Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

147 τόνοι ιστορικών βιβλίων στα παλιατζίδικα της Τουρκίας!

Η ΛΕΗΛΑΤΗΜΕΝΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ... ΟΚΑ.

Η είδηση στην τουρκική Χουριέτ γράφει για την Τουρκική Εθνική Βιβλιοθήκη που πούλησε 147 τόνους βιβλία σε παλαιοβιβλιοπωλεία επειδή τα περισσότερα ήταν στα Ελληνικά, Αρμένικα και Καραμανλίδικα....

Η βιβλιοθήκη δεν έχει υπαλληλικό προσωπικό που να μπορεί να διαβάζει Ελληνικά, Αρμένικα, Εβραϊκά, Λατινικα και Ασσυριακά…

Μπορεί η Οθωμανική Αυτοκρατορία να μην τα πήγαινε και τόσο καλά με τα Γράμματα. Τα χριστιανικά όμως και άλλα "μιλέτια" στήριζαν την ύπαρξή τους στην Παιδεία, την οποία μάλιστα πλήρωναν από την τσέπη τους. Σχολεία, μοναστήρια, φιλολογικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι ήταν οι φάροι και οι θεματοφύλακες της Παιδείας των υπόδουλων λαών.

Τεράστια ποσά ξοδευόταν για την εκτύπωση βιβλίων από όλες τις μειονότητες, που επέμεναν παρά τις πιέσεις, να διατηρούν την ταυτότητά τους, ακόμη και με τεχνάσματα, όπως οι τουρκόφωνοι Ρωμιοί της Καππαδοκίας με τα Καραμανλίδικα [Τουρκική γλώσσα γραμμένη με Ελληνικούς χαρακτήρες].

Οι μειονότητες ξεριζώθηκαν, η τεράστια ακίνητη περιουσία τους αρπάχτηκε με "Νόμους" από το σύγχρονο Τουρκικό κράτος, τα ιερά και τα όσιά τους λεηλατήθηκαν. Ανεκτίμητες βιβλιοθήκες με χειρόγραφα και σπάνια βιβλία βρέθηκαν στη Εθνική Βιβλιοθήκη της Άγκυρας, όπως αυτή του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, του "Υπουργείου Παιδείας" του ανατολικού Ελληνισμού.

Τώρα, αφού οι μειονότητες απόμειναν φαντάσματα του παλιού τους εαυτού, αφού τα μνημεία τους καταστράφηκαν σε μια συνειδητή μακροχρόνια κρατική πολιτική (ιδίως τα αρμένικα), ο επίσημος αυτός φορέας πουλά "147 τόνους" από τα βιβλία αυτά, αφού "δεν υπάρχουν γλωσσομαθείς" να ασχοληθούν.

Πουλιούνται "με την οκά" από τον οργανισμό, που υποτίθεται πως είναι υπεύθυνος για την προστασία και ανάδειξη της (πολυπολιτισμικής) κληρονομιάς της γειτονικής χώρας. Ασφαλώς προετοιμάζουν και με αυτό τον τρόπο την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τα τσαρούχια τους...

Μιχάλης Ανδριανάκης

[Πηγή]

Το είδαμε εδώ