.

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Ποιος ήταν λέει «νικτικόρακας» και «κακάγγελος»

Ελληνική Μυθολογία

«Όταν προσκαλούσαν τις κόρες (του Εύμηλου) σε κά­ποια γιορτή της Αθηνάς, ο αδελφός αρνιόταν γι' αυτές λέγοντας πως δεν αγαπούσε τις γυναίκες με μάτια κουκουβάγιας (αυτό ήταν το χρώμα των ματιών της Αθηνάς)....

Όταν τις προσκαλού­σαν σε γιορτή του Ερμή, έλεγε πως δεν αγαπού­σε τους θεούς που ήταν κλέφτες· όταν επρόκειτο για την Άρτεμη, απαντούσε πως δεν αγαπούσε τις γυναίκες που τρέχουν τη νύχτα. Κοντολογίς, ήταν ασεβής προς όλους τους θεούς…»!

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ κανείς την Ελληνική Μυθολογία, θα δει ότι στη νήσο Κω ζούσε ένας άνθρωπος που λεγό­ταν Εύμηλος και που ήταν γιος του Μέροπα. Ο Εύμηλος είχε δύο κόρες και ένα γιο. Και οι τρεις τους ήταν γεμάτοι αλαζονεία.

Οι δύο κόρες ονομάζονταν Βύσσα και Μεροπίδα και ο γιος Άγρωνας. Κατοικούσαν σε μια απομακρυσμένη περιοχή, καλλιεργώντας τη γη που τους έδινε άφθονη σοδειά. Έτσι περιορίζονταν να λατρεύ­ουν μονάχα τη Γη και να υποτιμούν τους άλλους θεούς. 

Όταν προσκαλούσαν τις κόρες σε κά­ποια γιορτή της Αθηνάς, ο αδελφός αρνιόταν γι' αυτές λέγοντας πως δεν αγαπούσε τις γυναίκες με μάτια κουκουβάγιας (αυτό ήταν το χρώμα των ματιών της Αθηνάς)· όταν τις προσκαλού­σαν σε γιορτή του Ερμή, έλεγε πως δεν αγαπού­σε τους θεούς που ήταν κλέφτες· όταν επρόκειτο για την Άρτεμη, απαντούσε πως δεν αγαπούσε τις γυναίκες που τρέχουν τη νύχτα. Κοντολογίς, ήταν ασεβής προς όλους τους θεούς.


Εξοργισμέ­νοι η Άρτεμη, ο Ερμής και η Αθηνά αποφάσι­σαν να εκδικηθούν γι' αυτό και ένα βράδυ πή­γαν και οι τρεις τους στο σπίτι των νέων. Η Αθηνά και η Άρτεμη πήραν τη μορφή νέων κοριτσιών και ο Ερμής τη μορφή ενός βοσκού. 

Ο Ερμής προσκάλεσε τον πατέρα και το γιο σε συ­μπόσιο που οι βοσκοί, έλεγε, έδιναν, για να τι­μήσουν τον Ερμή· ακόμη τους ζήτησε να στεί­λουν τη Βύσσα και τη Μεροπίδα στο δάσος της Αθηνάς και της Άρτεμης. 

Στο άκουσμα του ονόματος της Αθηνάς, η Μεροπίδα άρχισε να χλευάζει. Στη στιγμή μεταμορφώθηκε σε κου­κουβάγια. Η Βύσσα έγινε το πουλί της Λευκοθέ­ας (γλάρος), ο Εύμηλος κόρακας και ο Άγρωνας χαραδριός.

Τι λέει η Βικιπαίδεια

O Άγρων ζούσε με τις αδελφές του στη νήσο Κω. Σύμφωνα με την αφήγηση του Αντωνίνου Λιμπεράλις (15) κατά την«Ορνιθογονία» του Βοίου, (ή της Βοιούς) και τα τρία αδέλφια λάτρευαν από όλες τις θεότητες μόνο τη Γαία (Γη), προς την οποία «επιμελώς αυτήν ειργάζοντο», περιφρονώντας τις άλλες θεότητες, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να χλευάζουν τους άλλους θεούς όπως τον Ερμή ως κλέφτη, την Αθηνά ως κουκουβάγια, και την Άρτεμη ως υπνοβάτη.

Για την ασέβειά τους αυτή οι Ολύμπιοι θεοί, μεταμόρφωσαν τα τρία αδέλφια μαζί με τον πατέρα τους σε πουλιά. Ειδικότερα, η Άρτεμις και η Αθηνά μεταμόρφωσαν τον μεν Άγρωνα σε χαρανδριό, τη Βύσσα σε «λευκοθέα όρνιθα» (κοινώς κουρούνα), τη Μεροπίδα σε κουκουβάγια και τον Εύμηλο σε «νικτικόρακα κακάγγελον», δηλαδή σε νυχτοκόρακα, αγγελιοφόρο κακών ειδήσεων.

=========

ΠΗΓΕΣ: Αντ. Λιβ., Μετ. 15, κατά τον Βοΐο, Ορνιθογ. 1.

[Πηγή]