.

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν παραδέχτηκε την Γενοκτονία των Αρμενίων

Zήτησε συγγνώμη από τα εγγόνια τους

Παραδέχτηκε ο Ρ.Τ.Ερντογάν την Γενοκτονία των Αρμενίων για πρώτη φορά χωρίς να την κατονομάσει με το όνομά της....

Αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υπέβαλε σήμερα τα συλλυπητήριά του «στα εγγόνια των Αρμενίων, οι οποίοι σκοτώθηκαν το 1915».

Βέβαια, ο Τούρκος πρωθυπουργός απέφυγε με κάθε τρόπο να αναφέρει τη λέξη «γενοκτονία», ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που εκφράζεται για τόσο ανοικτά για τα όσα συνέβησαν ανάμεσα στο 1915 και το 1917 και τη σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων.

«Είναι ένα ανθρώπινο καθήκον να καταλάβουμε και να συμμεριστούμε τη βούληση των Αρμενίων να μνημονεύουν τα βάσανα που πέρασαν εκείνη την εποχή», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

«Επιθυμούμε οι Αρμένιοι που έχασαν τη ζωή τους στις συνθήκες των αρχών του 20ου αιώνα να αναπαύονται εν ειρήνη και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στα εγγόνια τους», προστίθεται στο κείμενο.

Στις 24 Απριλίου 1915 άρχισε η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα. Εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είχαν εκτοπισθεί, πολλοί μεταξύ αυτών σκοτώθηκαν (1,5 εκατ. σύμφωνα με τους Αρμένιους) και τα περισσότερα αγαθά τους κατασχέθηκαν.

Η Τουρκία, βέβαια, δεν αναγνωρίζει τις σφαγές ως γενοκτονία παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλές χώρες οι οποίες έχουν αναγνωρίσει επισήμως τις δολοφονίες.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση

«Τιμούμε με σεβασμό και λύπη όλους τους Οθωμανούς πολίτες , ανεξαρτήτως της θρησκευτικής και εθνοτικής προέλευσης που έχασαν τη ζωή τους την ίδια περίοδο και κάτω από ανάλογες συνθήκες.

Η 24η Απριλίου έχει μια ιδιαίτερη σημασία για τους Αρμενίους πολίτες μας και για όλους τους Αρμενίους στον κόσμο και γι' αυτό αποτελεί μια πολύτιμη ευκαιρία για να μοιραστούμε τις σκέψεις μας σε ένα ιστορικό θέμα.

Τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν μια δύσκολη περίοδος γεμάτη με πόνο και συμφορές για τους Τούρκους, Κούρδους, Άραβες, Αρμενίους και εκατομμύρια άλλους Οθωμανούς πολίτες, ανεξαρτήτως της θρησκείας η της φυλετικής καταγωγής", λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός και τονίζει ότι "η προσέγγιση αυτών των θεμάτων απαιτεί μία κατανόηση απ' όλους για τον πόνο και τις συμφορές που βιώθηκαν εκείνη την περίοδο.

Οι συγκρίσεις αυτές δεν έχουν νόημα για αυτούς που έχουν βιώσει τον πόνο. Καθήκον της ανθρωπότητας είναι να αναγνωρίσει ότι οι Αρμένιοι θυμούνται τον πόνο και τις συμφορές που βιώθηκε την περίοδο εκείνη, ακριβώς όπως κάθε άλλος πολίτης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Στην Τουρκία η έκφραση διαφορετικής και ελεύθερης γνώμης για τα γεγονότα του 1915, είναι προϋπόθεσή για μια πλουραλιστική προοπτική και μια παιδεία δημοκρατίας και νεοτερικότητας", ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Το να αντλούμε εχθρότητα από την Ιστορία και να δημιουργούμε ανταγωνισμό, δεν είναι ούτε αποδεκτό ούτε χρήσιμο στο σημερινό Κόσμο, και στην προσπάθεια μας για την στην δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος", ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός και προσθέτει ότι "το πνεύμα της εποχής απαιτεί διάλογο παρά τις διαφορές, κατανόηση, εκτίμηση και συμβιβασμό.

Οι λαοί της Ανατολής που έζησαν μαζί για αιώνες, ανεξαρτήτως των διαφόρων φυλετικών (εθνοτικών) και θρησκευτικών διαφορών, έχουν αποκτήσει κοινές άξιες σε κάθε τομέα, από την τέχνη μέχρι την διπλωματία από την διοίκηση του κράτους μέχρι το εμπόριο, σήμερα έχουν την ίδια ικανότητα να δημιουργούν το κοινό μέλλον τους.

Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι έχουν την ικανότητα να συζητήσουν από κοινού τις απώλειες και τις συμφορές του παρελθόντος με σοβαρότητα».

[Πηγή]