.

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

1η ΄Απρίλη σήμερα - ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ !


Ο Απρίλιος πήρε το όνομά του από το λατινικό ρήμα "aperire", που σημαίνει ανοίγω, επειδή το μήνα αυτό ανθίζουν (ανοίγουν) τα λουλούδια....

ΚΑΙ


Αφρικανική παροιμία :

Το ψέμα βγάζει λουλούδια , αλλά δε βγάζει καρπούς .

Την πρώτη ημέρα του Απρίλη , έχει επικρατήσει το έθιμο της Πρωταπριλιάς με τα αθώα ψέματά που αιώνες τώρα λέγονται σε πάρα πολλά μέρη της γης .


Επιβεβαίωση

Η πιο βάσιμη ιστορικά εκδοχή για την πρωταπριλιά και τη συνήθεια να λέγονται ψέμματα για το καλωσόρισμα του μήνα θεωρείται ότι προέρχεται από την Γαλλία κατά τον 16ο αιώνα. Μέχρι και το 1564 η οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά τους την "1η Απριλίου". Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας του Καρόλου του 9ου, αυτό φαίνεται να άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Γενάρη.

Κακίες

Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν την παλαιά πλέον πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Το Έθιμο αυτό διαφοροποιήθηκε στην Ελλάδα αλλά η βασική ιδέα παρέμεινε ίδια.

Ειδήσεις

Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του.

Προφητείες

Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. " Του Απρίλη η βροχή, κάθε σταγόνα και φλουρί "

Ευχές

... Όσο για το «θύμα» της πρωταπριλιάς , πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα.

Ακούστε ένα τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη για την Πρωταπριλιά
όπου με χιουμοριστικό τρόπο λέγονται ''μπόλικα ψέμματα ''από την παιδική χορωδία .

Στραβός Βελόνα γύρευε - Βατσιτσέλο Βατσιτσό

meneksedia


Όμως ας μην ξεχνιόμαστε, ούτε με τον διάσημο ψεύτη τον Πινόκιο τον φανταστικό ήρωα του 1883 του Κάρλο Κολόντι, ούτε με τα τραγουδάκια... γιατί ακούγονται πολλά - πολλά άσχημα και κακόηχα παρατράγουδα... σήμερα ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ του 2014... που όμως δεν είναι πρωταπριλιάτικα ψέμματα ούτε αστεία... είναι πλέον η καθημερινή σκληρή πραγματικότητα των Ελλήνων, των Κυπρίων και όλων των Ευρωπαϊκών λαών .


[Πηγή]

Επιμέλεια φωτογραφιών: Ε-ΡΟΔΙΟΣ