Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Ρωσία: Μυστήριο! Ανοίγουν συνεχώς κρατήρες στη Σιβηρία


Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια θεωρία που θέλει την εμφάνιση των κρατήρων να συνδέεται με την εκπομπή μεθανίου που προκαλείται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη από το λιώσιμο των πάγων. Επιστήμονες ανακάλυψαν 20 μίνι κρατήρες....
που εμφανίστηκαν από το πουθενά δίπλα σε μια τεράστια τρύπα γεμάτη νερό στη χερσόνησο Γιαμάλ.

Ο ανεξήγητος αυτός σχηματισμός κρατήρων στην περιοχή παραμένει μυστήριο.

Τους 20 κρατήρες-«μωρά» που πλαισιώνουν τον γιγάντιο κρατήρα που πλέον έχει τη μορφή λίμνης αποκάλυψαν εικόνες από δορυφόρους το 2014.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου πετρελαίου και φυσικού αερίου που εδρεύει στην Μόσχα Vasily Bogoyavlensky αναφέρει ότι οι ερευνητές γνωρίζουν την ακριβή τοποθεσία μόνο των τεσσάρων από τους 20 κρατήρες, τους οποίους ονομάζει «τρύπες αερίου».



Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια θεωρία που θέλει την εμφάνιση των κρατήρων να συνδέεται με την εκπομπή μεθανίου που προκαλείται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη από το λιώσιμο των πάγων.

Σύμφωνα με τον Bogoyavlensky είναι πολύ σημαντική η μελέτη αυτών των κρατήρων αλλά ταυτόχρονα είναι και πολύ επικίνδυνη λόγω των συνεχόμενων εκπομπών αερίων.

Οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα προκαλέσει προβλήματα όπως η εκτίναξη μεγάλης ποσότητας μεθανίου η οποία θα είναι υπεύθυνη για μεγάλες κλιματικές αλλαγές αν συνεχιστεί. Ο ίδιος ο Bogoyavlensky δηλώνει: «Πρέπει να ερευνήσουμε το φαινόμενο αυτό επειγόντως, για να αποφευχθούν πιθανές καταστροφές»



Οι κλιματικές αυτές αλλαγές έχουν προβληματίσει και τους Αμερικάνους επιστήμονες. O Dr Jason Box, αμερικανός καθηγητής στην επιστήμη μελέτης των παγετώνων στο γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και Γροιλανδίας, έγραψε στο blog του τον Ιούλιο του 2014 ότι «η απελευθέρωση μεθανίου στην ατμόσφαιρα, είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από την απελευθέρωση ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα, δεδομένου ότι το μεθάνιο είναι περίπου 20 φορές πιο ισχυρό από το φαινόμενο του θερμοκηπίου».

[Πηγή]