Γερμανικό μουσείο τα κατείχε παράνομα
Πρόκειται για ένα γυναικείο ειδώλιο ύψους 88 εκατοστών και ένα χάλκινο τηγανόσχημο σκεύος, τα δύο έργα αρχαίας Κυκλαδικής τέχνης, επιστράφηκαν στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος της χώρας μας και του Υπουργείου Πολιτισμού....
Ο Υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για «νίκη της νομιμότητας και του πολιτισμού» σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου και θα εκτίθενται πλέον τα δύο αρχαία ελληνικά αντικείμενα.
Στην εν λόγω εκδήλωση, ήταν παρόντες εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης, η Λίνα Μενδώνη, γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, στελέχη του υπουργείου, καθώς και στελέχη του Κρατικού Μουσείου Μπάντεν της Καρλσρούης.
Η συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2011 όταν το γερμανικό Μουσείο ζήτησε από το Υπουργείο Πολιτισμού να δανειστεί κυκλαδίτικα αντικείμενα για μια έκθεση αφιερωμένη στον κυκλαδίτικο πολιτισμό.
Κάποιους μήνες μετά, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, σερ Κόλιν Ρένφριου και ανασκαφέας έθιξε το ζήτημα σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και προέτρεψε την Ελλάδα να διεκδικήσει τις εν λόγω αρχαιότητες.
Εν συνεχεία το υπουργείο Πολιτισμού ξεκίνησε διαδικασίες για την επιστροφή των αρχαιοτήτων καταθέτοντας σχετικό αίτημα, το οποίο αρχικά είχε απορριφθεί. Εν τέλει οι δυο αρχαιότητες που είχαν εξαχθεί παράνομα, επαναπατρίστηκαν και θα αποτελούν πλέον μέρος της μόνιμης έκθεσης των Κυκλαδικών αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ο Γιώργος Κακαβάς, αναπληρωτής διευθυντής του Μουσείου δήλωσε «Γνωρίζουμε την ιστορία τους και αυτό μας επιτρέπει να την κοινωνούμε και στους επισκέπτες μας, ως μέρος της ιστορίας ενός ολόκληρου πολιτισμού».
[Πηγή]