.

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Κίνα: Μια μεγάλη σπατάλη, ικανή να θρέψει 200 εκατ. ανθρώπους


Oι Κινέζοι αξιωματούχοι αρέσκονται στο να αναφέρουν πως η χώρα τους διαθέτει λιγότερο από το 10% της καλλιεργήσιμης γης του πλανήτη, αλλά καλείται να θρέψει το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού....

Με δεδομένο αυτό, θα υπέθετε κανείς ότι η Κίνα εξασφαλίζει ότι δεν γίνεται καμία σπατάλη στον τομέα της γεωργίας. Θα ήταν λάθος υπόθεση.

Κάθε χρόνο, η Κίνα σπαταλά τουλάχιστον 35 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιτηρών λόγω της χαμηλής ποιότητας αποθήκευσης, κατά τη μεταφορά με φορτηγά, τρένα και πλοία αλλά και μέσω της υπερβολικής επεξεργασίας, δήλωσε ένας αξιωματούχος της Κινεζικής κυβέρνησης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Οι απώλειες θα μπορούσαν να θρέφουν 200 εκατομμύρια ανθρώπους για ένα χρόνο, είναι ντροπή», είπε ο Chen Yuzhong, στέλεχος της Κρατικής Υπηρεσίας Σιτηρών, σύμφωνα με την China Daily.

Πιο συγκεκριμένα, 27,5 εκατομμύρια τόνοι χάνονται λόγω της ακατάλληλης αποθήκευσης και μεταφοράς, ενώ επιπλέον 7,5 εκατομμύρια τόνοι καταστρέφονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, είπε.

Η υπερβολική επεξεργασία που οδηγεί σε απώλειες συμβαίνει καθώς οι εταιρείες γυαλίζουν το ρύζι δύο ή τρεις φορές, εξηγεί ο Wang Lirong, μηχανικός ποιότητας της Κρατικής Υπηρεσίας Σιτηρών.

«Σήμερα, οι καταναλωτές έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε σχέση με την εμφάνιση του ρυζιού, ως προς το χρώμα και σχήμα, αλλά λευκότερο ρύζι δεν σημαίνει και πιο υγιεινό» λέει ο Wang.

Από τις 210 εκατομμύρια αγροτικές οικογένειες της Κίνας, μόνο το 3% αποθηκεύει το σιτάρι με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας της Κίνας.

Οι Κινεζικές επαρχίες με τη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών - Hebei, Henan, Shandong, Jilin, Liaoning και Heilongjiang στερούνται σιταποθηκών για περίπου 35 εκατομμύρια τόνους σιτηρών.

Παρά τη μαζική σπατάλη, η Κίνα έχει κάνει καλή δουλειά ως προς τη σίτιση του πληθυσμού της, κυρίως ανεβάζοντας τη συνολική παραγωγή μέσω τεχνολογικών βελτιώσεων, και παρέχοντας στους αγρότες της περισσότερα κίνητρα να παράγουν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Li Keqiang την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Li έκανε τις δηλώσεις του στις 15 Οκτωβρίου στη Ρώμη, με την ευκαιρία της δωρεάς της Κίνας ύψους 50 εκατ. δολαρίων στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τη Διατροφή και τη Γεωργία (FAO).

«Η τροφή για όλους αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, από το οποίο εξαρτώνται όλα τα άλλα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Κίνα έχει μια πικρή ανάμνηση από μεγάλη πείνα και θέλει να δει έναν κόσμο απαλλαγμένο από την πείνα και τη φτώχεια», είπε ο Li. «Είμαστε πρόθυμοι να μοιραστούμε τις τεχνολογίες και την τεχνογνωσία μας, χωρίς επιφύλαξη».

Το ποσοστό των ανθρώπων στην Κίνα που υποσιτίζονται μειώθηκε από το 22,9% την περίοδο 1990-1992, στο 11,4% την περίοδο 2011-2013.

Στο ίδιο διάστημα, ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν χρόνια πείνα έχει πέσει από τους 272,1 εκατομμύρια στους 158 εκατομμύρια, σύμφωνα με το FAO.

capital

Το είδαμε εδώ