.

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Θαλάσσιο πλαγκτόν βρέθηκε ζωντανό στο Διάστημα


Ίχνη πλαγκτόν και άλλους μικροοργανισμούς βρέθηκαν να ζουν στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους....

Οι μικροσκοπικοί οργανισμοί βρέθηκαν να είναι σε θέση να επιβιώσουν στο κενό του διαστήματος, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, την έλλειψη οξυγόνου και την κοσμική ακτινοβολία.

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια μιας διαστημικής περιπάτου ρουτίνας από τους Ρώσους κοσμοναύτες Olek Artemyev και Alexander Skvortsov, οι οποίοι είχαν βγεί για να καθαρίσουν τα παράθυρα του Διαστημικού Σταθμού.

Χρησιμοποίησαν μαντηλάκια για τον καθαρισμό όπου αργότερα βρέθηκε η παρουσία του πλαγκτόν. «Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι μοναδικά», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αποστολή Vladimir Solovyev, στο ΙΤΑR – ΤΑSS.


«Έχουμε βρει ίχνη θαλάσσιου πλαγκτόν και μικροσκοπικά σωματίδια στην επιφάνεια του φωτισμού. Αυτό θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω », δήλωσε επίσης.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το πλαγκτόν δεν υπήρχε κατά την εκτόξευση του Ρωσικού πυραύλου, επειδή οι θαλάσσιοι μικροοργανισμοί που βρέθηκαν δεν είναι γηγενείς στην περιοχή εκτοξεύσεων στο Καζακστάν, αλλά πιστεύεται ότι έχουν μεταφερθεί εκεί από τα ρεύματα του αέρα.


Η Nasa δεν έχει σχολιάσει ακόμα το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το Αμερικανικό τμήμα του Διαστημικού σταθμού, και αν έχουν βρεθεί παρόμοια ευρήματα στο παρελθόν.

Επιμέλεια: Ηλία Σιατούνης

[Πηγή]