.

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Τα πρώτα 34 φορτηγά της Ρωσικής βοήθειας μπήκαν στο Λουγκάνσκ

Τα συνοδεύουν Ρωσόφωνοι στρατιώτες

Φορτηγά της Ρωσικής αυτοκινητοπομπής που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, πέρασαν τα Ουκρανικά σύνορα και έφτασαν στα τελωνεία, σύμφωνα με μαρτυρία φωτογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου....

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν πως τα φορτηγά πέρασαν τα σύνορα και μπήκαν στην Ουκρανία χωρίς να συνοδεύονται από τον Ερυθρό Σταυρό.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως 34 ρωσικά φορτηγά -από τα 300 που περιλαμβάνει η αυτοκινητοπομπή- διέσχισαν τα Ουκρανικά σύνορα συνοδευόμενα από μικρό αριθμό ρωσόφωνων και πως κατευθύνονται προς το Λουγκάνσκ.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε ότι η αυτοκινητοπομπή άρχισε να κινείται προς το Λουγκάνσκ, όπου ρωσόφωνοι πολεμούν εναντίον των ουκρανικών καθεστωτικών δυνάμεων.

Τα οχήματα κινούνται κανονικά προς την κατεύθυνση του Λουγκάνσκ και πλησιάζουν ήδη προς την πόλη Κρασναντόν χωρίς να σημειωθεί οποιοδήποτε περιστατικό, παρά τους φόβους ότι πιστές στο Κίεβο ομάδες δολιοφθοράς δρουν στην περιοχή και θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Νωρίτερα το πρωί ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός δεν είχε δώσει την τελική του έγκριση για την έναρξη της κίνησης των φορτηγών, αν και επανειλημμένως το προηγούμενο 24ωρο είχε ανακοινωθεί ότι όλες οι διευθετήσεις με την πλευρά του Κιέβου είχαν γίνει.

Η Ρωσία προειδοποίησε επίσης να μην επιχειρηθούν «οποιεσδήποτε προσπάθειες να εμποδιστεί μια αμιγώς ανθρωπιστική αποστολή, η οποία ετοιμαζόταν από καιρό υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας και σε συνεργασία με την ουκρανική πλευρά και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει νωρίτερα ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως "όλα τα προσχήματα για να καθυστερήσει η παράδοση της βοήθειας στις ζώνες που βρίσκονται σε κατάσταση ανθρωπιστικής καταστροφής εξαντλήθηκαν.

Η Ρωσία αποφάσισε να δράσει. Η αυτοκινητοπομπή μας που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια αρχίζει να κινείται προς την κατεύθυνση του Λουγκάνσκ".

[Πηγή]