.

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Ξιφίας ψητός με κολοκυθάκια & μανιτάρια

Σκιφίας ὀπτός μετά κολοκύντων καί μυκήτων
~ Αρχαιοελληνική συνταγή ~



«…καί σκιφίας «…» θ <ὅς> ἐν τῶν ἠρι τόν Ἀνανιόν ἰχθύων πάντων ἄριστος…», Απόδ. = [... και ο ξιφίας «...» που κατά τον Ανάνιο είναι την άνοιξη το πιο καλό ψάρι...] (Επίχαρμος, «Ήβης Γάμος», Αθήναιος Ζ, 282,16,b)....


Υλικά:

■ 3 φέτες ξιφία

■ 1 κούπα (κατά προτίμηση λευκό) κρασί

■ 1 κουταλάκι κόλιανδρο

■ 1 κούπα ελαιόλαδο

■ 1/3 κούπας ξίδι

■ 1 κουταλιά μέλι

■ 1 κουταλάκι ρίγανη

■ 500 γρ. μικρά τρυφερά κολοκυθάκια

■ 400 γρ. μανιτάρια άγρια


■ αλάτι

Εκτέλεση:

1. Πλύντε, στραγγίστε κι αλατίστε τον ξιφία.

2. Αφήστε τον σε πήλινο δοχείο με το κρασί και με τον κόλιανδρο για δυο-τρεις ώρες.

3. Κόψτε τα κολοκυθάκια σε πλατιά κομμάτια και κάντε το ίδιο με τα μανιτάρια, όσο γίνεται. Αλατίστε τα

4. Ανάψτε φωτιά κι ετοιμάστε τη σχάρα.

5. Αλείψτε με λίγο από το ελαιόλαδο τον ξιφία και τα λαχανικά και ψήστε τα.

6. Φτιάξτε μια σάλτσα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξίδι, το μέλι και τη ρίγανη και περιχύσετε τον ξιφία και τα λαχανικά μόλις τα σερβίρετε.

[Πηγή]