Αρχαιολόγοι στο Περού ανακάλυψαν έναν βασιλικό τάφο της αυτοκρατορίας των Γουάρι, η οποία προηγήθηκε του πολιτισμού των Ίνκας και καταστράφηκε από τις ραγδαίες Ισπανικές κατακτήσεις του 16ου αιώνα....
Για πρώτη φορά οι ερευνητές «ανοίγουν» τη μούμια για το κοινό, παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα πολιτιστικά στοιχεία.
Η ανακάλυψη του τάφου έγινε περίπου 280 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας του Περού, Λίμα και δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τον μυστηριώδη πολιτισμό τον Γουάρι που άκμασε στο τέλος της πρώτης χιλιετίας μ.Χ.
Ο τάφος που βρέθηκε άθικτος είχε τη μουμιοποιημένη βασίλισσα καθιστή, μαζί με μεγάλες ποσότητες κεραμικών, θησαυρών και στοιχεία ανθρωποθυσιών που χρονολογούνται μεταξύ 700 και 800 μ.Χ.
Το National Geographic σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας ανοίγει ηλεκτρονικά τον τάφο και μας ξεναγεί στο εσωτερικό του.
Έχοντας πεθάνει σε ηλικία περίπου 60 ετών, η επιφανής γυναίκα της φυλής των Γουάρι, οδηγήθηκε στον τάφο της με μεγαλοπρέπεια και πλούτο.
Τοποθετήθηκε σε καθιστή θέση, φορώντας υφασμάτινο πουκάμισο και σάλι και στολισμένη με πολύτιμα κοσμήματα. Το σώμα της ήταν τυλιγμένο σε πολλές στρώσεις υφάσματος για να δημιουργηθεί ένα κουκούλι για τη μούμια.
Η εξωτερική στρώση ήταν μία απλή κουβέρτα, ενώ το ίδιο το σώμα ήταν τυλιγμένο σφιχτά με ύφασμα, μία ριγέ κουβέρτα και ένα δίχτυ από πλεγμένα σκοινιά.
Για να την προετοιμάσουν για την ταφή, έβαψαν το πρόσωπό της με ιερή κόκκινη μπογιά. Στα αυτιά της φόραγε έξι ζευγάρια σκουλαρίκια κάποια από αυτά ολόχρυσα, ενώ στα χέρια της είχε τατουάζ με γεωμετρικά σχήματα. Φορούσε ένα πουκάμισο και ένα σάλι τα σχέδια των οποίων ήταν χειροποίητα και δείγμα υψηλού κοινωνικού στάτους.
Γύρω από την μούμια, βρίσκονταν κεραμικά δοχεία, βάζα και ποτήρια, τα τελειότερα που έχουν βρεθεί ποτέ σε παρόμοιο τάφο. Σε ένα πλούσια διακοσμημένο κουτί βρίσκονταν επίσης προσωπικά της αντικείμενα όπως χρυσά κοσμήματα, μαχαίρια, κομμάτια οψιανού και ένα αδράχτι.
[Πηγή]