Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Ο αρχαιότερος πίνακας πολλαπλασιασμού βρέθηκε στη Κίνα και είναι φτιαγμένος από μπαμπού


Ο αρχαίος πολιτισμός της Κίνας ήταν ένας από τους πιο ανεπτυγμένους παγκοσμίως, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο....

Το γεγονός αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει η πρόσφατη ανακάλυψη του αρχαιότερου πίνακα πολλαπλασιασμού στον κόσμο, ο οποίος βρέθηκε σε πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Πριν από πέντε χρόνια, το πανεπιστήμιο Τσίνκουα στο Πεκίνο έλαβε μια δωρεά που αποτελούταν από περίπου δυόμιση χιλιάδες μακρόστενες λωρίδες μπαμπού. Οι λωρίδες αυτές κατά πάσα πιθανότητα προέρχονταν από κάποια παράνομη ανασκαφή αρχαίου τάφου και είχαν αγοραστεί από την αγορά του Χόνγκ Κόνγκ.

Τα αρχαία κινέζικα σύμβολα που βρίσκονταν σε σειρά πάνω στα κομμάτια μπαμπού τράβηξαν τη περιέργεια των ερευνητών του πανεπιστημίου και έτσι άρχισε μια έρευνα με σκοπό την ανακάλυψη του περιεχομένου τους. Η αποκρυπτογράφηση των συμβόλων ήταν αρκετά δύσκολη, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού των λωρίδων. Όταν όμως οι ερευνητές κατάφεραν να τοποθετήσουν τα μπαμπού στη σωστή σειρά, κατάλαβαν ότι πρόκειται περί ενός αρχαίου πίνακα πολλαπλασιασμού.

Ο πίνακας αυτός είναι απόλυτα ακριβής, η βάση του είναι στο δεκαδικό σύστημα αρίθμησης ενώ οι πολλαπλασιαστές φτάνουν μέχρι και τον αριθμό 99,5. Το ιδιαίτερο στοιχείο αυτού του πίνακα όμως, είναι ότι η... ηλικία του ξεπερνά τα 2.300 χρόνια, γεγονός που τον καθιστά τον αρχαιότερο πίνακα αρίθμησης που έχει βρεθεί στα χρονικά.

Βέβαια, από τις 2.500 χιλιάδες λωρίδες που δόθηκαν στο πανεπιστήμιο, μόνο οι 21 αποτελούν τον πίνακα πολλαπλασιασμού, ενώ οι υπόλοιπες αν τοποθετηθούν στη σωστή σειρά, δημιουργούν αρχαία κινέζικα κείμενα που λογικά σχετίζονται με μαθηματικές αναλύσεις. Ωστόσο, το «παζλ» είναι πολύ δύσκολο να λυθεί καθώς αρκετές από τις λωρίδες μπαμπού είναι κατεστραμμένες και άλλες έχουν σύμβολα που δεν μπορούν να αποκρυπτογραφηθούν.

Δείτε τον αρχαίο πίνακα πολλαπλασιασμού αλλά και τη «μετάφρασή» του στα σύγχρονα δεδομένα: 




[Πηγή]