.

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ιταλία: Σταματά πλέον να περισυλλέγει ''λάθρο'' στην θάλασσα


Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο επιβεβαίωσε την Παρασκευή το τέλος της επιχείρησης του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού Mare Nostrum, η οποία συνέβαλε στην περισυλλογή περισσοτέρων από 15.000 λαθρομεταναστών στη Μεσόγειο τον τελευταίο χρόνο....

«Η Mare Nostrum σταματά», δήλωσε ο κ. Αλφάνο στους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας ότι από το Σάββατο 1η Νοεμβρίου αρχίζει νέα επιχείρηση, αυτή τη φορά ευρωπαϊκή, από τη Frontex, με την ονομασία Τρίτων.

«Η Ιταλία έχει κάνει το καθήκον της», υπογράμμισε ο Ιταλός υπουργός, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ξοδέψει περίπου 114 εκατ. ευρώ από την αρχή της χρονιάς για να χρηματοδοτήσει την επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 μετά τα δύο ναυάγια που προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 400 λαθρομεταναστών κοντά στο νησί Λαμπεντούζα και τη Μάλτα.

Η Mare Nostrum σταματά, όμως οι επιχειρήσεις διάσωσης θα συνεχιστούν σύμφωνα «με το δίκαιο της θάλασσας», διευκρίνισε ο κ. Αλφάνο. Και «το δίκαιο της θάλασσας ορίζει ότι όταν κληθείς σε περίπτωση κινδύνου, πρέπει να επέμβεις», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σε ανακοίνωσή του, το ευρωπαϊκό γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας επισημαίνει ότι η επιχείρηση Τρίτων «θα επικεντρωθεί στην περιπολία των ακτογραμμών και την εξέταση των αιτούντων άσυλο μόλις αυτοί φτάσουν στη στεριά», αντί να επεμβαίνει ενεργά όταν υπάρχουν πλοιάρια σε κίνδυνο, όπως έκανε ως τώρα η Mare Nostrum.

[Πηγή]