Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Δεν έχουμε αποθέματα φ.α. για να εξασφαλίσουμε τη μεταφορά του προς Ευρώπη

Κίεβο: Κινδυνεύει η ενεργειακή αφάλεια Oυκρανίας - EE

Η διένεξη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία όσον αφορά στην τιμή με βάση την οποία η Μόσχα διαθέτει φυσικό αέριο στο Κίεβο πρέπει να έχει επιλυθεί μέχρι τον Ιούνιο....

Προκειμένου η ουκρανική πλευρά να είναι σε θέση να εγγυηθεί απρόσκοπτη ροή αερίου στην Ευρώπη και να αποφευχθεί ο επαπειλούμενος νέος «πόλεμος του αερίου», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Γιούρι Προντάν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Προντάν ανέφερε ότι η χώρα του χρειάζεται να έχει αποθηκευμένα 17 με 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ώστε από τα μέσα Οκτωβρίου να εξασφαλιστεί η μεταφορά αερίου στην Ευρώπη. Προς το παρόν, τα αποθέματα φυσικού αερίου στις ουκρανικές δεξαμενές ανέρχονται σε μόλις 8,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

«Έχουμε κάποιο χρόνο. Θα πρέπει να αρχίσουμε την άντληση φυσικού αερίου το αργότερο τον Ιούνιο» είπε ο Προντάν.

«Είναι ένα θέμα η αποθήκευση αποθεμάτων φυσικού αερίου υπογείως, διότι αν δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα στην αρχή της χειμερινής περιόδου, η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με την παροχή αερίου στην Ευρώπη.

Η ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας και της Ευρώπης συνδέονται και θέλουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα. Μπορούμε να το επιλύσουμε ως τον Ιούνιο; Το ελπίζω. Έχουμε όλοι συμφέρον για αυτό» δήλωσε.

Ο Προντάν ανέφερε ότι η κρατική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας Naftogaz υπέβαλε διάφορες προτάσεις προς την Gazprom τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένων: του καθορισμού της τιμής στα 268,5 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα μέχρι το τέλος της τρέχουσας σύμβασης, της μείωσης των ουκρανικών χρεών για το φυσικό αέριο και της κατάργησης της ρήτρας take or pay.

Οι δύο πλευρές έχουν συνάψει μια σύμβαση take or pay, δηλαδή μια εγγύηση άνευ όρων για την αγορά μιας ποσότητας αερίου με άμεση πληρωμή σε μετρητά. Βάσει αυτού του όρου, η Naftogaz υποχρεούται να καταβάλει ένα ελάχιστο συμφωνημένο ποσό, έστω κι αν δεν παραλάβει όλη τη συμφωνημένη ποσότητα.

[Πηγή]