.

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Τράπεζα της Ελλάδος: "Δεν παλεύεται" το χρέος, πλέον

Τώρα το παραδέχονται και οι ίδιοι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΥΡΩΕΞΟΔΟ;


Σε μια συγκλονιστική παραδοχή η Τράπεζα της Ελλάδας λίγο πριν από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Χρέος, αποκαλύπτει ότι καθώς τα σενάρια που εκπόνησε η τρόικα για τη δυναμική του ΑΕΠ έως το 2030....
και συνεπώς για την πορεία του χρέους, είναι "μπουρδολογίες"!

Με απλά λόγια η περίφημη Μελέτη Βιωσιμότητας που συνέταξε η Τρόικα και βάσει των οποίων έχουν ληφθεί όλα τα επαχθή μέτρα σε βαρών των πολιτών (ή καλύτερα "δικαιολογηθεί τα επαχθή μέτρα") είναι αέρας κοπανιστός και απλά δεν οδηγούν πουθενά - πέρα από την εξαθλίωση των πολιτών, αφού ακόμα και για το πιθανό νέο "κούρεμα" σηκώνεται ο πήχης ακόμα περισσότερο.

Έτσι αν και από το αρμόδιο τμήμα μελετών της ΤτΕ διαβεβαιώνουν- εκ των υστέρων- ότι δεν είχαν καμία απολύτως πρόθεση να δείξουν ότι ο σχεδιασμός της Τρόικα για το Χρέος είναι στον... αέρα, η αλήθεια είναι ότι λαμβάνοντας υπόψιν την ελληνική πραγματικότητα εκτίμησαν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι πολύ χαμηλότεροι, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Στην τελευταία Έκθεση που υπογράφει ο Γιώργος Προβόπουλος, σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο το ΑΕΠ θα "τρέχει" με ρυθμούς μόλις 1,4%, σύμφωνα με το αισιόδοξο με ρυθμούς 2,9% και σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο με 2,1%.

Αυτό ενώ η τελευταία μελέτη Βιωσιμότητας του Χρέους από το ΔΝΤ; Ρυθμούς 2,9% το 2016, 3,7% το 2016, 3,5% το 2017, 3,3% το 2018, 3,6% το 2019, 2,6% το 2020, δηλαδή σαφώς υψηλότερους ρυθμούς ακόμα και από το αισιόδοξο σενάριο της ΤτΕ!

Τι σημαίνει, όμως, μικρότερο ΑΕΠ από αυτό που έχει προβλέψει η Τρόικα; Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του Χρέους έως και 10 μονάδες το 2020, δηλαδή στο 137% του ΑΕΠ, ανατρέποντας πλήρως τους σχεδιασμούς και της Αθήνας και των δανειστών...

Και βέβαια, αυτό θα ισχύει αν ΟΛΑ πάνε όπως τα έχει προβλέψει η τρόικα. Η οποία όμως είχε προβλέψει αποκλιμακωση του χρέους από πέρσι. Και τώρα έχει φτάσει το 175% κια καλπάζει (και όλα αυτά μετά από του "κούρεμα" γιατί αν περιλάβουμε και τα 106 δισ. του "κουρέματος" το χρέος φτάνει το... 260%!

Υπάρχει περίπτωση να γίνει ποτέ βιώσιμο το χρέος αν δεν διαγραφεί κατά 50% τουλάχιστον; Ποτέ! Και αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα βγει ποτέ στις αγορές.

Το ΑΕΠ τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει υποχωρήσει κατά 53 δισ. ευρώ, έχουμε χάσει δηλαδή το περίπου ¼.

Το 2013 το ΑΕΠ κατρακύλησε στα 182 δισ. ευρώ και το χρέος έφτασε στο 177%, ήτοι 322 δισ. ευρώ και τραβά την ανηφόρα. Εκτιμάται πώς θα αγγίξει το 180% μέσα στο 2014. Για ποια αποκλιμάκωση ακριβώς μιλάμε;

Ακόμα και αν γίνει επέκταση του χρόνου αποπληρωμής για άλλα 100 χρόνια. Αυτό να να γνωρίζουν οι Έλληνες σε τι είδους παγίδα έχει πέσει όχι απλά η χώρα, αλλά και το έθνος χάριν των πολιτικών του ταγών.

Και βέβαια αυτό βγαίνει τώρα γιατί πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζουν έξοδο από την ευρωζώνη, προκειμένου να επιστρέψουν βιώσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης...

[Πηγή]