Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ομογενής μαιευτήρας-γυναικολόγος που θεωρείται «ήρωας» σε Αυστραλία και Ινδονησία

Ο Δρ. Γιάννης Σβίγγος

Τις τελευταίες μέρες, τόσο τα Αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, όσο και εφημερίδες της Ινδονησίας ασχολούνται με έναν ομογενή γυναικολόγο και μαιευτήρα που φέρεται να έχει σώσει εκατοντάδες ζωές στο Μπαλί....

Μείωσε εντυπωσιακά τα ποσοστά θνησιμότητας στην διάρκεια ενός τοκετού.

Για πάνω από τέσσερις δεκαετίες ο Δρ Γιάννης Σβίγγος, έχει φέρει στον κόσμο χιλιάδες βρέφη στη Νότια Αυστραλία. Βρήκε όμως την πλήρη ολοκλήρωσή του στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου το 1998, ο αριθμός των γυναικών που πέθαιναν κατά τον τοκετό ήταν 370 στις 100.000 τον χρόνο, ενώ την περασμένη χρονιά μειώθηκε στις 72 σε 100.000.

Για τον διακεκριμένο ομογενή γυναικολόγο-μαιευτήρα από την Αδελαΐδα, η μεγαλύτερη, όπως την ονομάζει, πρόκληση της καριέρας του, παρουσιάστηκε, πριν 15 χρόνια, όταν επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Ντενπασάρ, το μεγαλύτερο νοσοκομείο του νησιού όπου είχαν μεταφερθεί δεκάδες τραυματισμένοι Αυστραλοί μετά την τρομοκρατική επίθεση του 2002.

«Ήμουν σε διακοπές, δεν μπόρεσα, όμως, να αντισταθώ στον πειρασμό να επισκεφθώ το μαιευτήριο και το Γυναικολογικό Τμήμα του νοσοκομείου και να δω πώς λειτουργούν. Όταν λέμε, βέβαια, νοσοκομείο εννοούμε ότι είναι πολύ μικρότερο από το Royal Adelaide Hospital. Έχει 800 κρεβάτια κι εκεί γεννιούνται περίπου 4.500 μωρά το χρόνο» λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Έχοντας σπουδάσει στο Cape Town της Αφρικής, και ταξιδέψει σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, δεν ήταν η πρώτη του επαφή, θα πει σήμερα, με ανθρώπους που ένιωσε έντονη την ανάγκη να βοηθήσει. Τώρα, όμως, είχε τον τρόπο να το πράξει, όπως εξομολογείται.

Ξεκίνησε παίρνοντας μαζί του, μια ομάδα γιατρών, μαιευτήρων και νοσοκόμων, οι οποίοι ήταν διατεθειμένοι να προσφέρουν τον χρόνο τους και να μεταδώσουν τις γνώσεις και την πείρα τους στους εκεί συναδέλφους τους.

«Με την πάροδο του χρόνου» λέει ο Δρ. Σβίγγος σήμερα «ο αριθμός των γυναικών που πέθαιναν κατά τον τοκετό, μειώθηκε εντυπωσιακά» και προσθέτει: «Το σπουδαιότερο όλων, όμως, είναι ότι κατορθώσαμε να θέσουμε σε εφαρμογή το σύστημα της πολύπλευρης ιατρικής φροντίδας.

Και μ' αυτό, εννοώ, ότι μέχρι πρότινος, στο Μπαλί, ο μαιευτήρας προσπαθούσε να κάνει τα πάντα. Αντίθετα, στην Αυστραλία, έχουμε τον μαιευτήρα, τη μαία, τον παιδίατρο. Τους είπαμε, λοιπόν, ότι αν συνεργάζονται, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο. Το εφάρμοσαν και πραγματικά η διαφορά ήταν μεγάλη».

Όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης σώθηκαν εκατοντάδες ζωές, αν όχι χιλιάδες. Για τις υπηρεσίες του στην Ιατρική ο δρ, Σβίγγος το 2006 κατέλαβε μια θέση στο South Australian Medicine Hall of Fame, (Αίθουσα Φήμης της Ιατρικής) ενώ το 2011 τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Αυστραλίας.

[Πηγή]