Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Πως οι Αμερικανοί κινδυνεύουν να αποκλειστούν στον ISS

«Ψυχρός» πόλεμος σε τροχιά

Με κίνδυνο να αποκλειστούν από το διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS) είναι οι Αμερικανοί αστροναύτες καθώς η αντιπαράθεση ΗΠΑ Ρωσίας αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή εμπάργκο από τη Μόσχα στη μεταφορά τους στον ISS....

Αυτό γιατί η NASA σήμερα και μετά την απόσυρση του στόλου των διαστημικών λεωφορείων δεν διαθέτει κάποιο πυραυλικό φορέα για να μεταφέρει τους αστροναύτες της σε τροχιά παρά στηρίζεται εξ ολοκλήρου στους ρωσικούς πυραυλικούς φορείς.

Την επόμενη εβδομάδα κιόλας έχει προγραμματιστεί η επιστροφή στη Γη από τον ISS του Αμερικανού αστροναύτη Mike Hopkins μαζί με δύο Ρώσους συνάδελφους του, με το ρωσικό όχημα Soyuz ενώ δύο εβδομάδες περίπου αργότερα ο αστροναύτης της NASA Steven Swanson πάλι με δύο Ρώσους έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί με τον ρωσικό πυραυλικό φορέα Soyuz. 

Σύμφωνα με την υπάρχουσα συμφωνία κανένας Αμερικανός αστροναύτης πλήρωμα του ISS δεν μπορεί να φύγει ή να φτάσει στον ISS χωρίς τη ρωσική βοήθεια ενώ το κόστος για τη NASA για κάθε πτήση που της αναλογεί ανέρχεται στα 70 εκατ. $. Ποσό βέβαια μικρότερο εάν διατηρούσε το δικό της πυραυλικό φορέα χωρίς όμως αυτάρκεια στις διαστημικές πτήσεις.

Δεν είναι όμως μόνο οι πτήσεις των αστροναυτών αλλά ακόμη και αυτές των αμερικανικών κατασκοπευτικών δορυφόρων! Πιο ειδικά ο πυραυλικός φορέας της NASA Atlas V χρησιμοποιεί σε ένα από τα στάδιά του τον ρωσικό πυραυλοκινητήρα RD-180. Η αγωνία της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος είναι έκδηλη, ύστερα από τις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας. 

Τι θα γίνει στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα και η τελευταία ως αντίποινα αποκλείσει κάθε αμερικανική δραστηριότητα στο διάστημα αρνούμενη να μεταφέρει αμερικανούς αστροναύτες αλλά σταματώντας την παροχή πυραυλοκινητήρων RD-180 για τον Atlas V;

Αυτό θα μπορούσε να σημάνει ολοκληρωτική καταστροφή για το αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα αλλά και μια φοβερή ήττα σε επίπεδο γοήτρου μη μπορώντας να φέρει πίσω στη Γη τους Αμερικανούς αστροναύτες οι οποίοι θα είναι κυριολεκτικά αποκλεισμένοι στον ISS.

Από την άλλη πλευρά βέβαια και η Ρωσία εξαρτάται από τις ΗΠΑ σε ορισμένα τμήματα του ISS. Έτσι αν και οι Ρώσοι ελέγχουν την μεταφορά προς και από τον ISS το ίδιο και τα ρωσικά τμήματα του ISS δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την ηλεκτρική ενέργεια και τις επικοινωνίες τις οποίες ελέγχουν οι ΗΠΑ.

Είναι άγνωστο βέβαια εάν ο νέος αυτός «ψυχρός» πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας μεταφερθεί μέχρι και στον ISS αλλά οι ΗΠΑ ήδη εξετάζουν άλλες εναλλακτικές λύσεις. Αυτές είναι τα ιδιωτικά προγράμματα πυραυλικών όπως είναι SpaceX's Falcon με την κάψουλα Dragon και εν ανάγκη όπως υπογραμμίζεται και σε περίπτωση άρνησης των Ρώσων να τους μεταφέρουν οι Αμερικανοί μπορεί να επεκτείνουν το μέγιστο χρόνο παραμονή στον ISS από ‘έξι μήνες που είναι σήμερα στους 12 ίσως και παραπάνω. 

Βέβαια ούτε το σύστημα Space X είναι έτοιμο τώρα αλλά η NASA έχει σκεφτεί και σε περίπτωση ανάγκης την επιστράτευση ακόμη και κινεζικών πυραυλικών φορέων και οχημάτων για να μεταφέρουν τους Αμερικανούς αστροναύτες κάτι βέβαια όχι και τόσο τιμητικό για την άλλοτε παντοδύναμη NASA.

[Πηγή]