρακτηρίστηκε το πιο καθαρό χωριό στην Ασία για τις διάφορες πρωτοβουλίες σε αυτό τον τομέα, όπως οι σκουπιδοτενεκέδες από μπαμπού και οι αυστηροί κανόνες του για την καθαριότητα.


Οι χωρικοί αλλά και οι επισκέπτες υποχρεώνονται να πληρώσουν πρόστιμο αν δεν ακολουθήσουν αυτούς τους κανόνες. Στη φωτογραφία, μία ντόπια καθαρίζει τα πιάτα, μετά από γεύμα για επισκέπτες.


Τα ψώνια γίνονται στη γειτονική πόλη Πουνίρσλα.


Οι γυναίκες πλένουν τα ρούχα σε ένα ρέμα και τα απλώνουν για να στεγνώσουν.


Οι γυναίκες στο χωριό ευημερούν περισσότερο κοινωνικά και οικονομικά σε σύγκριση με τους άνδρες, ενώ τους φέρονται με απόλυτο σεβασμό. Κάτι παράδοξο για την Ινδία, που έχει χαρακτηριστεί μία από τις χειρότερες χώρες για να ζει μία γυναίκα.


Αν και πρόκειται για μητριαρχική κοινωνία, οι ρόλοι των φύλων παραμένουν παραδοσιακοί. Οι άνδρες εργάζονται στα χωράφια, ενώ οι γυναίκες φροντίζουν τις δουλειές στο χωριό.



Η καλλιέργεια ινδοκάρυδου είναι η βασική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους του χωριού. Ο εικονιζόμενος αναγκάζεται να περπατά δύο μίλια κάθε ημέρα για να φτάσει στο χωράφι.



Οι κάτοικοι του χωριού δίνουν μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση, για αυτό εκεί το ποσοστό αναλφαβητισμού είναι μηδενικό.



Ο Χριστιανισμός επίσης παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή του χωριού, όπου υπάρχουν τρεις εκκλησίες. Οι διδαχές της Βίβλου είναι ένα επιχείρημα για κάποιους άνδρες που αμφισβητούν τις αρχές της μητριαρχικής κοινωνίας.


Αν και στο χωριό δεν υπάρχουν μέλη του SRT, κάποιοι άνδρες υποστηρίζουν την αποστολή της οργάνωσης και ζητούν πιο ουσιαστικούς ρόλους στην οικογένεια.


[Πηγή]