.

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού ψηφιοποιείται


Το Βατικανό πήρε την απόφαση να ψηφιοποιήσει και να διαθέσει διαδικτυακά το περιεχόμενο της περίφημης Βιβλιοθήκης του, η οποία περιλαμβάνει σπάνια χειρόγραφα ανεκτίμητης αξίας....

Τις εργασίες θα αναλάβουν συνολικά 50 ειδικοί, Ιταλοί και Ιάπωνες, εξοπλισμένοι με ειδικά scanners και με την συνδρομή της ιαπωνικής εταιρείας NTT Data. Υπολογίζεται ότι ο αρχικός κύκλος ψηφιοποίησης των πρώτων 3.000 χειρογράφων θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια με τα πρώτα αρχεία να είναι διαθέσιμα online από το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal η συνεργασία της Βιβλιοθήκης του Βατικανού με την NTT Data ξεκίνησε από το προηγούμενο έτος όταν ορίστηκαν οι προδιαγραφές για τον εξοπλισμό που έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Καταρχήν, δοκιμάστηκαν ειδικοί σαρωτές (scanners) οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με ειδικά πλαίσια που θα προστατεύουν τα έγγραφα από κάθε δυνατό φως. Άλλωστε, οι συγκεκριμένες εργασίες θα πραγματοποιηθούν σε χώρους με ελάχιστο φωτισμό.

Παράλληλα, ορίστηκαν οι κανόνες διαχείρισης των εγγράφων από τους ειδικούς: όλοι θα φοράνε γάντια και κανείς δεν θα πρέπει να φορά κοσμήματα, ώστε να αποτραπούν φθορές από κάποια άτυχη κίνηση που μπορεί να γρατζουνίσει τα σπάνια χειρόγραφα. Στη συνέχεια, μετά την ψηφιοποίηση της κάθε σελίδας, θα γίνεται η αποθήκευσή της σε συνθήκες μακράς συντήρησης.

Ακολούθως, η ψηφιοποιημένη πλέον σελίδα θα «ανεβαίνει» στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης του Βατικανού, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιεργαστούν το έγγραφο από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Η πρόσβαση στο ψηφιοποιημένο αρχείο θα είναι δωρεάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχικό τετραετές πρόγραμμα ψηφιοποίησης θα κοστίσει περί τα 18 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που συμφώνησε να καταβάλλει η NTT Data ελπίζοντας ότι θα υπάρξει σχετική απόσβεση μέσω μελλοντικών δωρεών.

Πέρα από το αρχικό στάδιο του προγράμματος δεν έχει οριστεί κάποιο γενικότερο χρονοδιάγραμμα. Υπολογίζεται ότι, αν και το υπόλοιπο πρόγραμμα κινηθεί σε ανάλογους ρυθμούς, για να μετατραπεί σε ψηφιακή μορφή το σύνολο του περιεχομένου της Βιβλιοθήκης του Βατικανού θα χρειαστούν πάνω από 109 χρόνια, ενώ θα απαιτηθούν τεράστιες ποσότητες αποθηκευτικού χώρου για την φιλοξενία συνολικά περίπου 40 εκατ. σελίδων κειμένου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ανάλογες ενέργειες ψηφιοποίησης του αρχείου τους έχουν προχωρήσει και άλλα πνευματικά κέντρα όπως το Βρετανικό Μουσείο, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας και η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού ιδρύθηκε το 1451, από τον Πάπα Νικόλαο Ε’, και περιλαμβάνει περί τα 82.000 σπάνια χειρόγραφα, ορισμένα εκ των οποίων ανάγονται στον 2ο μ.Χ. αιώνα. 

Σχολ. Ε-ρόδιος: Εξ αυτών 11.500 τόμοι είναι η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία σύμφωνα με τον Καθηγητή της Σορβόνης Ι. Μπρόκο, που κατέχεται από το Βατικανό. [Τα μέτρησε, μέχρι που κατάλαβαν ότι ήταν Έλληνας και όχι Γάλλος, οπότε και τον έδιωξαν.] Αυτά θα τα ψηφιοποιήσουν ΟΛΑ;;;;

[Πηγή]

Το είδαμε εδώ