.

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Σουηδίας (Stöd Grekiskt Kulturcentrum).

Χρειάζεται την στήριξή όλων μας!

Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Σουηδίας (ΚΕΠΣ)
Στην Στοκχόλμη λειτουργεί το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Σουηδίας (ΚΕΠΣ), με σημαντική προσφορά στον εκεί Ελληνισμό και με σωτήριες παρεμβάσεις εξαγοράς Ελληνικών κειμηλίων, βιβλίων, κ.ά. που έβγαιναν άνευ αιδούς σε διάφορες δημοπρασίες....

Οι χορηγίες και η στήριξη/εισφορές ατόμων είναι - προς το παρόν - οι μόνες πηγές χρηματοδοτήσεως για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, αλλά και των δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Σουηδίας, αφού η ελληνική πολιτεία αδιαφορεί να επιχορηγήσει τέτοιες προσπάθειες, με τίμημα όσα δαπανά για ένα... γεύμα επισήμων...

Για να μπορέσει να συνεχίσει την συλλογή υλικού (βιβλία, αρχεία, αντικείμενα), την στοιχειώδη ταξινόμηση και την διατήρησή του και να το παρουσιάζει όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, το ΚΕΠΣ πρέπει να σταθεί στα πόδια του.

Οι συλλογές του ΚΕΠΣ απαιτούν τον «χώρο» τους. Απαιτούνται πρωταρχικώς κατάλληλοι χώροι, ώστε να διαφυλαχθούν οι συλλογές ως ένα αδιάσπαστο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελλήνων της Σουηδίας. Ένα μικρό, ίσως, αλλά σημαντικό κομμάτι της συλλογικής μνήμης όλου του Ελληνισμού.

Το ενοίκιο, άλλα αναγκαία έξοδα και δαπάνες για δραστηριότητες του ΚΕΠΣ δεν καλύπτονται με ωραία κολακευτικά λόγια, που εξυμνούν το έργο του, εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες. Το ΚΕΠΣ αποτελεί μια καλή και σταθερή βάση για να αναδειχθεί η κοινή συλλογική μνήμη των πολιτιστικών μας αγαθών αιώνων, μαζί με έμψυχο υλικό - που αποτελείται από τα μέλη της παροικίας μας (Ελλαδίτες και Κυπρίους) και τους φίλους της Ελλάδος και του πολιτισμού της - δίδοντας στον ελληνικό πολιτισμό μια εξέχουσα θέση στο σημερινό πολιτιστικό γίγνεσθαι των σκανδιναβικών κ.ά. βορειοευρωπαϊκών χωρών.

Εμείς οι Έλληνες, έχουμε μια καλή βάση στην Σουηδία: το ΚΕΠΣ. Ας την στηρίξουμε!

Ελπίζουμε όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και οργανισμοί, αλλά και άτομα, να υποστηρίξουν το ΚΕΠΣ και τις δράσεις του, ενισχύοντάς το ή και συνεισφέροντας ο καθένας στα πλαίσια των δυνατοτήτων του.

Ο πολιτισμός είναι δική μας υπόθεση και κανενός άλλου.

Ας κάνουμε έναν ακόμη κοινό στόχο μας, το να «ανεβάσουμε» τον ελληνικό πολιτισμό στην Σουηδία και την Σκανδιναβία. Μπορούμε εάν θέλουμε, και πιστεύουμε στις δυνάμεις μας!

Χωρίς την δική μας συμμετοχή ΔΕΝ μπορεί να συνεχισθεί η ύπαρξις του πολιτιστικού αυτού ελληνικού ιδρύματος.

Βοηθήστε το ΚΕΠΣ να επιβιώσει, να ανακάμψει και να αναπτύξει δράσεις στην Σκανδιναβία, που διαδίδουν και τιμούν τον ελληνικό πολιτισμό.

Βοήθηστε την προσπάθεια του ΚΕΠΣ. Κάνε ό,τι μπορείς για να μη χαθεί μια ελληνική προσπάθεια ομογενών και το αποτέλεσμά της δεκαετιών.

Σε καιρούς που πλήττεται ο πολιτισμός είναι καιρός να περάσουμε στην αντεπίθεση με τον πολιτισμό.

Ο πολιτισμός μας είναι το λιγότερο που μπορούμε ν’ αφήσουμε κληρονομιά στα παιδιά μας. Ας έχουν κάτι για το οποίο θα είναι υπερήφανα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν ό,τι θέλουν στον τραπεζικό λογαριασμό:

Ekonomskt stöd til GKC kan sättas in på kontot:

Bank(Τράπεζα): Nordea

Kontohavare (Δικαιούχος): GREKISKTKULTURCENTRUM

PlusGirot (PG) -Kontonr. (Αρ.Λογαριασμού/(SEK)): 52 29 03-4

IBAN: SE19 9500 0099 6018 0522 9034

BIC-kod (SWIFT-adress): NDEASESS

Γράφει ο συγγραφέας Γιώργος Λεκάκης: www.lekakis.com

ΥΓ: Περισσότερα για το ΚΕΠΣ έγραφα στο βιβλίο μου «Κατεστραμμένες πόλεις και χωριά στην Ελλάδα επί κατοχής», εκδ. Κάδμος, 2014, σελ. 197-203, όπου και είχα παρουσιάσει κάποιες φωτογραφίες απ’ όσα προσπαθεί να σώσει το Κέντρο αυτό...

ΥΓ-2: Οι Σουηδοί στον Λεβήνα

Σημειώνω, πως προσφάτως, στο περίφημο αρχαίο Ασκληπιείο του Λεβήνος (δυστυχώς νυν Λέντας) την Κρήτη, έγινε μνημόσυνο στην μνήμη του Γιάννη Γαρεφαλάκη, με εκδήλωση για τα 20 χρόνια παρουσίας Σουηδών επισκεπτών στο Λέντα! Σημειώνουμε με έμφαση πως ο Λέντας ως προορισμός Σουηδών καθιερώθηκε χάρις στις προσωπικές ενέργειες του Γιάννη Γαρεφαλάκη!

Ο Γιάννης Γαρεφαλάκης ήταν για δυό περίπου δεκαετίες ο «μόνιμος» διδάσκων και υπεύθυνος για την εκπαίδευση Ελλήνων διδασκλάλων μητρικής γλώσσης στην Σουηδική Ακαδημία. Παρουσίασε την διδακτορική του διατριβή, το 1994. με θέμα την διδασκαλία της μητρικής γλώσσης (τίτλος: «Το διδακτικό βιβλίο ως φορέας παραδοσης (-εων)» και εν συνεχεία εργάσθηκε σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα με θέματα τόσο εκπαιδευτικά, όσο και φιλοσοφικά. Έφυγε πρόωρα απ' τη ζωή το 2013.

Όσοι τον γνωρίσαμε – και δη οι Έλληνες της Σουηδίας – θα τον θυμόμαστε με αγάπη.

(*) Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην στήλη ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕΓΑΛΕΙΟΝ του συγγραφέα, στην εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λονδίνου, στις 11.9.14.

Πηγή: ηλ.τα.

Το είδαμε εδώ