Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

«Παντελώς ανίσχυρο το ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει τον Ρωσικό Στρατό»

Παραδοχή Βρετανού στρατηγού
«ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΜΑΣ»
Γ.Γ. ΝΑΤΟ: «ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ
ΤΑΧΕΙΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ»

Την πλήρη αδυναμία του ΝΑΤΟ να αντιτάξει ουσιαστική άμυνα στα Ρωσικά στρατεύματα στην Α. Ευρώπη εάν υπάρξει γενικευμένη ένοπλη σύγκρουση ομολόγησε Βρετανός στρατηγός....

«Το ΝΑΤΟ είναι εντελώς ανίσχυρο να σταματήσει μια ρωσική εισβολή στην Ανατολική Ευρώπη εξαιτίας των περιορισμών στους αμυντικούς προϋπολογισμούς εδώ και χρόνια» είπε πιο συγκεκριμένα ο Sir Richard Shirreff ο οποίος πριν από λίγους μήνες ήταν βοηθός ανώτατου διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR).

Μάλιστα ανέφερε πως η βορειοατλαντική συμμαχία πρέπει να επανεξοπλιστεί εάν θέλει να δει σοβαρά το θέμα της άμυνάς της στο εγγύς μέλλον.

Ο Βρετανός στρατηγός απατώντας σε ερώτηση για το θέμα της Ουκρανίας είπε;

«Η πραγματικότητα είναι πως το ΝΑΤΟ θα πιεστεί σοβαρά και θα το βρει πολύ δύσκολο νε μεταφέρει στο θέατρο επιχειρήσεων είτε στο έδαφος, είτε στη θάλασσα είτε στον αέρα όλα τα μέσα εκείνα που είναι απαραίτητα, ειδικότερα στο έδαφος υπογραμμίζω, για να αντιμετωπίσουν τον οποιοδήποτε τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας».



Ο Shireff μιλώντας σε εκπομπή του BBC και αναφερόμενος στη δυνατότητα άμυνας του ΝΑΤΟ στην Α. Ευρώπη είπε:

«Φυσικά η δυτική Ευρώπη δε θα είναι σε θέση να αντιπαρατάξει επαρκή άμυνα εναντίον της Ρωσίας χωρίς σημαντική ενίσχυση των δυνάμεών της από τις ΗΠΑ.

Το ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες ακόμη και στο να συγκεντρώσει και μια μεραρχία 20.000 ανδρών και να την έχει έτοιμη σε πολύ μικρό χρόνο» για να προσθέσει

«Και αυτό γιατί ειδικά στην Δυτική Ευρώπη έχουμε γίνει μάρτυρες μια σταδιακής αποσύνθεσης της στρατιωτικής μας ισχύος».

Ο Βρετανός στρατηγός παραδέχθηκε ταυτόχρονα πως το να συμβουλεύσει μια προσπάθεια επανεξοπλισμού των ευρωπαϊκών χωρών θα καταστεί ιδιαίτερα αντιδημοφιλής.

«Εάν το ΝΑΤΟ θέλει να δει σοβαρά το θέμα της άμυνάς του τότε θα πρέπει να επανεξοπλιστεί. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη έτσι ώστε να δαπανήσουν μεγαλύτερα, πολύ μεγαλύτερα ποσά για την άμυνά τους».

Οι παρατηρήσεις του Βρετανού στρατηγού ήρθαν μετά τις δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen ο οποίος δήλωσε σήμερα πως η συμμαχία επιθυμεί να μπορεί να αναπτύξει μέσα σε διάστημα μερικών ημερών στρατεύματα και οπλικά συστήματα σε μεγάλη κλίμακα στην ανατολική Ευρώπη,



Η κίνηση αυτή κατά Rasmussen είναι μια κίνηση αποτροπής προς τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin από το να δημιουργήσει προβλήματα στις τρεις βαλτικές δημοκρατίες, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, μια εξέλιξη η οποία αναπόφευκτα πρόκειται να προκαλέσει αντίδραση και αντίμετρά από τη Ρωσία.

Μάλιστα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε πως τα 28 μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αναμένεται, στην προσεχή σύνοδό τους στην Ουαλία, την επόμενη εβδομάδα, να υιοθετήσουν ένα σχέδιο που θα έχει ως στόχο να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των νατοϊκών στρατευμάτων, κυρίως όσον αφορά τη δύναμη ταχείας αντίδρασης που, μέχρι τώρα, χρειάζεται πολλές εβδομάδες προκειμένου να αναλάβει δράση.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που ρωτήθηκε για το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο υπογράμμισε ότι ο κ. Ράσμουσεν «δεν αναφέρθηκε σε μόνιμες βάσεις στην ανατολική Ευρώπη» και υπενθύμισε ότι τα μέτρα που λαμβάνει το ΝΑΤΟ είναι πάντα «αμυντικά».

«Για να μπορούμε να παράσχουμε τέτοιες γρήγορες ενισχύσεις χρειάζονται εγκαταστάσεις υποδοχής στις φιλοξενούσες χώρες. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η προεγκατάσταση εφοδίων και εξοπλισμού, η προετοιμασία των υποδομών, των βάσεων, των εδρών. Αυτό που μετράει είναι ότι στο μέλλον θα υπάρχει μια πιο εμφανής παρουσία του ΝΑΤΟ στα ανατολικά», είπε ο κ. Ράσμουσεν.



Ο γενικός γραμματέας κατηγόρησε και πάλι τη Μόσχα ότι εμπλέκεται άμεσα στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «πυρά πυροβολικού από την άλλη πλευρά των συνόρων, αλλά και εντός της Ουκρανίας».

«Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατά πρόσωπο: η Ρωσία δεν θεωρεί πλέον εταίρο της το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία είναι μια χώρα που, δυστυχώς, για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατέλαβε δια της βίας μια περιοχή. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε σ' αυτό.

Η βασική ιδέα είναι ότι κάθε πιθανός επιτιθέμενος θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν σκεφτεί έστω και για μια στιγμή ότι θα επιτεθεί σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ, θα βρεθεί αντιμέτωπος όχι μόνο με τους στρατιώτες αυτής της χώρας αλλά και με τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Το Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης (RAP) θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου είναι προσκεκλημένος και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Ο προβληματισμός έγκειται για την ελληνική πλευρά και εάν το ΝΑΤΟ ζητήσει την παρουσία ελληνικών δυνάμεων στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της δύναμης ταχείας αντίδρασης. 

Και αυτό γιατί οι ΕΔ είναι εκ των πραγμάτων οι πλέον ετοιμοπόλεμες – παρά τις περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό- και πάντως απείρως πολύ πιο αξιόπιστες και9 ισχυρότερες από όλες τις κεντροευρωπαϊκές χώρες.

[Πηγή]