«Η φώτιση σας περιμένει»
Διαγωνισμός της CIA για τη στρατολόγηση χάκερ; Μασονική συνωμοσία; Κανείς δεν γνωρίζει ποιος και γιατί επινόησε το Cicada [τζιτζίκι] 3301....
Ένα μυστηριώδες παιχνίδι για «εξαιρετικά ευφυή άτομα» με γνώσεις κρυπτογραφίας, εσωτερικής λογοτεχνίας και μυστικισμού. Ο τρίτος γύρος του μυστηρίου μόλις ξεκίνησε στο Διαδίκτυο.
Ο φετινός διαγωνισμός άρχισε με την ανάρτηση μιας εικόνας σε λογαριασμό του Twitter που φέρεται να συνδέεται με τη μυστηριώδη ομάδα Cicada 3301. «Η φώτιση σας περιμένει. Καλή τύχη» λέει το μυστηριώδες μήνυμα.
Οι εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρήστες που ερευνούν το θέμα ήδη ανακάλυψαν ότι η εικόνα περιέχει ένα κρυφό μήνυμα, κωδικοποιημένο με τεχνικές στενογραφίας. Σύμφωνα με το Cicada Wiki που δημιούργησαν οι παίκτες, το μήνυμα είναι μια σειρά στίχων, οι οποίοι παραπέμπουν αρχικά σε ένα δοκίμιο του Αμερικανού ποιητή και μυστικιστή Ραλφ Ουάλντο Έμερσον, και στη συνέχεια σε ένα εικονογραφημένο βιβλίο του ποιητή Ουίλιαμ Μπλέικ (ένθετη αριστερά).
«Οι γρίφοι είναι εξαιρετικά περίπλοκοι και απαιτούν γνώσεις στενογραφίας και κρυπτογραφίας, καθώς και σκοτεινών υπαρξιακών κειμένων» σχολίασε στο BBC ο Δρ Άλαν Γούντγουορντ, καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών που είχε συμμετάσχει στους δύο προηγούμενους γύρους.
Οι διοργανωτές του παιχνιδιού «θα μπορούσαν να είναι κάποια εγκληματική οργάνωση που αναζητά νέα μέλη, ή ακόμα και μια νεοσύστατη εταιρεία που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο κρυπτονόμισμα [όπως το Bitcoin] ή ακόμα και κάποια τράπεζα» λέει ο καθηγητής.
Το Cicada παρουσιάζει όντως ομοιότητες με τον (αρκετά απλούστερο) διαγωνισμό κρυπτογραφίας που διοργανώνει κάθε χρόνο η βρετανική μυστική υπηρεσία GCHQ για να στρατολογήσει χάκερ.
Άλλοι όμως υποψιάζονται ότι το Cicada είναι διαφημιστικό κόλπο, άλλοι πάλι μιλούν για ένα ακόμα «παιχνίδι εναλλακτικής πραγματικότητας» ή ARG.
Τα δύο προηγούμενα παιχνίδια Cicada, το 2012 και το 2013, ανάγκασαν τους παίκτες να αναζητήσουν ψηφιακά σύμβολα σε τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο αλλά και να καταδυθούν στο λεγόμενο «σκοτεινό Διαδίκτυο», μια σειρά δικτυακών τόπων στους οποίους μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση μόνο με ειδικά εργαλεία λογισμικού.
Στο τέλος του πρώτου παιχνιδιού το 2012, μια «σκοτεινή» ιστοσελίδας αποκαλύφθηκε τελικά ότι ήταν ο προορισμός του παιχνιδιού. «Βρήκαμε αυτούς που αναζητούσαμε» ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι χωρίς να δώσουν άλλα στοιχεία.
Σύμφωνα με τον Independent, το όνομα του διαγωνισμού («Τζιτζίκι 3031») είναι μια αναφορά στους πρώτους αριθμούς, δηλαδή τους αριθμούς που διαιρούνται μόνο διά του ένα και διά του εαυτού τους. Ορισμένα είδη τζιτζικιών εμφανίζονται κάθε 13 ή 17 χρόνια, που είναι πρώτοι αριθμοί, ενώ και το 3301 είναι πρώτος αριθμός, όπως είναι και το αντίστροφό του, 1033.
Οι πρώτοι αριθμοί είναι η βάση των αλγόριθμων κρυπτογραφίας που χρησιμοποιούνται στο Διαδίκτυο, καθώς το κλειδί για την αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων είναι το γινόμενο μυστικών πρώτων αριθμών.
[Πηγή]