.

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Αρχαιο(ελληνικός) θησαυρός 5.361(!) έργων επέστρεψε στη Ρώμη +pics


Πάνω από 5.000 αρχαιότητες, που είχαν εξαχθεί παράνομα στην Ελβετία και των οποίων η αξία υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ, επέστρεψαν στην Ιταλία, στο πλαίσιο συντονισμένων ερευνών των ιταλικών και των ελβετικών αρχών για την εξάρθρωση του «κυκλώματος Μπεκίνα»....

Ο αρχαιολογικός θησαυρός, που παρουσιάστηκε στο Εθνικό Ρωμαϊκό Μουσείο την Τετάρτη, αποτελείται από 5.361 αντικείμενα: βάζα, αγγεία (αμφορείς, κάνθαροι και κρατήρες), μπρούτζινα αγάλματα, αγαλματίδια, ψηφιδωτά, αρχαίες πανοπλίες και χιλιάδες άλλα έργα τέχνης.


Τα πολύτιμα έργα τέχνης χρονολογούνται από τον 8ο αι. π.Χ. ώς τον 3 αι. μ.Χ. και βρέθηκαν σε αποθήκες στη Βασιλεία της Ελβετίας, που ανήκουν στον διαβόητο έμπορο τέχνης Τζιανφράνκο Μπεκίνα.

«Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί ποτέ, σε μία μεμονωμένη επιχείρηση» δήλωσε ο ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Σχεδόν όλες οι αρχαιότητες είναι προϊόντα λαθρανασκαφών που έγιναν σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας: στην Καλαβρία, την Καμπανία, τη Λάτσιο, την Απουλία, τη Σαρδηνία και τη Σικελία.

Το «κύκλωμα Μπεκίνα», με πλοκάμια σε Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Ιαπωνία και Βρετανία, απασχολεί εδώ και χρόνια τις αρχές. Στο κύκλωμα εμπλέκονται συντηρητές αρχαιοτήτων, τυμβωρύχοι, ιστορικοί τέχνης, καθώς επίσης ανυποψίαστοι συλλέκτες και μεγάλα μουσεία σε όλο τον κόσμο.

Πολύτιμο εργαλείο στις έρευνες για την εξάρθρωση του κυκλώματος αποτελεί το περίφημο «αρχείο Μπεκίνα», που έχουν στα χέρια τους οι ιταλικές αρχές: χιλιάδες τιμολόγια, επιστολές προς συλλέκτες, αλλά και χιλιάδες φωτογραφίες πολαρόιντ προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για τις διαδρομές της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.

Αντιμέτωπες με το κύκλωμα Μπεκίνα έχουν βρεθεί και οι ελληνικές υπηρεσίες. Τον Οκτώβριο του 2014, η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού κατάφερε να μπλοκάρει τη δημοπράτηση, από τον οίκο Bonhmas στο Λονδίνο, μίας αρχαίας κεφαλής του Ερμή των Προπυλαίων.

Όπως διαπιστώθηκε, επρόκειτο για ρωμαϊκό αντίγραφο έργου του Αλκαμένη, το οποίο είχε εξαχθεί παράνομα από μέλη του κυκλώματος Μπεκίνα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, παρόλο που οι 5.361 αρχαιότητες θα μπορούσαν να εκτεθούν ως μία ολοκληρωμένη συλλογή, εντούτοις το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας προσανατολίζεται στο να επιστραφούν στα μουσεία των περιφερειών απ' όπου προέρχονται.


Άννα Ανδίρα


Δείτε και βίντεο














2.607 αρχαία νομίσματα επαναπατρίστηκαν από τη Γερμανία
.
Επαναπατρίστηκαν από τη Γερμανία 2.607 αρχαία νομίσματα, που είχαν κατασχεθεί στις 9 Σεπτεμβρίου 2011 στις αποσκευές Έλληνα πολίτη που ταξίδευε οδικώς προς το Μόναχο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στην υπόθεση εμπλέκονται άτομα τα οποία συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση αρχαιοκάπηλων που εξαρθρώθηκε τον Μάρτιο του 2012 από την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής.

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για χάλκινα νομίσματα κλασικών, ελληνιστικών, ρωμαϊκών και υστερορωμαϊκών χρόνων. Από την αρχαιολογική τεκμηρίωση που έγινε στο Νομισματικό Μουσείο αναγνωρίστηκαν εκδόσεις νομισματοκοπείων πόλεων της Μακεδονίας (Πέλλα, Φίλιπποι, Αμφίπολη, Θεσσαλονίκη, Τράγιλος κ.ά.), λιγοστές εκδόσεις πόλεων Αιγαιακής Θράκης (Μαρώνεια, Άβδηρα, ένα νόμισμα Αίνου), όπως και εκδόσεις βασιλέων Μακεδονίας (Αμύντας  Γ’, Φίλιππος  Β’, Αλέξανδρος  Γ’, Δημήτριος Πολιορκητής, Φίλιππος Ε’, Περσεύς).

Επιπλέον ανάμεσά τους εντοπίστηκαν τέσσερα αργυρά δηνάρια του 2ου αι. μ.Χ., δεκαπέντε ρωμαϊκοί αντωνινιανοί από κράμα του 3ου αι. μ.Χ. Αναγνωρίστηκαν, τέλος, ιδιαίτερες κοπές νομισματοκοπείου Θεσσαλονίκης πρώιμης βυζαντινής περιόδου (16νούμμια, 8νούμμια και ένα δυνούμμιον) και χάλκινο παλαιολόγειο torneze του Ιωάννη Ε’ Παλαιολόγου, του β’ μισού του 14ου αι.

Η επιτυχής εξέλιξη υπήρξε αποτέλεσμα της συντονισμένης προσπάθειας της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης με την αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων  και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι οποίες κατόπιν χρονοβόρων διαδικασιών εντόπισαν τα νομίσματα στο Κεντρικό Τελωνείο Μονάχου και επετεύχθη ο επαναπατρισμός τους, ως προϊόντων παράνομης διακίνησης. Στην ολοκλήρωση του επαναπατρισμού ήταν επίσης καθοριστική η συμβολή της Γενικής Προξένου Μονάχου κας Σοφίας Γραμματά.

Τα νομίσματα αποτελούν πλέον πρόσκτημα του Τμήματος Νομισμάτων του Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου, στο οποίο και φυλάσσονται.



[Πηγή]