.

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

SkyCruiser: Το ιδιότυπο αεροπλάνο, ελικόπτερο και αυτοκίνητο [εικόνες]


Ένα ιδιότυπο μείγμα μεταξύ αεροπλάνου, ελικοπτέρου και αυτοκινήτου είναι το SkyCruiser- ένα concept υβριδικού οχήματος της αμερικανικής startup Krossblade, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως αεροπλάνο και ελικόπτερο (quadcopter),....
αλλά και να κινηθεί και στον δρόμο ως αυτοκίνητο.

Η προοπτική των υβριδικών αεροσκαφών, που συνδυάζουν χαρακτηριστικά αεροπλάνου και ελικοπτέρου, έχει εισέλθει εδώ και καιρό δυναμικά στον χώρο της αεροναυπηγικής, με ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα το V-22 Osprey του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Παράλληλα, το όραμα του ιπτάμενου αυτοκινήτου, που κάποτε θεωρούνταν ξεκάθαρα επιστημονική φαντασία, αποτελεί πλέον αντικείμενο ενασχόλησης πολλών εταιρειών ανά τον κόσμο, οι οποίες φιλοδοξούν να φέρουν τον «κόσμο του αύριο» στο σήμερα.



Αναλυτικότερα, το SkyCruiser είναι το concept ενός πενταθέσιου ειδικού μεταμορφωνόμενου αεροσκάφους, που συνδυάζει δυνατότητα κίνησης στον δρόμο και δυνατότητα VTOL (vertical take off and landing - κάθετης απο/προσ - γείωσης).

Όπως αναφέρει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της, το όχημα θα «επιτρέπει σε έναν ταξιδιώτη να ταξιδέψει άμεσα από το σημείο Α στο σημείο Β, αντί να πηγαίνει από το σημείο Α σε ένα αεροδρόμιο με αυτοκίνητο, για παράδειγμα, μετά να πετάει από το αεροδρόμιο σε ένα άλλο αεροδρόμιο και μετά να οδηγεί ένα αυτοκίνητο από το άλλο αεροδρόμιο στο σημείο Β».

Ως ταχύτητα cruise του προβλέπονται τα 505 χιλιόμετρα ανά ώρα στην «κατάσταση αεροσκάφους», ενώ συνδυάζει κινητήρα εσωτερικής καύσης με ηλεκτροκίνηση.



Στο VTOL mode διαθέτει οκτώ στροφεία, τα οποία αναδιπλώνονται κατά τη διαδικασία της μετατροπής/ μεταμόρφωσης, ενώ στο «road drive configuration» διαθέτει ιπποδύναμη 150 αλόγων, με μέγιστη ταχύτητα 120 χιλιόμετρα ανά ώρα και επιτάχυνση από τα 0 στα 100 χλμ/ ώρα μέσα σε επτά δευτερόλεπτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον ίδιο μηχανισμό μεταμόρφωσης, τον οποίο η εταιρεία χαρακτηρίζει «switchblade», προορίζεται να χρησιμοποιεί και το επίσης VTOL, μη επανδρωμένο drone SkyProwler.

Tα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του concept έχουν ως εξής: μήκος 8,4 μέτρα, ύψος 1,3/ 1,8/ 2,3 μέτρα (ανάλογα με το mode), πλάτος ατράκτου 1,5 μέτρα, άνοιγμα φτερών 9,5 μέτρα, βάρος 1.055 κιλά (άδειο), μέγιστο φορτίο 455 κιλά.

[Πηγή]