.

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΟΚ! Οι Άγγλοι λεηλάτησαν τον τάφο της Αμφίπολης το 1916;;;

Χρυσά κοσμήματα του Τάφου εκτίθενται στο Λονδίνο

Φωτογραφίες που προέκυψαν απεικονίζουν στρατιώτες από σύνταγμα του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου, να κρατούν με υπερηφάνεια κρανία που βρέθηκαν γύρω από τον τάφο της Αμφίπολης στην Ελλάδα....

Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν μπορεί να έχουν λεηλατήσει τον τάφο σχεδόν πριν από έναν αιώνα.

Το Σύνταγμα Shropshire του Ελαφρού Πεζικού του Βασιλιά (KSLI), ένα σύνταγμα του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου σχηματίστηκε το 1881, εστάλη στην Θεσσαλονίκη στην Ελλάδα το 1915 κατόπιν αιτήματος του Έλληνα Πρωθυπουργού και πέρασε σχεδόν τρία χρόνια πολεμώντας τους Βούλγαρους στη Μακεδονία.

Τον περισσότερο καιρό, είχε βάση στο μέτωπο του Στρυμόνα μεταξύ της λίμνης Δοϊράνης και της Αμφίπολης, όπου κατασκεύασε χαρακώματα και μονόξυλα και πολέμησε σε πολλές διαμάχες.

Ωστόσο, φαίνεται ότι το τάγμα έκανε περισσότερα από το να πολεμάει απλώς, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες που έχουν προκύψει, περιέχουν αποδείξεις από τους στρατιώτες να εισέρχονται στον περίφημο τάφο στην Αμφίπολη, καθώς και να επιδεικνύουν περήφανα ανθρώπινα υπολείμματα που βρέθηκαν στην περιοχή.



Είναι ήδη γνωστό ότι το θεαματικό Λιοντάρι της Αμφίπολης, ένα 5,3 μέτρων ψηλό μαρμάρινο άγαλμα που κάποτε βρισκόταν στην κορυφή του γιγάντιου τάφο της Αμφίπολης, βρέθηκε από Άγγλους στρατιώτες που έχτιζαν οχυρώσεις στη γέφυρα της Αμφίπολης το 1916.

Οι Άγγλοι προσπάθησαν να περάσουν λαθραία τα μαρμάρινα μέρη στην Αγγλία, αλλά οι προσπάθειές τους ανατράπηκαν όταν οι Βούλγαροι που μόλις είχαν καταλάβει το Παγγαίο τους επιτέθηκαν.

Ο αρχαιολόγος Φώτης Πέτσας, του οποίου η εργασία για την ιστορία του Λέοντα της Αμφίπολης δημοσιεύθηκε το 1976 στην εφημερίδα «Πρόοδος», που κυκλοφόρησε στις Σέρρες, έγραψε:



"Κατά τη διάρκεια του Βαλκανικού Πολέμου το 1913, Έλληνες στρατιώτες βρήκαν τα θεμέλια του βάθρου του μνημείου, ενώ έσκαβαν χαρακώματα. Τα θεμέλια εξετάστηκαν από τον Γιώργο Οικονόμου και τον Αναστάσιο Ορλάνδο, που στη συνέχεια έγιναν καθηγητές της αρχαιολογίας.

Αργότερα, το 1916, κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, Βρετανοί στρατιώτες ανακάλυψαν τα πρώτα τμήματα του μαρμάρινου λέοντος. η προσπάθειά τους να μεταφέρουν τα κομμάτια επί ενός πλοίου, απετράπησαν από μια βομβιστική επίθεση του εχθρού".

Το μαρμάρινο άγαλμα του Λέοντα της Αμφίπολης

Όταν οι αρχαιολόγοι εισήλθαν στο δεύτερο θάλαμο του τάφου Αμφίπολη τον περασμένο μήνα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μαρμάρινος τοίχος φραγής από το τρίτο θάλαμο είχε ήδη σπάσει και ήταν ανοικτός σε μια γωνία, οδηγώντας τους ερευνητές να πιστεύουν ότι ο τάφος μπορεί να έχουν λεηλατηθεί στην αρχαιότητα.

Ωστόσο, η λεηλασία δεν μπορεί να έχει συμβεί στο αρχαίο παρελθόν, αλλά από τους Άγγλους στρατιώτες στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η σπασμένη γωνία του δεύτερου θαλάμου

Όταν οι αρχαιολόγοι εισήλθαν στο δεύτερο θάλαμο, ανακάλυψαν ότι ο τοίχος φραγής από το τρίτο θάλαμο είχε καταστραφεί σε μια γωνία

Με λίγο ψάξιμο γύρω στην ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου ανακαλύψαμε ακόμα περισσότερα για την ιστορία.

Η σελίδα βιογραφίας του Dr Eric Gardner (1877 - 1951), ενός Άγγλου γιατρού και ερασιτέχνη αρχαιολόγου, ο οποίος εστάλη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, αποκαλύπτει ότι πήρε τους θησαυρούς που βρέθηκαν στην Αμφίπολη και τους «δώρισε» στο Βρετανικό Μουσείο. Το Βρετανικό Μουσείο γράφει:

"Αυτός είχε βάση γύρω από την Αμφίπολη στο μέτωπο του Στρυμόνα, όπου ένα αρχαϊκό, ελληνιστικό ελληνικό νεκροταφείο αποκαλύφθηκε. Δώρισε τα περιεχόμενα ενός τάφου στην Αμφίπολη στο Μουσείο το 1918".

Οπότε, ήταν αυτός ο «τάφος της Αμφίπολης» ο μεγάλος τάφος που σήμερα έχει ανασκαφεί από τους αρχαιολόγους;

Βρετανικό Μουσείο Είδη της Αμφίπολης- Αριστερά: χρυσό επιστόμιο με έκτυπη διακόσμηση- Δεξιά: Χάλκινο δαχτυλίδι σπείρα- Κάτω: Ασημένια πλάκα με διακεκομμένη έκτυπη διακόσμηση. Όλα ανασκάφτηκαν από τάφο της Αμφίπολης του 6ο αιώνα π.Χ.. Δώθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο από τον Dr Eric Gardner το 1918. Πηγή: Trustees του Βρετανικού Μουσείου

Μέσα στον τάφο, ο Δρ. Gardner βρήκε ένα μεγάλο θησαυρό, συμπεριλαμβανομένου χρυσά, ασημένια και χάλκινα κοσμήματα, λεπτοδουλεμένα κεραμικά, μια μεταλλική καρφίτσα για τα μαλλιά, ένα σιδερένιο μαχαίρι και την αιχμή ενός δόρατος.

Δεν είναι γνωστό κατά πόσο ο ίδιος τα κράτησε για τον εαυτό του, αλλά εννέα από αυτά τα στοιχεία τώρα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Είναι περίεργo, τουλάχιστον, ότι μέσα στη φρενίτιδα των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την σημερινή ανασκαφή του τεράστιου τάφου στην Αμφίπολη, το Βρετανικό Μουσείο τηρεί σιγή ιχθύος επί του θέματος.

Ίσως φοβούνται ένα άλλο σενάριο σαν τα «Ελγίνεια Μάρμαρα», για οποία όλος ο πλανήτης κάνει αναφορές να επιστρέψουν τα κλεμμένα αγαθά στην Ελλάδα τον τόπο καταγωγή τους.

Μετάφραση - Επιμέλεια - Απόδοση κειμένων: Αόρατα Γεγονότα

Αναφορές:

http://en.wikipedia.org/wiki/Amphipolis#mediaviewer/File:Amphipolis_Lion.jpg

http://www.britishmuseum.org/research/search_the_collection_database/term_details.aspx?bioId=155386

http://www.britishmuseum.org/research/publications/online_research_catalogues/search_object_details.aspx?objectid=758512&partid=1&output=Terms%2F!!%2FOR%2F!!%2F21488%2F!%2F%2F!%2Fmouth-piece%2F!%2F%2F!!%2F%2F!!!%2F&orig=%2Fresearch%2Fonline_research_catalogues%2Frussian_icons%2Fcatalogue_of_russian_icons%2Fadvanced_search.aspx&currentPage=1&numpages=10

http://www.britishmuseum.org/research/collection_online/search.aspx?place=34184&plaA=34184-3-1

http://www.iwm.org.uk/collections/item/object/205091144

http://www.shropshireregimentalmuseum.co.uk/regimental-history/shropshire-light-infantry/the-kings-shropshire-light-infantry-1914-1918/

http://en.wikipedia.org/wiki/King%27s_Shropshire_Light_Infantry

http://www.1914-1918.net/salonika.htm

http://www.grreporter.info/en/bulgarian_army_prevented_lion_amphipolis_being_taken_england/11566

[Πηγή]

Το είδαμε εδώ