ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
To ΔΝΤ αποδέχεται την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο με τον όρο ότι θα κάνει νέο Μνημόνιο και μάλιστα προληπτικό! Μετά από αυτή την εξέλιξη γίνεται κατανοητό ότι τα περί εξόδου της χώρας από την μνημονιακή μέγγενη στις 8 Δεκεμβρίου είναι απλά λόγια για "ιθαγενείς"....
Η Ελλάδα δεν θα βγει από την επιτήρηση και την προδιαγεγραμμένη πορεία του Μνημονίου τουλάχιστον για μισό αιώνα, αυτό που η κυβέρνηση αναζητά είναι απλώς ο μετασχηματισμός της λέξης σε κάτι άλλο που δεν θα κατανοήσει ο κόσμος, και σε συνδυασμό με την μνήμη "χρυσόψαρου" των Ελλήνων πολιτών να πλασάρουν την νέα κατάσταση ως...αναβάθμιση της κατάστασης της χώρας.
Όπως αναφέρει το εφημερίδα της Κυριακής, οι εταίροι αποδέχονται κατ’ αρχάς την ελληνική θέση για έξοδο από το καθεστώς του μνημονίου και της τρόικα.
Ωστόσο, η άποψη που επικρατεί σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες είναι ότι πρέπει η Ελλάδα να μη μείνει χωρίς στήριξη στις ταραγμένες διεθνείς αγορές. Έτσι, ΕΕ και ΔΝΤ φαίνεται να συμφωνούν σε ένα μεταβατικό «όχημα εξόδου» (ή «προληπτικής στήριξης» κατά την κ. Λαγκάρντ) με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται έγκυρες πηγές, η κ. Λαγκάρντ θα μεταφέρει στην ελληνική πλευρά την καταστατική θέση του ΔΝΤ, ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμά του είναι εθελοντική κι ότι η πόρτα εξόδου για κάθε χώρα είναι ανοιχτή.
Από την άλλη πλευρά, όμως, θα περιγράψει τους όρους για ένα συναινετικό διαζύγιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να θέσει τρεις όρους:
1. Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει χωρίς εκπτώσεις την τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας που περιλαμβάνει δύσκολες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, στα εργασιακά και στο Ασφαλιστικό, ώστε να δώσει ένα θετικό σήμα στις αγορές για την επόμενη μέρα.
2. Να υπάρχει ένα πρόγραμμα «προληπτικής στήριξης» από τους επίσημους πιστωτές. Το σκεπτικό του ΔΝΤ είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι διασφαλισμένη απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο και παράλληλα να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
3. Το ΔΝΤ θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους να εγγυηθούν ξανά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Δηλαδή πάλι έχουμε μια τρόικα επιτήρησης και επιβολής μέτρων η οποία απλά δεν θα συμπεριλαμβάνει το ΔΝΤ. Πρόκειται για το τέλος των ονείρων της κυβέρνησης Σαμαρά.
[Πηγή]