Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

"ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ" ΠΑΛΙ Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ


Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στη Ρουμανία. Αντιτορπιλικό των ΗΠΑ [USS Donald Cook] πέρασε χθες τα στενά, με πορεία στη Μαύρη Θάλασσα....

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Άμυνας της Ρουμανίας, Mircea Soul, τα αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα που προσγειώθηκαν σε στρατιωτική βάση «θα παραμείνουν για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα»....

Πρόκειται μια μία μοίρα F-16 που θα παραμείνει στη Ρουμανία «στο πλαίσιο των κοινών ασκήσεων».

Ο Ρουμάνος υπουργός πρόσθεσε ότι το Βουκουρέστι επιθυμεί να παραμείνουν οι αμερικανικές δυνάμεις «έως το 2017», μέχρι, δηλαδή, να ανανεωθεί ο πολεμικός αεροπορικός στόλος της Ρουμανίας.

Πρόσφατα το Βουκουρέστι, αγόρασε 12 μεταχειρισμένα F-16 από την Πορτογαλία και έδωσε για αυτά σχεδόν ένα δις δολάρια, αντικαθιστώντας τα πεπαλαιωμένα ρωσικά Mig-23.

Ωστόσο, στις δηλώσεις του ο Ρουμάνος υπουργός δεν συνέδεσε στην ομιλία του με την κατάσταση στην Ουκρανία, σημειώνει το δημοσίευμα.


Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Donald Cook σήμερα πέρασε χθες τα Στενά των Δαρδανελίων με πορεία προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Το αντιτορπιλικό που απέπλευσε από λιμάνι της Ισπανίας, σύμφωνα με το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ, εδόθη εντολή να πλεύσει στη Μαύρη Θάλασσα.
Το Donald Cook, σύμφωνα με το τούρκικο δημοσίευμα, είναι εξοπλισμένο με σύστημα αεράμυνας Aegis και πυραύλους Tomahawk.

Στο μεταξύ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στη Σύμβαση του Μοντρέ, που διευκρινίζει τον αριθμό των πολεμικών πλοίων που μπορούν να διέλθουν από τα Στενά του Βοσπόρου καθώς και το χρόνο παραμονής των πολεμικών σκαφών στα ύδατα του Εύξεινου Πόντου.

Ο Λαβρόφ είχε κατηγορήσει την Άγκυρα ότι δεν τηρεί τη σύμβαση του Μοντρέ, αφού πλοία του αμερικανικού στόλου είχαν παραβιάσει- σύμφωνα με αυτόν- τη σύμβαση του Μοντρέ, για την οποία υπεύθυνη είναι η Τουρκία.

Μάλιστα, η Μόσχα έστειλε διπλωματική νότα προς το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ζητώντας διευκρινίσεις.

Η Άγκυρα δεν παραδέχθηκε ότι παρέβη τους κανόνες της Σύμβασης του Μοντρέ, όσο για το χρόνο διαμονής των ξένων πολεμικών πλοίων (που είναι 3 εβδομάδας), όσο και στην χωρητικότητα που προβλέπεται και δια μέσου του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «Η Τουρκία, τηρεί επί 78 χρόνια με αυστηρότητα τη Σύμβαση του Montreux για τη διέλευση των πολεμικών πλοίων από τα Στενά και όποια καταγγελία δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια», σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

[Πηγή]