Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Βαλεντίνα Τερεσκόβα: Η πρώτη γυναίκα στο διάστημα


Η εκτόξευση του διαστημοπλοίου, «Βοστόκ-6», στις 16 Ιουνίου 1963, σηματοδότησε μια νέα εποχή. Κι’ αυτό διότι ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που γυναίκα «πετούσε» στο διάστημα. Κοσμοναύτης, ήταν η Βαλεντίνα Τερεσκόβα....

Η «Τσάικα» (γλάρος), όπως ήταν το συνθηματικό όνομα κλήσης της, ολοκλήρωσε την τριήμερη πτήση της, κάνοντας 48 περιστροφές γύρω από τη γη και ενάμιση εκατομμύριο χιλιόμετρα.

Η Τερεσκόβα είχε γεννηθεί 26 χρόνια πριν στην πόλη Γιαροσλάβλ, όπου είχαν μεταναστεύσει οι αγρότες γονείς της από τη Λευκορωσία.

Από την εποχή που σπούδαζε δια αλληλογραφίας σε τεχνική σχολή, και παράλληλα εργαζόταν, την είχε γοητεύσει ο ουρανός. Τότε, εκπαιδευόταν στην τοπική αερολέσχη, όπου πραγματοποίησε 163 πτώσεις με αλεξίπτωτο.

Μετά τις πρώτες επιτυχημένες πτήσεις των σοβιετικών κοσμοναυτών, ο θρυλικός σχεδιαστής διαστημικών συστημάτων, Σεργκέι Κορολιόφ, είχε την ιδέα να σταλεί στο διάστημα και μια γυναίκα.

Όταν με εντολή του Νικίτα Χρουσιόφ άρχισε η αναζήτηση γυναικών για την επιλογή κοσμοναυτών, έγιναν επαφές με ορισμένες αερολέσχες. Έτσι, η Τερεσκόβα επιλέχθηκε μαζί με άλλες τέσσερις υποψήφιες.

«Η πίεση για την ομάδα των πέντε γυναικών ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των ανδρών», θυμάται η Τερεσκόβα, διευκρινίζοντας ότι το σύστημα εκπαίδευσης εκείνα τα χρόνια ήταν ιδιαίτερα σκληρό.


Η προετοιμασία για την πτήση πραγματοποιείτο σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας. Ακόμη και η μητέρα της έμαθε ότι η κόρη της «πετάει» στο διάστημα από τις εφημερίδες.

Την καμπίνα του «Βοστόκ» οι σχεδιαστές την αποκαλούσαν «κονσέρβα», επειδή ήταν στενή σε τέτοιο βαθμό, που ο ευρισκόμενος μέσα σε αυτή κοσμοναύτης με το σκάφανδρό του, μόλις και μετά βίας μπορούσε να μετακινηθεί.

Έως εκείνη τη στιγμή, η επιστήμη δεν διέθετε ακόμη ακριβή στοιχεία για τις πιθανές επιπτώσεις στον γυναικείο οργανισμό από την παραμονή τριών ημερών στο διάστημα.


Στις 16 Ιουνίου του 1963 το σήμα κλήσης «Τσάικα», το πληροφορήθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι στη γη. Ωστόσο, το διαστημικό ταξίδι που την έκανε παγκοσμίως γνωστή θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε τραγωδία.

«Στο σκάφος είχε γίνει ένας κακός υπολογισμός. Αντί για προσγείωση, αυτό είχε προγραμματιστεί για άνοδο της τροχιάς και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσα επιστρέψω στη γη. Όμως το πρόσεξα εγκαίρως, το ανέφερα, οι ειδικοί εισήγαγαν τα σωστά στοιχεία και έτσι προσγειώθηκα».

Αυτό ήταν το μυστικό που αποκάλυψε η Τερεσκόβα, και το οποίο φύλαγε για πολλά χρόνια.

Ύστερα από την πτήση της, η Βαλεντίνα συνέχισε την εκπαίδευση στην ομάδα των κοσμοναυτών, αλλά τον περισσότερο καιρό πραγματοποιούσε κοινωνική εργασία.


Η πτήση αυτή ήταν η πρώτη και η τελευταία της καριέρας της, καθώς το 1968 η πρώτη γυναικεία ομάδα διαλύθηκε.

Για την επιτυχή πραγματοποίηση της πτήσης, καθώς και για το θάρρος και τη γενναιότητά που επέδειξε, με απόφαση του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ, στις 22 Ιουνίου 1963, στην πιλότο και κοσμοναύτη της ΕΣΣΔ, Βαλεντίνα Τερεσκόβα, δόθηκε ο τίτλος του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης και της απονεμήθηκαν τα παράσημα του Λένιν και του Χρυσού Αστέρα.

Πέντε μήνες μετά το διάσημο ταξίδι της, παντρεύτηκε με τον κοσμοναύτη Αντριάν Νικολάεφ.

Αυτός, ήταν έως τότε ο κοσμοναύτης που έμεινε στο διάστημα το μεγαλύτερο διάστημα (τέσσερις ημέρες), ενώ ήταν και ο πρώτος, στον οποίο επετράπη να εγκαταλείψει τη θέση που ήταν προσδεμένος στο διαστημόπλοιο και να αιωρηθεί μέσα στην καμπίνα του.

Το επίτευγμα της Τερεσκόβα βραβεύτηκε με μεγάλες διακρίσεις όχι μόνο από την ΕΣΣΔ και τη Ρωσία, αλλά και από άλλες χώρες. Ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης της πόλης της Γιαροσλάβλ, αλλά και πολλών άλλων πόλεων του κόσμου.

[Σε όλη την ιστορία της ΕΣΣΔ-Ρωσίας εκπαιδεύτηκαν για πτήση στο διάστημα 18 γυναίκες, ενώ διαστημικό ταξίδι πραγματοποίησαν τρεις.

Εκτός από τη Βαλεντίνα Τερεσκόβα, ήταν η Σβετλάνα Σαβίτσκαγια και η Ελένα Κοντακόβα. Οι πτήσεις τους είχαν και αυτές τα ρεκόρ τους.

Η Σαβίτσκαγια έγινε η πρώτη γυναίκα που βγήκε στο ανοικτό διάστημα, ενώ η Κοντακόβα μαζί με τον Αξεξάντρ Βικτορένκο και τον Βαλέρι Πολιακόβ παρέμεινε στον διαστημικό σταθμό «Μιρ» 170 ημέρες.

Έως τότε οι γυναίκες δεν πετούσαν σε διαστημικές αποστολές τόσο μεγάλης χρονικής διάρκειας. Η πτήση της τέταρτης γυναίκας κοσμοναύτη έχει προγραμματιστεί για το 2013.

Κατά πάσα πιθανότητα, τη δυνατότητα να βρεθεί στο διάστημα θα έχει η κοσμοναύτης - δοκιμαστής πιλότος Ελένα Σερόβα.

Είχε καταθέσει αίτηση για να ενταχθεί στο πλήρωμα ενός ταξιδιού προς τα άστρα πριν από επτά χρόνια και τώρα πλέον, αναμένει τη δική της σειρά.]


Η επέτειος των γενεθλίων της βρίσκει την Τερεσκόβα ως βουλευτή στην Κρατική Δούμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο την ψήφισε για τη θέση αυτή τον περασμένο Δεκέμβριο.


Ο Πατριάρχης Κύριλλος την βράβευσε στις 6 Μαρτίου με το μετάλλιο της Δόξας και της Τιμής, τονίζοντας την «πολυετή εργασία της, η οποία ήταν αφιερωμένη στην ανάπτυξη των επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων», καθώς και τη γόνιμη δημόσια και κοινωνική δραστηριότητα της πρώτης γυναίκας κοσμοναύτη.


Στις 6 Μαρτίου 2014 η Βαλεντίνα Τερεσκόβα, η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο Διάστημα, γιόρτασε τα 75 της χρόνια

Ντάρια Γκονζάλες

[Πηγή]