Ρωσικά πληρώματα με Mi-28NE Night Hunter κατά αλ Κάιντα
στη μάχη της Φαλούτζα
Ρωσικά πληρώματα των επιθετικών ελικοπτέρων Mi-28NE «Night Hunter», αφίχθηκαν μαζί με τα 13 ελικόπτερα της δεύτερης παρτίδας του τύπου στο Ιράκ και πιθανότατα θα εμπλακούν σε επιχειρήσεις κατά της αλ Κάιντα στην Φαλούτζα!....
Πρόκειται για απόστρατους βετεράνους οι οποίοι αφίχθησαν ως "εκπαιδευτές" και "τεχνικοί σύμβουλοι" οι οποίοι είναι πλήρως πιστοποημένοι στον τύπο και στους οποίους ήδη ζητήθηκε από την κυβέρνηση του Ιράκ να "υποστηρίξουν" την επιχείρηση των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων στην Φαλούτζα.
Τα ελικόπτερα θα επιχειρούν μικτά πληρώματα Ρώσων και Ιρακινών και σίγουρα η εξέλιξη σηματοδοτεί την επιστροφή της Ρωσίας στο Ιράκ, ακριβώς 23,5 χρόνια μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέϊτ τον Αύγουστο του 1990, όταν οι Ρώσοι σύμβουλοι αποσύρθηκαν με εντολή του Γκορμπατσόφ.
Η μάχη της Φαλούτζα, όπως και το 2006-2007 με τους Αμερικανούς έχει εξελιχθεί σε μάχη ύπαρξης για την ιρακινή κυβέρνηση η οποία έχει μείνει μόνη στην μάχη κατά των ισλαμιστών.
Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να στείλουν στρατεύματα να βοηθήσουν τους Ιρακινούς… Θα περιοριστούν στον τομέα των πληροφοριών και της γενικότερης υποστήριξης.
Την πληροφορία για την άφιξη των ελικοπτέρων μετέδωσε το ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο «Alsumaria» χθες στις 4 Ιανουαρίου, αναφέροντας και το ότι θα λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις στην επαρχία Άνμπαρ…
Άλλα 15 ελικόπτερα του τύπου είχαν φθάσει στο Ιράκ τους προηγούμενους μήνες.
Υπενθυμίζεται, ότι η συνολική παραγγελία των Ιρακινών αφορούσε 30 ελικόπτερα Mi-28NE και 10 Mi-35 και 50 αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir-S1 έναντι 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το Mi-28NE «Night Hunter», είναι εξοπλισμένο με το προηγμένο ραντάρ Ν025Ε. Βασικό χαρακτηριστικό του νέου ραντάρ είναι η τοποθέτηση στον έλικα του ελικοπτέρου μιας μικρής κυλινδρικής κεραίας εκπομπής, αντίθετα με όλα τα μέχρι σήμερα ραντάρ ελικοπτέρων που τοποθετούνται επάνω από την έλικα. Αυτό γίνεται για μεγαλύτερη προστασία της κεραίας.
Το ελικόπτερο έχει πλήρεις δικτυοκεντρικές δυνατότητες και μπορεί να επιχειρεί σε συνεργασία με άλλα επιθετικά ελικόπτερα, μαχητικά και επίγεια στρατεύματα με πλήρη συγή ασυρμάτου.
Μπορεί να φέρει μέχρι και 16 αντιαρματικούς πυραύλους σε συνδυασμό με δύο φορείς μη κατευθυνόμενων ρουκετών, βλήματα αέρος-αέρος, κλπ.
Aν τελικά εμπλακεί στη μάχη της Φαλούτζα θα είναι η πρώτη του εμπλοκή σε μάχη και σίγουρα ένα καθοριστικό τεστ της πραγματικής μαχητικής του αξίας.
[Πηγή]