Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Μ. Βορίδης: «Ετοιμαστείτε να υποδεχτείτε ακόμη 31.000 λαθρομετανάστες μέχρι τα Χριστούγεννα»


Περισσότεροι από 31.000 λαθρομετανάστες αναμένονται στη χώρα μας μέχρι τα Χριστούγεννα. Το τεράστιο βάρος που προκαλούν στο ΕΣΥ οι χιλιάδες μετανάστες που εισέρχονται χωρίς δικαιολογητικά στην Ελλάδα υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης....

Αυτά είπε ο Υπουργός στη διάρκεια διάσκεψης με θέμα «H Υγεία στη Μεσόγειο», που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη 27 και 28 Οκτωβρίου.

Βασικό θέμα της διάσκεψης ήταν η υγεία και η μετανάστευση και συμμετείχαν ο επίτροπος Υγείας, κ. Τόνιο Μποργκ, υπουργοί Υγείας της ΕΕ και χωρών από τη Βόρεια Αφρική και την Ανατολή Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, η Αλβανία, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η Ιορδανία, καθώς και αντιπρόσωπος από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Άλλο θέμα συζήτησης ήταν τα χρόνια νοσήματα και η αλλαγή συμπεριφορών τρόπου ζωής που επιβαρύνουν την υγεία, με έμφαση στη προώθηση της υγιεινής διατροφής όπως η μεσογειακή δίαιτα. 

Επίσης, συζητήθηκαν πολύ σημαντικά ζητήματα σχετικά με την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής και τον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό.

Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε τον μεγάλο αριθμό των παράνομων μεταναστών που δέχεται η Ελλάδα. «Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ξεπεράσουν τα 31.000 άτομα» εκτίμησε, προσθέτοντας ότι «επιφέρουν τεράστιο βάρος για το σύστημα Υγείας σε επίπεδο υποδομών και πόρων, καθώς πρέπει να καλυφθούν οι άμεσες και μακροχρόνιες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των αιτούντων άσυλο και των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών, παρότι η χώρα διανύει περίοδο κρίσης και οικονομικών περιορισμών».

Ο κ. Βορίδης τόνισε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προώθηση της συνεργασίας με τις χώρες της Μεσογείου, οι οποίες δεν είναι μέλη. 

Στόχος της συνεργασίας, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, είναι η ανάπτυξη ικανοτήτων (capacity building) των χωρών καταγωγής ή διέλευσης των μεταναστών για την πρόληψη και τον έλεγχο απειλών από μεταδοτικά νοσήματα και την ενίσχυση των υποδομών Δημόσιας Υγείας.

Οι υπουργοί Υγείας αναφέρθηκαν στα τραγικά περιστατικά και στην απώλεια ανθρώπινων ζωών στη προσπάθεια τους για εξασφάλιση ασφαλέστερης και καλύτερης ζωής. 

Επισήμαναν ιδιαιτέρως το ζήτημα της κάλυψης των αναγκών υγείας των μεταναστών αλλά και το βάρος για τα συστήματα υγείας, τονίζοντας το διαφορετικό επιδημιολογικό προφίλ των μεταναστών και τις πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία κυρίως από λοιμώδη νοσήματα, όπως η φυματίωση.

[Πηγή]