Λένε Αλβανικά δημοσιεύματα
Παρά την ακύρωση του συμφώνου των θαλάσσιων συνόρων, η Ελλάδα και η Αλβανία ερευνούν για πετρέλαιο στο Ιόνιο Πέλαγος, σημειώνει η Αλβανική "Σέκουλι"....
Μετά την ακύρωση του συμφώνου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα, από το Συνταγματικό Δικαστήριο και κάποιες δηλώσεις για επανέναρξη των συνομιλιών των δύο κυβερνήσεων για τα σύνορα των δύο χωρών, η Ελλάδα έχει αποφασίσει να συνεχίσει την έρευνα για πετρέλαιο στο Ιόνιο Πέλαγος.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ελληνική κυβέρνηση, αποφάσισε να ερευνήσει για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο Πέλαγος, έρευνες που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο του επόμενου έτους, ενώ η ανακοίνωση του διαγωνισμού θα δημοσιευθεί στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, μέσα στο 2014.
Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει στο Ιόνιο Πέλαγος την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η οποία, όμως, θίγει τα συμφέροντα της Αλβανίας. Το δημοσίευμα αναφέρει, επίσης, έρευνες για πετρέλαιο που θα διενεργήσει μια βρετανική εταιρεία για λογαριασμό της Αλβανίας.
Σε μια νέα σύμβαση με την εταιρεία «Capricorn Albania», η οποία θα διεξάγει στο πεδίο των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα, είναι γνωστή ως ‘Ζώνη 5’. Η κυβέρνηση Μπερίσα τον Μάρτιο του 2013, δεν ήταν σε θέση να καθορίσει με βεβαιότητα τις συντεταγμένες όπου θα λειτουργήσει η εν λόγω εταιρεία
«Με την έναρξη της ισχύος της διακρατικής συμφωνίας Αλβανίας-Ελλάδας όπου θα καθορισθούν τα θαλάσσια σύνορα, θα πρέπει να επανεξεταστούν και οι συντεταγμένες του νοτιο - δυτικού ορίου της ‘Ζώνης 5’, ώστε να οριστούν αλλαγές σε εκείνες που ορίζονται με τη σύμβαση που υπογράφηκε με την εταιρεία «Capricorn Albania».
Η σύμβαση αυτή βρίσκεται ‘σε αναμονή’ από το 2009. Οι τροποποιήσεις της παρούσας σύμβασης της εταιρείας «Capricorn Albania» έχουν αναβάλει την έρευνα πετρελαίου στον τομέα αυτόν.
Οι έρευνες για πετρέλαιο στην περιοχή ανεστάλησαν το 2009, όταν η Αλβανία και η Ελλάδα, υπέγραψαν τα θαλάσσια σύνορα, μια συμφωνία που ανεστάλη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας.
«Η Ζώνη 5 είναι το νοτιότερο πεδίο στη θάλασσα που ξεκινά από την οριζόντια γραμμή της κορυφής της χερσονήσου Καραμπουρούν και συνεχίζει μέχρι το νοτιότερο άκρο της Αλβανίας, συμπεριλαμβανομένου του θαλάσσιου περιβάλλοντος κάτω από την οριζόντια γραμμή των συνόρων με την Ελλάδα και την Ιταλία».
Η βρετανική εταιρεία αναμένεται να κάνει γεωτρήσεις σε μια έκταση 3.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που εκτείνεται από την χερσόνησο Καραμπουρούν, στο νοτιότερο άκρο της χώρας, όπου αρχίζουν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στο Ιόνιο, σημειώνει η Σέκουλι.
Κατά το επόμενο έτος αναμένεται να διενεργήσουν και οι δύο χώρες έρευνα για καταθέσεις ορυκτού πλούτου στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους
[Πηγή]
Το είδαμε εδώ