Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Aπέπλευσε εκτάκτως η ναυαρχίδα του (πρώην...) Ουκρανικού Στόλου Hetman Sahaidachny από την Σούδα

ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΡΙΜΑΪΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ;

Απέπλευσε από την Σούδα η πρώην Ουκρανική φρεγάτα και ναυαρχίδα του ουκρανικού Στόλου (ή εν πάση περιπτώσει ότι έχει απομείνει από τον Στόλο) η φρεγάτα Hetman Sahaidachny που αυτομόλησε....
και τάχθηκε με δήλωση του πλοιάρχου των αξιωματικών του και του πληρώματος υπέρ της ανεξάρτητης δημοκρατίας της Κριμαίας.

Χθες αποκαλύψαμε ότι το σκάφος δεν βρίσκεται ούτε στην Σεβαστούπολη, ούτε στην Οδησσό, αλλά στην... Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στο ναύσταθμο της Σούδας!

Τώρα, Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι αυτή την στιγμή βρίσκεται 40 μίλια βορειοανατολικά του Καφηρέα και περί τις 11.30 αναμένεται να φτάσει στα Στενά για να περάσει στην Μαύρη Θάλασσα.

H φρεγάτα επρόκειτο να αποπλεύσει την Τετάρτη, αλλά έλαβε εντολή από την κριμαϊκή κυβέρνηση να πλεύσει άμεσα στην Μαύρη Θάλασσα.

Η φρεγάτα προερχόμενη από την επιχείρηση θαλάσσιας επιτήρησης "Αταλάντα" του ΝΑΤΟ στον κόλπο του Άντεν, πέρασε το Σουέζ και από τις 28 Φερβουαρίου, δηλαδή την ημέρα που εκδηλώθηκε το κίνημα ανεξαρτησίας της Κριμαίας.

Το πλήρωμα όμως, από χθες το βράδυ ανακοίνωσε ότι "Παύει να υπακούει στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου και εφ' εξής τίθεται υπό τις εντολές της ανεξάρτητης δημοκρατίας της Κριμαίας"!

Έτσι όταν όλοι έψαχναν την ουκρανική ναυαρχίδα στην Κριμαία, αυτή "αναβαπτιζόταν" στην Σούδα!

Πάντως, δεν είχε σηκώσει Ρωσική σημαία το σκάφος και αυτό ισχύει και για σήμερα.

Κατ' αυτό τον τρόπο έληξε και η κρίση που πήγαινε να δημιουργηθεί καθώς η "κυβέρνηση" του Κιέβου ζητούσε από την Ελληνική κυβέρνηση να μην επιτρέψει τον απόπλου του σκάφους, ενώ εξακολουθεί το αίτημα προς την τουρκική κυβέρνηση να μην επιτρέψει την διέλευση από τα Στενά.

Από Ρωσικής πλευράς όταν τους τέθηκε το ζήτημα η αντίδραση ήταν ακαριαία (είχαν προηγηθεί και οι δηλώσεις Βενιζέλου από την Μόσχα που επιβάρυναν το όλο κλίμα πολύ): "Δε νομίζουμε ότι μπορεί κανείς να απαγορεύσει στο πλοίο, αν όντως έχει αποφασίσει το πλήρωμα να ενταχθεί υπό τις εντολές της Κριμαϊκής δημοκρατίας να αποπλεύσει από την Σούδα. 

Υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν σα να ήθελε η Ελλάδα να θέσει υπό αμφισβήτηση την μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών"...

Τώρα το ζήτημα έχει τελειώσει, καθώς ούτε καν το σκέφθηκε η Αθήνα να μην επιτρέψει τον απόπλου του σκάφους.

[Πηγή]