«Θερμό» επεισόδιο;;;
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕ ΤΟΝ ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΩΚΤΕΣ ΤΟΥ!
Ένα αεροσκάφος της Αμερικανικής Αεροπορίας τύπου RC-135 το οποίο πραγματοποιεί αποστολές ηλεκτρονικής παρακολούθησης και συλλογής δεδομένων, μπήκε, παραβίασε αναγκαστικά, τον Σουηδικό εναέριο χώρο....
Προκειμένου να γλιτώσει από Ρωσικά μαχητικά τα οποία το είχαν πλησιάσει με άσχημες διαθέσεις!
Οπως αναφέρει το DN.se το πρωτοφανές αυτό περιστατικό έγινε στις 18 Ιουλίου αλλά αποκαλύφθηκε στις 31 Ιουλίου.
Το RC-135 Rivet Joint που πραγματοποιούσε αποστολή SIGINT (Signal Intelligence) είχε απογειωθεί από τη βρετανική βάση της RAF στο Mildenhall (από την οποία επιχειρούν πλήθος κατασκοπευτικών αεροσκαφών της USAF) στο πλαίσιο αποστολής πάνω από την Βαλτική η οποία πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση από τότε που ξεκίνησε η κρίση στην Ουκρανία.
Η αποστολή του ήταν να επιτηρεί της κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων στον θύλακα του Καλίνινγκραντ, που θεωρείται η πιο στρατιωτικοποιημένη περιοχή του κόσμου: Ένα κομμάτι γης της παλιάς ανατολικής Πρωσσίας, γενέτειρας του γερμανικού μιλιταρισμού τον 19ο αιώνα, όταν η πόλη ονομαζόταν Κένιξμπεργκ.
Η περιοχή καταλήφθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα το 1945, η πόλη μετονομάστηκε σε Καλίνιγκραντ και παρά το γεγονός πίεσαν οι Γερμανοί την Ρωσία επί Μ.Γιέλτσιν, προσφέροντας πολλά δισεκατομμύρια μάρκα να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα, η Μόσχα αρνήθηκε και από τότε φιλοξενεί ένα Σώμα Στρατού, ενώ ότι καλύτερο έχουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απο πλευράς υλικού βρίσκεται εκεί: Βαλλιστικά τακτικά βλήματα Iskanter-M, α/α συστήματα S-400, επάκτιες συστοιχίες Ρ-800 Yakhont κλπ.
Στις 18 Ιουλίου μια ημέρα μετά την κατάρριψη του Boeing 777 των Μαλαισιανών αερογραμμών το RC-135 είχε αναχαιτιστεί ήδη μια φορά από ρωσικά μαχητικά Su-27SM τα οποία είχαν απογειωθεί από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.
Αν και οι αναχαιτίσεις αυτές συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά τόσο στη Βαλτική όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου και αφορούν και τις δύο πλευρές, εντούτοις την δεύτερη φορά που τα Ρωσικά μαχητικά (τα οποία αυτή τη φορά είχαν απογειωθεί από βάση της Ρωσικής επικράτειας) ήρθαν σε πορεία αναχαίτισης το πλήρωμα του RC-135 για να αποφύγει την αναχαίτιση ζήτησε άδεια από το σουηδικό κέντρο ελέγχου Αεράμυνας να εισέλθει στο εναέριο χώρο της Σουηδίας προκειμένου να γλιτώσει από τα ρωσικά μαχητικά.
Η απάντηση από το σουηδικό κέντρο όμως ήταν αρνητική, αλλά το RC-135 καταδιωκόμενο από τα ρωσικά μαχητικά παραβίασε έτσι και αλλιώς τον σουηδικό εναέριο χώρο πετώντας πάνω από τη νήσο Gotland.
Το αεροσκάφος αφού εισήλθε στον σουηδικό εναέριο χώρο, χωρίς άδεια παρέμεινε εκεί πραγματοποιώντας κύκλους μέχρι που τα ρωσικά μαχητικά αποχώρησαν από την περιοχή, χωρίς να παραβιάσουν τον σουηδικό εναέριο χώρο, κάτι που θα μπορούσαν να είχαν κάνει.
Χαρακτηριστικό της έντασης που επικράτησε ήταν ότι τα σουηδικά μαχητικά JAS-39 Gripen δεν απογειώθηκαν καν, προκειμένου να μην μπούν "στη μέση" και θεωρηθεί ότι προστάτευαν το RC-135.
Αν και τα RC-135 που απογειώνονται από τη Βρετανία και τα οποία έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 50 αποστολές από την απαρχή της κρίσης στην Ουκρανία, και τα οποία πετούν κάποιες φορές πάνω από την Πολωνία, την Λιθουανία ή και την Λετονία προσπαθώντας να υποκλέψουν ότι σήμα έρχεται από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ ήταν η πρώτη φορά που αμερικανικό αεροσκάφος καταδιώχθηκε από ρωσικά μαχητικά αναγκάζοντας το πλήρωμα του να παραβιάσει τον σουηδικό εναέριο χώρο για να γλιτώσει από τους διώκτες του.
Το αμερικανικό αεροσκάφος μετά την αποχώρηση των ρωσικών μαχητικών στράφηκε νότια έφτασε στον διεθνή εναέριο χώρο για να εισέλθει ξανά στον σουηδικό εναέριο χώρο έξω από το Oland πριν επιστρέψει πίσω στη Βρετανία.
Όπως αναφέρει το σουηδικό site οι παραβιάσεις του σουηδικού εναέριου χώρου είναι συχνές και αρκετές φορές η σουηδική Αεροπορία δεν πραγματοποιεί αναχαιτίσεις. Το 2014 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7 παραβιάσεις ενώ από το 2009, 53 αεροσκάφη άλλων χωρών έχουν πραγματοποιήσει παραβιάσεις.
Βέβαια τα στοιχεία αυτά ωχριούν μπροστά στα αντίστοιχα νούμερα παραβιάσεων του ελληνικού Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά μαχητικά. Αλλά πάλι εδώ είναι Βαλκάνια και όχι Βαλτική.
[Πηγή]