Η Ρωσία "ευλόγησε" την στρατηγική συμμαχία Ελλάδας - Ισραήλ -
Αιγύπτου - Κύπρου
Στην Μόσχα μεταβαίνει εκτάκτως ο ισχυρός άνδρας της Αιγύπτου στρατάρχης Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, επικεφαλής των Aιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων και υποψήφιος πρόεδρος της χώρας για συνομιλίες με τον Β.Πούτιν....
στον απόηχο των Αιγυπτιακών ανακοινώσεων για έρευνες ανεύρεσης υδρογονανθράκων στα όρια ή και εντός της δυνητικής Ελληνικής ΑΟΖ.
Ο στρατάρχης Σίσι και ο Φάχμι «θα συζητήσουν για τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και την διμερή συνεργασία» σε ένα σχήμα «2+2» με τους ομολόγους τους Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σόιγκου, τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμύνης της Ρωσίας αντίστοιχα, όπως ανέφερε ο συνταγματάρχης Άχμεντ Άλι, εκπρόσωπος των αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων, σε μια ανακοίνωση του αιγυπτιακού Γενικού Επιτελείου.
Η επίσκεψη έχει τεράστια σημασία: Είναι η πρώτη επίσκεψη του είδους στην Ρωσία από την εποχή του Ανουάρ Σαντάτ.
Και τους ενώνουν πολλά: Η ανάγκη για την ανάσχεση του νεο-οθωμανικού/ισλαμικού επεκτατισμού από την Τουρκία και από τις ισλαμικές ομάδες της Μ.Ανατολής, αλλά και η συνεργασία στην Α.Μεσόγειο όπου έχουν κοινά συμφέροντα με Ελλάδα και Κύπρο.
Αλλωστε άτυπα, αλλά ουσιαστικά, υπάρχει στρατηγική σύμπλευση μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου-Ισραήλ-Κύπρου στην Α.Μεσόγειο
Μια συμμαχία που "ευλογείται" από την Ρωσία, η οποία βρήκε στο Κάϊρο μια νέα τεράστια αγορά οπλικών συστημάτων και κυρίως κάνει "σφήνα" σε μια περιοχή που μέχρι πρότινος ήταν "αμερικανική λίμνη".
Θα γίνει συζήτηση για το θέμα των ΑΟΖ μεταξύ Πούτιν-Μόρσι; Σίγουρα, ναι! Άλλωστε η Ρωσία έχει κλείσει big deal για την εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ και θέλει να είναι μέσα στο παιχνίδι Ελλάδας και Κύπρου.
Στο τομέα της αμυντικής συνεργασίας υπάρχει πρόθεση του αιγυπτιακού Στρατού να προμηθευτεί ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Buk-M2, Pantsir S1, και S-300PMU2, μαχητικά ελικόπτερα Mil Mi-28N, μαχητικά αεροσκάφη MiG-29SM ή και Su-35 καθώς και αντιαρματικά συστήματα Kornet-2.
Μια παραγγελία ύψους 4,5 δισ. δολ.
[Πηγή]