Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Μόσχα: Το Κίεβο θα λογοδοτήσει για την «επιχείρηση τιμωρίας»


Την ώρα που οι Ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούν την ανακατάληψη της πόλης του Σλαβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν,....
δηλώνει ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας θα λογοδοτήσει, «πρώτα απ' όλα στο λαό της» χώρας, για την απόφασή της να εξαπολύσει μια «επιχείρηση τιμωρίας», όπως την χαρακτήρισε, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου κάλεσε εξάλλου την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ να δώσουν στη δημοσιότητα τις δικές τους εκτιμήσεις για το τι συμβαίνει στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου «η [πολεμική] αεροπορία χρησιμοποιείται εναντίον του πληθυσμού», ενώ κάλεσε το Κίεβο να ξανασκεφτεί τις ενέργειές του.

Αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε τις δυτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν την «καταστροφική» πολιτική τους στην Ουκρανία, ενώ ζήτησε από τη μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο να σταματήσει την «επιχείρηση τιμωρίας» στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

«Αυτό θα επιτρέψει να αρχίσει μια αληθινή διαδικασία αποκλιμάκωσης» της κρίσης, επισήμανε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η Δύση εμποδίζει την ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, τασσόμενη υπέρ των Αρχών στο Κίεβο.

Ανησυχία στη Βαλτική

Οι υπόλοιπες χώρες της Βαλτικής, όπως είναι φυσιολογικό, ανησυχούν για ενδεχόμενη επέκταση της κρίσης και παίρνουν μέτρα, για να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η Λιθουανία χαιρέτισε σήμερα το γεγονός ότι πέντε πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ αγκυροβόλησαν στο λιμάνι Κλαϊπέντα, στα δυτικά της χώρας, για να ενισχύσουν την άμυνα της περιοχής.

Όπως ανακοίνωσε ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας, Γουόζας Ολέκας, τα τέσσερα ναρκαλιευτικά και το ένα πλοίο υποστήριξης, με σημαίες Νορβηγίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Εσθονίας, αποτελούν ένδειξη της βούλησης του ΝΑΤΟ να καθησυχάσει τη Λιθουανία και τα άλλα μέλη της Συμμαχίας, που ανησυχούν για την κρίση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Λιθουανό υπουργό, η αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι ένα "αποτρεπτικό" μέτρο απέναντι στη Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει περί τους 40.000 στρατιώτες στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες -Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία- ανησυχούν για την αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας στα σύνορά τους, με την ουκρανική κρίση να ενισχύει τους φόβους τους.

Σχεδόν 600 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σταλεί στις χώρες αυτές και την Πολωνία τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η Βρετανία, η Γαλλία και η Δανία έχουν στείλει εκεί μαχητικά αεροσκάφη.

Παρακολουθεί τα γεγονότα η ΕΕ

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τα γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία με αυξανόμενη ανησυχία και κάλεσε τους φιλορώσους αυτονομιστές να εγκαταλείψουν τα κτίρια, τα οποία έχουν καταλάβει και να απελευθερώσουν τους ανθρώπους που κρατούν.

Η ΕΕ κάλεσε ταυτόχρονα να δοθεί τέλος σε όλες τις «παράνομες ενέργειες» από μέρους οπλισμένων ομάδων αυτονομιστών. «Τα κατεχόμενα κτίρια πρέπει να εγκαταλειφθούν (και) όλα τα πρόσωπα, τα οποία κρατούνται παράνομα, απαιτείται να απελευθερωθούν, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ» επισήμανε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και σε μια κίνηση που ενδεχομένως αποτελεί βήμα εκτόνωσης της κρίσης, οι φιλορώσοι αυτονομιστές αποχώρησαν από το γραφείο του εισαγγελέα και τον σταθμό της τηλεόρασης στην πόλη Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών.

«Το γραφείο του εισαγγελέα εκκενώθηκε σήμερα, έπειτα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις τοπικές αρχές και τους ανθρώπους που είχαν καταλάβει το κτίριο» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, που περιλαμβάνει και πληροφορίες για την αποχώρηση των αυτονομιστών και από το κτίριο της τηλεόρασης. Και τα δύο κτίρια είχαν καταληφθεί την Τρίτη.

protothema

Το είδαμε εδώ