.

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Τουρισμός δύο ταχυτήτων

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΛΕΩ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ 
ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μύκονος και Σαντορίνη "βουλιάζουν"
Βόρεια Ελλάδα και Κρήτη κλαίνε...


Στον ψεύτικο κόσμο που έχουν κτίσει τα συστημικά ΜΜΕ, οι ξένοι τουρίστες κατακλύζουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι και διαγκωνίζονται ποιος θα πρωτοεπενδύσει σε ακίνητα....

Στον πραγματικό κόσμο με εξαίρεση πέντε-έξι δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς (Μύκονο, Σαντορίνη, γενικά Κυκλάδες, λιγότερο Ρόδο και Κέρκυρα) και την Αττική που μέχρι πέρσι είχε "σβηστεί" από τον χάρτη των ταξιδιωτικών πρακτορείων και τώρα έχει γίνει και πάλι ταξιδιωτικός προορισμός για ορισμένους ξένους τουρίστες χαμηλού οικονομικού επιπέδου, σε όλες τις άλλες περιοχές της χώρας τα έσοδα από τον τουρισμό είναι ίδια με πέρσι ή και μειωμένα, όπως η βόρειος ελλάδα και η Κρήτη.

Ενα βασικό πρόβλημα είναι το σοβαρό πλήγμα που έχουν δεχθεί οι αφίξεις από την μειωμένη έλευση τουριστών από τις ανατολικές αγορές και βαλκανικές αγορές και βασικά από την Ρωσία και κατά δεύτερο από την Ουκρανία (ειδικά από την Ουκρανία η αγορά "πέθανε" τελείως γιατί όλοι έρχονταν από τις πλούσιες ανατολικές επαρχίες του Ντόνετσκ, του Χάρκοβου και του Λουγκάνσκ που βρίσκονται σε εμπόλεμη ή ημιεμπόλεμη κατάσταση).

Στην Χαλκιδική "τραβάνε τα μαλλιά" τους ξενοδοχεία και τουριστικοί πράκτορες από την πρώτη μέχρι και 40% σε σχέση με πέρσι, της ροής των Ρώσων τουριστών.

Στην Κρήτη και στη Ρόδο και λιγότερο στην Κέρκυρα, τα ίδια φαινόμενα.

Στην Κρήτη, όπως σημειώνει και το τοπικό flashnews.gr χάθηκε ένα ποσοστό 30-40% των Ρώσων, αλλά ποσοστιαία σε κατά κεφαλή δαπάνη οι απώλειες είναι πολύ υψηλότερες και αγγίζουν συνολικά το 60% σε σχέση με πέρσι σε ότι αφορά τους Ρώσους τουρίστες.

Η ελληνική εχθρική πολιτική έναντι της Ρωσίας στις κρίσεις της Κριμαίας και της Ανατολικής Ουκρανίας ήχησε εξαιρετικά αρνητικά στα αυτιά της μεσαίας και υψηλής οικονομικά τάξης της Ρωσίας.

Σε έναν πληθυσμό που βρίσκεται σε κατάσταση "πατριωτικού πυρετού" ήχησαν εξαιρετικά αρνητικά τα λόγια υποστήριξης του Ε.Βενιζέλου στη νεοναζιστική κυβέρνηση του Κιέβου και οι εναγκαλισμοί με στελέχη του Δεξιού Τομέα.

Ακολούθησαν η (εις "διπλούν"...) ματαίωση της επίσκεψης της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη στη Μόσχα και η ακύρωση των εμφανίσεων της στις τουριστικές εκθέσεις.

Επίσης ήρθε και η ακύρωση επισκέψεων και άλλων Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων στην Μόσχα για να μην τους κάνει "νταντά" η Ουάσιγκτον και τα αποτελέσματα τα "λούζονται" τώρα οι Ελληνες ξενοδόχοι, καταστηματάρχες και γενικά ο κόσμος του τουρισμού.

Οι κυβερνητικοί υποστηρίζουν ότι ευθύνεται το γεγονός ότι έχουν ακριβύνει πολύ οι διακοπές στην Ελλάδα για τους Ρώσους λόγω της υποτίμησης που έχει δεχθεί το ρούβλι, αλλά αυτό θα ίσχυε αν έρχονταν οι πλούσιοι Ρώσοι και δεν έρχονταν οι φτωχοί.

Τώρα ισχύει το αντίθετο: Ερχονται τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα που βρίσκουν κυριολεκτικά "σκοτωμένες" τιμές σε ξενοδοχεία με "all inclusive" επιπέδου 30 ευρώ την ημέρα το κεφάλι και δεν έρχονται τα μεσαία εισοδηματικά στρωματα και υψηλού οικονομικού επιπέδου τουρίστες που ξόδευαν μέχρι και 2.000 δολάρια κατά κεφαλήν (συνολικά η δαπάνη κατά κεφαλή για τους Ρώσους πέρσι ήταν κατά μέσο όρο σχεδόν 1000 δολάρια σε σχέση με τα 600 των Γερμανών).

Οπως αναφέρει το flashnews.gr "Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η αγορά της Ρωσίας αποτελούσε στήριγμα του τοπικού τουριστικού προϊόντος τα τελευταία χρόνια και η καθίζηση της συγκεκριμένης αγοράς έχει επηρεάσει την πορεία της εφετινής τουριστικής κίνησης.

Σταθερή πορεία καταγράφουν φέτος οι αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας ωστόσο σύμφωνα και με παράγοντες του τουρισμού οι συγκεκριμένοι τουρίστες παρά την υψηλή αγοραστική τους δύναμη ποτέ μέχρι και σήμερα δεν φημίζονταν για την πρόθεσή τους να αφήσουν χρήμα στην τοπική αγορά.

Παρά την αισιοδοξία που επικρατούσε στις αρχές της τουριστικής περιόδου για την πορεία του τουρισμού, οι προσδοκίες διαψεύδονται και το αίσθημα του προβληματισμού κυριαρχεί στις τάξεις φορέων και επιχειρηματιών.

Την ίδια στιγμή η πληρότητα στις ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης αγγίζει τα περυσινά επίπεδα φθάνοντας το 85%.

Το πρόσημο στο τέλος της τουριστικής περιόδου δεν αποκλείεται να είναι αρνητικό σε σύγκριση με την περυσινή τουριστική σεζόν, καθώς ούτε η άνοδος της κρουαζιέρας δεν φαίνεται πως μπορεί να ανατρέψει το κλίμα που κυριαρχεί".

Μύκονος και Σαντορίνη και τα μικρά νησιά, όπως τα Κουφονήσια, είναι αγορές που δεν πάνε οι Ρώσοι τουρίστες οι οποίοι παραδοσιακά επιλέγουν "πράσινα" νησιά όπως αυτά του Ιονίου, την Κρήτη και την Ρόδο". Βέβαια Μύκονος και Σαντορίνη δεν είχαν ποτέ πρόβλημα, ούτε και τα "πέτρινα χρόνια" 2010-2012...

Oυσιαστικά εφέτος έχουμε προορισμούς δύο ταχυτήτων: Βόρεια Ελλάδα (από την Κατερίνη και πάνω) και Κρήτη δύσκολα θα κρατηθούν σε κέρδη της περασμένης χρονιάς, ενώ Μύκονος, Σαντορίνη, Κυκλάδες γενικότερα, Αττική, μάλλον η Κέρκυρα και λιγότερο η Ρόδος θα πάνε καλύτερα...

[Πηγή]