.

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Σε Ολλανδό καθηγητή απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής


Με το ανώτατο παράσημο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Τιμής, τιμήθηκε από την ελληνική Πολιτεία για τη προσφορά του στη διάδοση του Νεοελληνικού πολιτισμού στην Ολλανδία, ο ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, Άρνολντ βαν Γκέμερτ (Arnold van Gemert)....

Παρασημοφορήθηκε σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην πρεσβευτική κατοικία της Ελλάδας στη Χάγη.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη διάκριση του ελληνικού κράτους, του απενεμήθη για τη συμβολή του στην προώθηση των σπουδών της πρώιμης Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στην Ελλάδα και την Ολλανδία.

Ο Άρνολντ φαν Γκέμερτ διετέλεσε αναπληρωτής καθηγητής και τακτικός καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Άμστερνταμ επί σειρά ετών. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη μελέτη της Κρητικής Λογοτεχνίας την πρώιμη και μέση περίοδο της Ενετοκρατίας στο νησί (15ος-17ος αιώνας). Οι έρευνές του στα Κρατικά Αρχεία της Βενετίας συνέδραμαν στη ριζική αναθεώρηση της χρονολόγησης της πρώιμης Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

Την τιμητική διάκριση, εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, απένειμε η πρέσβης της Ελλάδας στην Ολλανδία, Θηρεσία- Παρασκευή Αγγελάτου, η οποία τόνισε: «Σε μία περίοδο που η Ελλάδα πέρασε δύσκολες στιγμές, από τις οποίες εξέρχεται, καθώς υπάρχουν δείγματα των προσπαθειών που κάναμε, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να υπάρχουν άτομα, όπως ο καθηγητής Van Gemert, που αγαπούν την ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία και εξετάζουν σε βάθος τη σημασία της Ελλάδας».

Ο καθηγητής φαν Γκέμερτ, από την πλευρά του, είπε ότι η συγκεκριμένη τιμητική διάκριση (σσ. έχει πάρει πολλές επιστημονικές διακρίσεις από τα Πανεπιστήμια της Κρήτης και της Θεσσαλονίκης) «είναι η ανώτατη, καθώς θεωρείται συμβολή στην ελληνική κουλτούρα στο εξωτερικό».

Σημειώνεται ότι ο Άρνολντ φαν Γκέμερτ, παρότι έχει συνταξιοδοτηθεί από το Πανεπιστήμιο, συνεχίζει το ερευνητικό έργο του και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ενός πολύ σημαντικού βιβλίου, που στηρίζεται σε αρχεία, τα οποία βρίσκονται στη Βενετία και αφορούν συμβολαιογραφικές πράξεις στην πόλη του Ρεθύμνου.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, υπάρχουν αρκετές πηγές για τον Χάνδακα (Ηράκλειο), αλλά δεν υπάρχουν για τα Χανιά και το Ρέθυμνο, τα αρχεία των οποίων καταστράφηκαν κατά την Άλωση το 1645 και το 1646 αντίστοιχα.

[Πηγή]