Ο 25χρονος φωτογράφος Ντανίλα Τκατσένκο έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, αλλά, εξακολουθεί να αισθάνεται σαν στο σπίτι του μόνο στη Ρωσία....
«Μπορεί στο εξωτερικό τα πάντα να είναι οργανωμένα και άνετα, αλλά δεν υπάρχουν αινίγματα, ούτε ερωτήματα όπως στη Ρωσία», δηλώνει ο Τκατσένκο.
Η προσπάθεια του Τκατσένκο να λύσει ένα από αυτά τα ρωσικά μυστήρια τον οδήγησε και στο ταξίδι, που του χάρισε τη νίκη στο διαγωνισμό World Press Photo 2014. Πήρε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Σκηνοθεσία Πορτρέτων» με θέμα την «απόδραση» των ερημιτών.
Για τρία χρόνια ο Τκατσένκο πραγματοποίησε κοινωνική έρευνα, αναζητώντας τους φυσικούς χώρους των ερημιτών, με τους οποίους έζησε μαζί τους, κατέγραψε τις ιστορίες τους και τους φωτογράφησε.
Η ερημίτες που φωτογράφησε ο Τκατσένκο είναι όλοι διαφορετικοί μεταξύ τους: κάποιοι περνούν τον καιρό τους κατασκευάζοντας τοτέμ και επινοώντας νέες θρησκείες, κάποιοι άλλοι έχουν αφοσιωθεί στη σιωπή, αποφασισμένοι να εκφράσουν τις σκέψεις τους μόνο στα χαρτιά, άλλοι σκάβουν λάκκους.
Ο γερμανικός εκδοτικός οίκος Peperoni Books εξέδωσε λεύκωμα με τις φωτογραφίες των ερημιτών. «Οι εικόνες του Ντανίλα- γράφει ο εκδότης και ιδρυτής του Peperoni Books, Hannes Wanderer - δεν είναι απλά μια έκθεση φωτογραφιών γύρω από τους φτωχούς και απομονωμένους ανθρώπους της Ρωσίας.
Άλλωστε, το πρότζεκτ του δεν σχετίζεται με τη Ρωσία, αλλά ερευνά λεπτομερώς διάφορες πτυχές της σχέσης ανθρώπου-κοινωνίας, και ανθρώπου-φύσης. Αυτό που βλέπουμε στις φωτογραφίες, καθώς και τα λόγια των ερημιτών θα μπορούσαν να είναι τα ίδια σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Θα σας αγγίζει βαθιά».
Ο Τκατσένκο αντλεί την έμπνευση για το έργο του από την πατρίδα του: «Η Ρωσία είναι μια μοναδική χώρα. Βλέπω τον παραλογισμό και το απίθανο όπου κι αν πάω», λέει, συμπληρώνοντας πως «η τέχνη γεννιέται από κάποιου είδους σύγκρουση με τον κόσμο.
Βλέπω κάτι που δεν κολλάει και αρχίζω να ψάχνω για απαντήσεις μέσα από τη φωτογραφία. Είναι ωσάν η πραγματικότητα να δημιουργεί τριβές, και δεν μπορώ να ζήσω πλέον αγνοώντας τες».
Ντανίλα Τκατσένκο
[Πηγή]