Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Επίθεση του Προέδρου της Αιγύπτου αλ Σίσι κατά της Τουρκίας

Τους κατηγορεί για συνωμοσία και χρηματοδότηση...
τζιχαντιστών

Σε διάγγελμα προς τον Αιγυπτιακό λαό προχώρησε ο πρόεδρος της χώρας Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι αναφέροντας πως "Η Αίγυπτος αποτελεί στόχο συνωμοσίας από το εξωτερικό και αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή από τους τζιχαντιστές"....

Εννοώντας φυσικά την Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν.

Αφορμή ήταν η πλέον πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη χερσόνησο του Σινά, όπου οι τζιχαντιστές που έχουν άμεση σχέση με το Ισλαμικό Κράτος δολοφόνησαν 33 στρατιώτες, ενώ έχουν βρεθεί στο σημείο της επίθεσης όπλα και πυρομαχικά κατασκευασμένα στην Τουρκία.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι απέδωσε τις επιθέσεις σε «δυνάμεις από το εξωτερικό», κάνοντας λόγο για «επιχείρηση που χρηματοδοτήθηκε από έξω».

Δεν είπε την λέξη "Τουρκία", αλλά τα αιγυπτιακά ΜΜΕ που ελέγχονται από την κυβέρνηση τόνισαν ότι ο λόγος του αφορούσε την Τουρκία

Η χερσόνησος του Σινά αποτελεί μέρος ευρύτερου σχεδιασμού της Τουρκίας κατά του Ισραήλ αλλά και της Αιγύπτου. Σημαντικό ρόλο παίζει και η Λωρίδα της Γάζας, καθώς η Αίγυπτος επιδιώκει έναν πολύ φιλόδοξο στόχο.

Να "κόψει" σε κομμάτια την ΑΟΖ των δύο χωρών και να μην αποτελούν ένα ενιαίο οικονομικό χώρο εκμετάλλευσης ανάμεσα στο Τελ Αβίβ το Κάϊρο και κατ' επέκταση την Λευκωσία.

Το Σινά ως γνωστόν είναι αποστρατιωτικοποιημένη από το 1976 και οι ισλαμιστές κάνουν κυριολεκτικά "πάρτι" καθώς έχουν ελευθερία κινήσεων, και πολλά μέρη απόκρυψης.

Η Τουρκία επιθυμεί ένα αυτόνομο Σινά που θα σπάει την ενιαία ΑΟΖ, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέψει στην Άγκυρα να βάλει "πόδι" και στη Διώρυγα του Σουέζ.

Ο σχεδιασμός της Άγκυρας είναι υπέρμετρα φιλόδοξος, αλλά...

Το είχε πει εξάλλου από το βήμα της Γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ πριν από ένα μήνα, στις 25 Σεπτεμβρίου είχε κατηγορήσει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι στηρίζει την τρομοκρατία και προσπαθεί να προκαλέσει χάος στη Μέση Ανατολή.

Ο Ερντογάν επίσης από το βήμα τον είχε κατηγορήσει ότι πραξικοπηματικά έριξε την εκλεγμένη κυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων για να του απαντήσει ο Σίσι ότι

«Δεν είναι παράξενο ότι τέτοια ψεύδη προέρχονται από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος επιδιώκει να προκαλέσει χάος, να σπείρει τη διχόνοια στη Μέση Ανατολή προσφέροντας πολιτική και οικονομική υποστήριξη και καταφύγιο σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ώστε να βλαφτούν τα συμφέροντα των λαών της περιοχής για την επίτευξη προσωπικών φιλοδοξιών του Τούρκου προέδρου και την αναβίωση ψευδαισθήσεων του παρελθόντος».

[Πηγή]