.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Εγχειρίδιο κατά του γήρατος



Οι έξυπνοι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά στοιχεία διαφόρων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας....

Μάλιστα, ο αριθμός των ευφυών ανθρώπων μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Συνεπώς, στον κόσμο παρατηρείται ανάγλυφα η τάση προς την αύξηση του μέσου όρου ζωής του ανθρώπου.

Στις οικονομικά ευημερούσες χώρες οι άνθρωποι ζουν ήδη κατά μέσο όρο 85 χρόνια και μέρα με τη μέρα ο δείκτης αυτός αυξάνεται, - παρατήρησε ο γεροντολόγος Βιατσεσλάβ Κρουτκό.

- Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα η μέση διάρκεια ζωής σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με την αρχή του αιώνα. Αυτό οφειλόταν πρώτα’ απ’ όλα στο γεγονός ότι ο άνθρωπος έμαθε να αντιστέκεται το εξωτερικό περιβάλλον. Ο μεγαλύτερος αριθμός των ανθρώπινων ζωών είχε σωθεί χάρη στην τεχνολογία χλωρίωσης του νερού, στην ανακάλυψη των εμβολίων και των αντιβιοτικών, καθώς επίσης και χάρη στην ανάπτυξη της ιατρικής γενικότερα. Μέχρι τις δεκαετίες του ‘60-’80 ο άνθρωπος στις ανεπτυγμένες χώρες, έμαθε να συνυπάρχει άνετα με το εξωτερικό περιβάλλον με αποτέλεσμα η διάρκεια ζωής στις ανεπτυγμένες χώρες να αρχίσει να αυξάνεται με ταχύτητα περίπου 3 μήνες ανά έτος.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση της διάρκειας ζωής του ανθρώπου δεν μπορεί να είναι άπειρη. Οι πόροι του οργανισμού έχουν όρια, τα οποία είχαν αρχικά οριστεί από τη φύση. Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα όρια αυτά ανέρχονται σε 110-120 χρόνια.



Είναι σημαντικό όχι απλώς να παραταθεί η ανθρώπινη ζωή, αλλά να παραταθεί η ενεργός της φάση, έτσι ώστε η περίοδος που ονομάζεται συνήθως, γηρατειά, να ακολουθήσει μετά τα 90-100 χρόνια και όχι νωρίτερα. Κατά την εφαρμογή ειδικών νέων τεχνολογιών αυτό είναι δυνατό, - θεωρούν οι επιστήμονες. Στη Ρωσία, π.χ., προηγμένη θεωρείται η κατασκευή παρασκευασμάτων- ενεργοποιητών της τελομεράσης, ενζύμου που κάνει τα κύτταρα να πολλαπλασιάζονται γρήγορα, καθώς επίσης και των παρασκευασμάτων, ικανών να ενεργοποιήσουν τα βλαστικά κύτταρα του ίδιου του ανθρώπου. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων σε ποντίκια και αρουραίους είναι αρκετά εντυπωσιακά.

Ενώ τα χάπια κατά του γήρατος δοκιμάζονται, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μέσο, ικανό σήμερα ήδη να εξασφαλίσει μεγάλη διάρκεια ζωής, διατηρώντας την διαύγεια του νου και το σθένος του σώματος. Είναι η εκπαίδευση. Έχει ήδη αποδειχθεί ότι όσο πιο αναπτυγμένη είναι η διάνοια του ανθρώπου, τόσο περισσότερο ζει, - είπε ο διευθυντής του Κέντρου Εθνικής Γεροντολογίας Βιατσεσλάβ Κρουτκό.

- Υπάρχει μια σαφής νομοτελειακή τάση, που δείχνει ότι οι πιο έξυπνοι και πιο μορφωμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά στοιχεία τόσο στο εξωτερικό, όσο και στη Ρωσία. Στην Αγία Πετρούπολη, π.χ., υπάρχει περιοχή όπου κάποτε είχαν εγκατασταθεί οι εργαζόμενοι ενός επιστημονικό - βιομηχανικού ιδρύματος. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι πλουσιότεροι από τους μεσαίους κατοίκους της πόλης, αλλά όλοι τους έχουν καλή ανώτατη μόρφωση και ως προς τη διάρκεια ζωής προλαβαίνουν τους κατοίκους των ευρωπαϊκών χωρών.

Εκτός απ’ αυτό, κατά την τελευταία δεκαετία διαγράφτηκε μια νέα τάση: η κάθε επόμενη γενιά είναι εξυπνότερη από την προηγούμενη. Οι συντάκτες του τεστ αξιολόγησης της νοημοσύνης για τη μέτρηση του IQ (πηλίκο νοημοσύνης) αναγκάζονται κάθε 10 χρόνια να επινοούν πιο δύσκολες ερωτήσεις και να ανεβάζουν τα πρότυπα μεσαίου επιπέδου. Έτσι, λοιπόν, και η διάρκεια της ζωής της κάθε νέας γενιάς θα είναι μεγαλύτερη.

Νατάλια Κοβαλένκο

[Πηγή]