.

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Θαμμένο στους πάγους της Ανταρκτικής επί 44 χρόνια

Το χρονικό του ατυχήματος

Στις 8 Οκτωβρίου 1970, ο «Πήγασος», ένα Lockheed C-121 Constellation του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών, απογειώθηκε από το Κρίστιαντσερτς της Νέας Ζηλανδίας με προορισμό την Ανταρκτική....

Ήταν η πρώτη αποστολή της επιχείρισης «Deep Freeze» για εκείνη τη χρονιά.

Ο «Πήγασος» είχε ξεπεράσει προ πολλού το σημείο ασφαλούς επιστροφής (point of safe return) και βρισκόταν μόλις μία ώρα μακρυά από τον προορισμό του, όταν άλλαξαν απότομα οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή.



Δεδομένου ότι δεν υπήρχαν αρκετά καύσιμα για την επιστροφή, οι πιλότοι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να προσγειώσουν το αεροπλάνο στον παγωμένο διάδρομο του ΜcΜurdo εν μέσω χιονοθύελλας.



Με μηδενική ορατότητα, επί ώρες έκαναν κύκλους πάνω από το διάδρομο, ώσπου κάποια στιγμή βελτιώθηκε ελάχιστα ο καιρός και αποφάσισαν να κατέβουν. Το αεροπλάνο δεν κατάφερε να προσγειωθεί ομαλά, ξέφυγε από τον παγωμένο διάδρομο και γλίστρησε στους πάγους.

Η τρελή πορεία του «Πήγασου» αποτυπώνεται στην ασπρόμαυρη φωτογραφία του 1970



Μετά από μερικές περιστροφές, το Lockheed C-121 Constellation κατάφερε να σταματήσει, αφού είχε χάσει ήδη 2 έλικες, 2 κινητήρες και ολόκληρο το δεξί φτερό. Το ευτύχημα ήταν ότι δεν τραυματίστηκε κανείς από τους 80 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος.

Μνημείο θαμμένο στους πάγους

Σήμερα, το κουφάρι του αεροσκάφους είναι μισοθαμμένο κάτω από τους πάγους, σε απόσταση 600 μέτρων από το διάδρομο του ΜcΜurdo, ο οποίος έχει μετονομαστεί σε «Διάδρομος λευκού πάγου – Πήγασος», προς τιμή της μοιραίας πτήσης.



Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, άλλοτε αποκαλύπτεται μεγάλο μέρος της ατράκτου του Lockheed C-121, ενώ κάποιες φορές κρύβεται ολοκληρωτικά κάτω από το χιόνι. Αποτελεί πλέον τουριστικό αξιοθέατο, ένα μνημείο που συμβολίζει τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες της Ανταρκτικής.

[Πηγή]

Το είδαμε εδώ