Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Το "Άριο μωρό" του Γκέμπελς έγινε 80 χρονών [εικόνες]

Δεν ήταν Γερμανίδα, αλλά ήταν... Εβραία.

Aυτή είναι η γυναίκα που αποτέλεσε το θηλυκό πρότυπο Αρίας φυλής, κατά τον Γκέμπελς. Λέγεται Έσι Ταφτ, αλλά από έξι μηνών και για κάποια χρόνια ουδείς ενδιαφερόταν να μάθει το όνομά της....

Αρκούσε το πρόσωπό της που κατά τον Γκέμπελς συγκεφαλαίωνε όλα τα στοιχεία της θηλυκής άριας ομορφιάς.

Εν αγνοία της, η μικρή τότε Έσι, έγινε κομμάτι της ναζιστικής προπαγάνδας κάτι που για χρόνια τη στοίχειωνε, αλλά και γνώριζε πως καμία σχέση δεν είχε με το ναζιστικό καθεστώς. Μάλιστα, ουδείς γνώριζε πως όχι μόνο δεν ήταν Γερμανίδα, αλλά ήταν Εβραία.

«Τώρα μπορώ να γελάω με την ιστορία αυτή, αλλά αν οι Ναζί ήξεραν ποια είμαι δεν θα ζούσα», αναφέρει η 80χρονη σήμερα καθηγήτρια, σε συνέντευξή της στην Bild.

H Έσι Ταφτ σε ηλικία έξι μηνών, στο προπαγανδιστικό περιοδικό του Γκέμπελς

Η κ. Ταφτ αποκάλυψε την ιστορία της ζωής της με αφορμή τα εγκαίνια μνημείου για το Ολοκαύτωμα. Όπως είπε, οι γονείς της Jacob και Pauline Levinson, τραγουδιστές στο επάγγελμα, μετακόμισαν στο Βερολίνο από τη Λετονία το 1928 για να κάνουν καριέρα στη χώρα αυτή – ωστόσο «πέτυχαν» την άνοδο των Ναζί στην εξουσία.

Ο πατέρας της έχασε τη δουλειά του στην Όπερα, γιατί ήταν Εβραίος και αναγκάστηκε να δουλέψει ως πωλητής, από πόρτα σε πόρτα.

Το 1953 και ενώ οι αντισημιτικές επιθέσεις αυξάνονταν, η μητέρα της, την πήγε σε έναν φωτογράφο. Έξι μήνες μετά διαπίστωσε με τρόμο πως η φωτογραφία του μωρού βρέθηκε σε γνωστό περιοδικό του ναζιστικού κόμματος για την οικογένεια. Έτρεξε στον φωτογράφο, Hans Ballin και του είπε πως η οικογένειά της είχε Εβραϊκή καταγωγή.


Εκείνος της απάντησε πως το γνώριζε και ότι επίτηδες έδωσε τη φωτογραφία στους Ναζί, που αναζητούσαν το "Άριο μωρό", προκειμένου να τους γελοιοποιήσει.

Και τα κατάφερε, καθώς η φωτογραφία της Έσι κέρδισε τον διαγωνισμό, παραγκωνίζοντας τα Γερμανάκια και θεωρείται ότι αυτός που την ανέδειξε νικήτρια ήταν ο ίδιος ο υπεύθυνος της ναζιστικής προπαγάνδας, Γιόζεφ Γκέμπελς.

Ωστόσο, η φήμη είχε αρνητικές συνέπειες για την ίδια, καθώς με το φόβο ότι κάποιος θα την αναγνώριζε, οι γονείς της την κρατούσαν στο σπίτι. Για καλή τους τύχη πάντως ποτέ δεν έγινε γνωστή η πραγματική ταυτότητα του παιδιού του εξωφύλλου.

Το 1938 ο πατέρας της συνελήφθη από την Γκεστάπο για μια φορολογική παράβαση αλλά αφέθηκε ελεύθερος χάρη στον λογιστή του που ήταν μέλος του ναζιστικού κόμματος. Μετά από αυτό, η οικογένεια έφυγε για την Λετονία και στη συνέχεια για το Παρίσι. 

Όταν η γαλλική πρωτεύουσα έπεσε στα χέρια των Γερμανών, η οικογένεια ταξίδεψε για την Κούβα και στη συνέχεια για τις ΗΠΑ, όπου εγκαταστάθηκαν.

Σήμερα η κ. Ταφτ είναι καθηγήτρια Χημείας στη Νέα Υόρκ

[Πηγή]