.

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Η "άδεια εισόδου στον πλανήτη" των αστροναυτών του Apollo 11


Υπάρχει ένας αστικός θρύλος που αναφέρει ότι οι αστροναύτες του Apollo 11 υπέγραψαν κάποια έγγραφα -δελτία εισόδου, όπως όταν κάποιος ταξιδεύει σε μια ξένη χώρα- για το ταξίδι της επιστροφής από το φεγγάρι....

Είναι πραγματικά αυτά τα έγγραφα; Ναι! Αλλά όχι εντελώς...

Τα έγγραφα είναι πραγματικά, αλλά δεν συμπληρώθηκαν από τους αστροναύτες του Apollo 11 όταν μεταφέρθηκαν στην Χαβάη. Αντ' αυτού, είναι πιο πιθανό να συμπληρώθηκαν από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Τελωνείων στο νησί και να υποβλήθηκαν προς υπογραφή αργότερα.

Το γραφείο ιστορίας της NASA αναφέρει:

Το πλήρωμα του Apollo 11 έπρεπε να υπογράψει έγγραφα κατά την επιστροφή του στη Γη; Ο αστικός θρύλος λέει "ναι". Η NASA και το Customs and Border Protection (CBP) λένε "με τίποτα". Σε ένα πρόσφατο άρθρο του "Society for the History of the Federal Government", ο Federalist, οι ιστορικοί της NASA Steve Garber και Jennifer Ross-Nazzal και ο επικεφαλής ιστορίας του CBP David McKinney εξερευνούν το μύθο, τις απαρχές του και τους λόγους για τους οποίους αυτό το ανέκδοτο παραμένει στη μνήμη του κοινού.

Το συμπληρωμένο έγγραφο δεν υπεγράφη στην πραγματικότητα από το πλήρωμα του Apollo 11 μετά την προσθαλάσσωση. Το πιο πιθανό είναι ότι δημιουργήθηκε από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Τελωνείων στη Χαβάη, και οι υπογραφές των αστροναυτών μπήκαν αυτόματα κάποια στιγμή αργότερα, το καλοκαίρι του 1969 στην έδρα της NASA.

Στον αντίποδα, οι αστροναύτες όντως πρέπει να ζητήσουν άδεια ταξιδιού πριν βγουν από τον πλανήτη μας, όπως έκανε ο αστροναύτης Reid Wiseman νωρίτερα φέτος:

My government travel has been approved! The destination sounds wonderful this time of year. 

pic.twitter.com/mxnROMUkTX— Reid Wiseman (@astro_reid) April 8, 2014



[Πηγή]: io9

Το είδαμε εδώ