Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

ΟΙ ΦΑΙΔΡΙΑΔΕΣ


Οι Φαιδριάδες πέτρες των Δελφών, οι δυό απόκρημνοι βράχοι που στη ρίζα τους αναβλύζουν τα νερά της Κασταλίας πηγής, ονομάζονται έτσι από την αρχαιότητα....

Μια σύγχρονη εκδοχή εξηγεί πως το όνομα προέρχεται από την όψη τους μετά την βροχή όπου λάμπουν στο φώς του ήλιου και είναι σαν να φαιδρύνονται (λάμπουν-χαίρονται).

Η ανάλυση του ονόματος εκεί μας οδηγεί αλλά υπάρχουν αποδείξεις πως η αιτία είναι άλλη..
Η πρωταρχική σημασία του φαιδρός είναι φωτεινός- λαμπερός-χαρούμενος και έτσι δημιουργήθηκαν και τα αρχαία ονόματα Φαίδρα και Φαίδρος για να δηλώσουν αυτό που σήμερα λέμε για κάποιον που είναι πρόσχαρος ή σε ψυχική ανάταση ή απλά… όμορφος πως «λάμπει το πρόσωπό του» .

Η λέξη ετυμολογείται από το φάος (=φώς) και έδρα. Φαιδρός είναι αυτός που ακτινοβολεί φως σαν να είναι ο ίδιος «η έδρα του φωτός». Ένας μικρός ήλιος αν θέλετε.. Άρα, Φα-εδριάδες είναι οι έδρες του φωτός.

(Η ταύτιση της λέξης φαιδρός με την σημασία του αστείος ή του γελοίος είναι νεοελληνική εφεύρεση).

Το λεγόμενο ρήγμα της Κασταλίας, ανάμεσα στους δυο βράχους είναι κατά επιστημονική ομολογία ένα σεισμικό ρήγμα.

Και γνωρίζουμε πως σε σεισμογενείς περιοχές οι διεργασίες στο εσωτερικό του εδάφους είναι έντονες με μετακινήσεις πλακών,υπόγειες κατακρημνίσεις και κυρίως τριβές.

Οι τριβές στο εσωτερικό της γης ανάμεσα σε βράχους, ορυκτά μεταλλεύματα και κρυσταλλικές συσσωρεύσεις πολλές φορές εκδηλώνονται στην επιφάνεια με την εμφάνιση φωτός και λάμψεων (πιεζοηλεκτρικά φαινόμενα).

Κι εδώ έχουμε σύγχρονες μαρτυρίες για τις Φαιδριάδες..

Πρίν μερικά χρόνια φίλοι που πήγαιναν πρός Αράχωβα, πριν φτάσουν στην Κασταλία, σταμάτησαν το αυτοκίνητο έκθαμβοι γιατί η Υάμπεια (ο δυτικός βράχος) έλαμπε μέσα στην νύχτα.. Κι έμειναν εκεί αρκετή ώρα προσπαθόντας να καταλάβουν τι έβλεπαν..

Ηταν 2:00 τα ξημερώματα, χωρίς φεγγάρι και χωρίς τον φωτισμό (προβολείς, κλπ) που εγκαταστάθηκε πρόσφατα.

Η αρχαία ονομασία «Υάμπεια αυτό μας εξηγεί. Υω (= βρέχω) + λάμπω (αμπω) γιατί ίσως το φαινόμενο είναι πιο έντονο όταν ο βράχος είναι βρεγμένος από τα νερά της βροχής. (Το νερό είναι καλός αγωγός ηλεκτρισμού - ενέργειας).

-Ο ανατολικός βράχος , η Ναυπλία, απ’ όπου αναβλύζει η Κασταλία, εύστοχα ονομάστηκε έτσι από το νάω (=πλέω – στην περίπτωσή μας ρέω) και το πλείων (=πολύς) από τον μεγάλο όγκο νερού που ανέβλυζε.-

Και επειδή όλα αυτά τα πιεζοηλεκτρικά φαινόμενα δεν είναι μόνο λάμψεις και εκλάμψεις αλλά συνδέονται με τις ενέργειες εκείνες που προκαλούν την ιδιαιτερότητα των Δελφών στην επιλογή τους σαν λατρευτικό κέντρο, στην καθιέρωσή τους σαν κορυφαίο μαντείο του αρχαίου κόσμου αλλά και σε all time paranormal activities (!!!) που συμβαίνουν, δείτε και την πιο πρόσφατη απτή επιβεβαίωση..

Μεσημέρι του περασμένου Φεβρουάριου.. Πλησιάζοντας κάποιος προς τις Φαιδριάδες, είδε να εμφανίζεται ψηλά, περίπου στο μέσο των βράχων, μια μεγάλη φασματική φιγούρα.

Ήταν μια φασματική αρκούδα –όπως την βλέπετε στην φωτογραφία- και ήταν σε κίνηση.

Η εμφάνισή της ξεκίνησε από το δεξιό μέρος του κάδρου με την αρκούδα να περπατά στα τέσσερα πόδια της. (Στην πραγματικότητα αιωρούνταν μπροστά από τις Φαιδριάδες).

Στην συνέχεια κινούμενη προς τα αριστερά σηκώθηκε στα δύο πόδια, όπως και φωτογραφήθηκε.

Αμέσως μετά την λήψη της φωτογραφίας ακούστηκε ένα «παφ» και εξαφανίστηκε.

Και όπως το όνομα Φαιδριάδες έρχεται από την αρχαιότητα γιατί οι τότε κάτοικοι των Δελφών έβλεπαν τους βράχους να λάμπουν τις νύχτες έτσι και η λαϊκή ονομασία της ρεματιάς της Κασταλίας που κληρονομίσαμε από τους παππούδες και προππάπους μας –και αυτοί από τους δικούς τους- είναι Αρκουδόρεμα γιατί… κι αυτοί οι καϋμένοι έβλεπαν κάτι που θέλησαν να δηλώσουν και να διαιωνίσουν μέσα από το όνομα!





ΥΓ1. Η φωτογραφία δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία παρά μόνο ζουμάρισμα
και μεγέθυνση στην φιγούρα της αρκούδας. Τόσο η φωτογραφία όσο και το κινητό τηλέφωνο όπου είναι αποθηκευμένη είναι στην διάθεση οποιουδήποτε πραγματικά ειδικού για έλεγχο.

ΥΓ2. Προσέξτε το μέγεθος της αρκούδας σε σχέση με τους πασσάλους ακριβώς από κάτω. Αν η προστατευτική περίφραξη έχει ένα συγκεκριμένο ύψος, η φιγούρα είναι τέσσερεις με πέντε φορές ψηλότερη.

ΥΓ3. Δεν υπάρχει μόνο η συγκεκριμένη μαρτυρία - απόδειξη για εμφάνιση φασματικής αρκούδας στις Φαιδριάδες και γι αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί η ονομασία Αρκουδόρεμα σε σχέση με το φαινόμενο.

Για το κείμενο και τις φωτογραφίες : © Γιάννης Χριστόπουλος, 2014

Δελφικός

[Πηγή]

Το είδαμε εδώ