Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΟΙΡΑΖΑΝ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ.



Παραμονές Χριστουγέννων και στην πόλη της Αττάλειας κάποιοι Τούρκοι θέλησαν να στήσουν ένα πάγκο στο ιστορικό μέρος της πόλης για να διανέμουν δωρεάν το Ευαγγέλιο στην Τουρκική γλώσσα....

Παράλληλα είχε έρθει και μια χορωδία για να ψάλει χριστουγεννιάτικους ύμνους στους περαστικούς.

Δεν πέρασαν όμως πολλές ώρες από την στιγμή που στήθηκε ο πάγκος και τοποθέτησαν πάνω του τα ευαγγέλια για να τα δωρίσουν στους ενδιαφερομένους και έφτασε η αστυνομία που προφανώς είχε ειδοποιηθεί.

Χωρίς πολλά λόγια οι Τούρκο αστυνομικοί συνέλαβαν αμέσως τους δωρητές του ευαγγελίου και τους οδήγησαν στα κρατητήρια για ανάκριση ενώ διέλυσαν την χριστουγεννιάτικη εκδήλωση.

Όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, στις 24 Δεκεμβρίου, παραμονή της μεγάλης χριστιανικής εορτής των Χριστουγέννων στην πόλη της Αττάλειας, στην νότιο Τουρκία και έξω από την ιστορική πύλη του Αδριανού στο ιστορικό βυζαντινό κάστρο της πόλης, οι Τούρκοι υπήκοοι, Ραμαζάν Αρκάν και Ισά Μεσίχ, μέλη μιας χριστιανικής ομάδας της πόλης, θέλησαν να κάνουν μια χριστιανική εκδήλωση με την διανομή του ευαγγελίου στην τουρκική γλώσσα.

Όπως ανέφερε ο Ραμαζάν Αρκάν, στην πόλη της Αττάλειας ζουν πολλοί χριστιανοί, (!!) και με την εκδήλωση αυτή θα έβρισκαν την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα ευαγγέλιο στα τουρκικά για να γνωρίσουν στην μητρική τους γλώσσα την χριστιανική διδασκαλία. Για τον λόγο αυτό έστησαν ένα πάγκο και τοποθέτησαν εκεί τα ευαγγέλια τα οποία μοίραζαν δωρεάν στους ενδιαφερόμενους.

Ο πάγκος στήθηκε όπως αναφέρεται στις 12,30 μμ και το εντυπωσιακό είναι μέσα σε δυο ώρες, δηλαδή μέχρι τις 2,30 μμ, περίπου 400-500 άτομα πέρασαν από εκεί και πήραν το ευαγγέλιο. Τότε έφτασε η αστυνομία και αφού συνέλαβε τους διανομείς του ευαγγελίου, σήκωσαν τους πάγκους και έτσι η εκδήλωση αυτή παραμονής των Χριστουγέννων έληξε με την επέμβαση των τουρκικών αρχών.

Μιλώντας οι δυο Τούρκοι που είχαν την πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης σε μια τοπική τουρκική εφημερίδα, ανέφεραν ότι ήθελαν να δώσουν την ευκαιρία στους Τούρκους να διαβάσουν το ευαγγέλιο στην τουρκική γλώσσα και να μάθουν τα βασικά σημεία της χριστιανικής θρησκείας.

Μάλιστα, όπως υποστήριξαν, είχαν πάρει και την άδεια από την νομαρχία για την εκδήλωση αυτή γ” αυτό και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την επέμβαση των αστυνομικών αρχών που τους συνέλαβαν χωρίς να δικαιολογήσουν την σύλληψη τους.

«Εμείς είμαστε Τούρκοι υπήκοοι», όπως ανέφεραν, «και ζούμε μόνιμα στην Αττάλεια όπου υπάρχει ένα μεγάλο χριστιανικό ποίμνιο που ενδιαφέρεται να αποκτήσει ένα ευαγγέλιο στην τουρκική γλώσσα».

Στη συνέχεια κατήγγειλαν την τουρκική αστυνομία ότι έδρασε με παράνομο τρόπο συλλαμβάνοντας τους και όπως δήλωσαν, σε μια κανονική και σωστή δημοκρατία αυτά τα πράγματα είναι αδιανόητα, ενώ έθιξαν και το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας που στην σημερινή Τουρκίας των ισλαμιστών, Ερντογάν Νταβούτογλου, είναι μάλλον, όνειρο απατηλό.

Το επεισόδιο αυτό μόλις έγινε γνωστό από τον τοπικό τύπο πήρε κάποια έκταση και σε περιφερικά τουρκικά ΜΜΕ και δημιουργήθηκε ζήτημα, καθώς για άλλη μια φορά φάνηκε πως το τουρκικό καθεστώς αντιλαμβάνεται την θρησκευτική ελευθερία.

Ενώ δείχνει να είναι υπερευαίσθητο στις θρησκευτικές ελευθερίες των μουσουλμάνων που ζουν στις χριστιανικές χώρες στην Ευρώπη, την ίδια ώρα φέρεται με αδίστακτο και αυταρχικό τρόπο στους χριστιανούς που ζουν στην Τουρκιά. Δηλαδή δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Όσον αφορά την διανομή των ευαγγελίων, για άλλη μια φορά φάνηκε το πόσο μεγάλος είναι ο πόθος πολλών Τούρκων να αποκτήσουν ένα ευαγγέλιο στην μητρική τους γλώσσα. 

Όπως μας υπενθυμίζουν παλαιοτέρα δημοσιεύματα- ομολογίες του τουρκικού τύπου, εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι στην σημερινή Τουρκία με καταπιεσμένη θρησκευτική συνείδηση, Ελληνορθόδοξης προέλευσης, προσπαθούν να βρουν μια διέξοδο στην καταπίεση τους στις διάφορες δυτικές χριστιανικές αποστολές που αναπτύσσουν τα τελευταία χρόνια κάποια δραστηριότητα στην Τουρκία.

Δυστυχώς σε όλους αυτούς εμείς που θα έπρεπε να είμαστε οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι, απαντάμε με μια χαρακτηριστική αδιαφορία. Ως πότε;;

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Πηγή