Όπως αναφέρει η εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, απαλλαγμένη από συμπλέγματα κατωτερότητας, στη δεκαετία του 1960 δημιούργησε ένα γραφείο, το «Ποντιφικό Γραφείο», που είχε στόχο να προωθήσει τις πολιτιστικές σχέσεις με άλλους λαούς....
Πιο συγκεκριμένα, να δώσει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να γνωρίσουν την Καθολική Εκκλησία, με δεδηλωμένο στόχο πάντα τη σύγκλιση των Εκκλησιών και -γιατί όχι;- την άρση των εμποδίων. Και ως μέσον αυτής της γνωριμίας δεν δίστασαν να χορηγήσουν εκατοντάδες υποτροφίες σε ορθόδοξους.
Η «Κ.Ε.» διαθέτει τον κατάλογο ενός ινστιτούτου του Βατικανού που εδρεύει στη Γερμανία. Πρόκειται για το OSTKIRCHLICHES INSTITUT.
Στον κατάλογο υπάρχουν τα ονόματα αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
...Οπως οι μητροπολίτες Σερρών Μάξιμος, Θηβών Ιερώνυμος, Περιστερίου Χρυσόστομος. Ο αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Αρίσταρχος.
Ολόκληρο το άρθρο της εφημερίδας Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, το οποίο υπογράφει η Μαρία Παπουτσάκη.
Χαρακτηριστικό του νεωτεριστικού πνεύματος που διακατέχει τον νέο Αρχιεπίσκοπο είναι ότι είχε αντιταχθεί στην συλλογή υπογραφών για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, ενώ είναι γνωστό ότι θα προτιμούσε να καταργηθεί το ράσο των ιερέων το οποίο από πολλούς θεωρείται αναχρονιστικό.
..........................................
Επίσκοποι με υποτροφίες του Βατικανού
Όταν ξεκίνησε η συζήτηση για την επίσκεψη του πάπα στην Αθήνα, κανένας δεν υποπτευόταν πως οι ορθόδοξοι και οι ρωμαιοκαθολικοί είχαν τις δικές τους υπόγειες διαδρομές, εδώ και δεκαετίες.
Μερικά ονόματα των υποτρόφων.
Οι «χρηματιστές» του Θεού, όπως λέγονται οι άνθρωποι του Βατικανού, διαθέτουν κράτος, πρωθυπουργό, υπουργούς, τράπεζες, πανεπιστήμια, διπλωματία, πολιτική γραφειοκρατία.
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, απαλλαγμένη από συμπλέγματα κατωτερότητας, στη δεκαετία του 1960 δημιούργησε ένα γραφείο, το «Ποντιφικό Γραφείο», που είχε στόχο να προωθήσει τις πολιτιστικές σχέσεις με άλλους λαούς.
Πιο συγκεκριμένα, να δώσει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να γνωρίσουν την Καθολική Εκκλησία, με δεδηλωμένο στόχο πάντα τη σύγκλιση των Εκκλησιών και -γιατί όχι;- την άρση των εμποδίων. Και ως μέσον αυτής της γνωριμίας δεν δίστασαν να χορηγήσουν εκατοντάδες υποτροφίες σε ορθόδοξους.
Αρχικά το ενδιαφέρον των καθολικών εστιάστηκε στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Ευρώπη, και τώρα τελευταία στρέφεται στην Ινδία, το Πακιστάν και την Άπω Ανατολή.
Το Ποντιφικό Γραφείο του Βατικανού συνέστησε ινστιτούτα σε διάφορες χώρες, εκτός από την Ιταλία, στη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία. Όλα συντονίζονται εδώ και χρόνια από το Γραφείο της Ρώμης, το «ιερό στρατηγείο».
Τις τελευταίες μέρες δεν έλειψαν εκείνοι που, παρά το ότι οι σπουδές τους χρηματοδοτήθηκαν από το Βατικανό εμφανίστηκαν ως πρωταγωνιστές στη μάχη κατά της παπικής επίσκεψης.
*Ανάμεσά τους και ο πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από τους δημοφιλέστερους και ικανότερους κληρικούς που διαθέτει η Εκκλησία της Ελλάδος, επικρίθηκε επειδή εξέφρασε την αντίθεσή του για την επίσκεψη του πάπα στην Αθήνα, την ώρα που ο ίδιος και η σύζυγός του είχαν κάνει χρήση των υποτροφιών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
*Η «Κ.Ε.» διαθέτει τον κατάλογο ενός ινστιτούτου του Βατικανού που εδρεύει στη Γερμανία. Πρόκειται για το OSTKIRCHLICHES INSTITUT. Στον κατάλογο υπάρχουν τα ονόματα αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
*Όπως οι μητροπολίτες Σερρών Μάξιμος, Θηβών Ιερώνυμος, Περιστερίου Χρυσόστομος. Ο αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Αρίσταρχος.
*Ο ιερέας της Μητρόπολης Αθηνών Δημήτριος Νίκου και η σύζυγός του. Ο ηγούμενος της Μονής Μεταμορφώσεως Σωτήρος στη Ναύπακτο Σπυρίδων Λογοθέτης. Αρκετοί είναι οι καθηγητές πανεπιστημίου, όπως ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Μέγας Φαράντος. Ο Κωνσταντίνος Σκουτέρης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως και ο Μάρκος Ορφανός.
*Όμως ανάμεσα στους κληρικούς και τους θεολόγους υπάρχει και το όνομα του υφυπουργού Παιδείας Φίλιππου Πετσάλνικου.
Κάθε μία από αυτές τις υποτροφίες, περιλαμβάνει δωρεάν διαμονή, τροφή, δίδακτρα, ακόμη και ένα «χαρτζιλίκι». Σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγούνται και έξτρα χρήματα για την εκμάθηση μιας επιπλέον ξένης γλώσσας, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Όπως δήλωσαν στην «Κ.Ε.» αρκετοί από αυτούς που σπούδασαν με αυτές τις υποτροφίες, η Καθολική Εκκλησία ουδέποτε τις χρησιμοποίησε για άλλους σκοπούς. Δεν έκανε προσηλυτισμό. Δεν υποχρέωνε, όπως υποστηρίζουν, κανέναν ακόμη και να συμμετάσχει σε κάποια ακολουθία της Καθολικής Εκκλησίας. Κανένας δεν αλλαξοπίστησε. Μάλιστα ορισμένοι έγιναν μαχητικότεροι ορθόδοξοι.
Τα μαθήματα γνωριμίας με την Καθολική Εκκλησία που διδάσκονται σ' αυτά τα ινστιτούτα έχουν ως στόχο να φέρουν πιο κοντά την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, να αρθούν οι αμοιβαίοι φόβοι και καχυποψίες, κατάλοιπα αιώνων και -γιατί όχι;- λάθος χειρισμών.
Οι ορθόδοξοι δεν διαθέτουν τέτοιου είδους συστήματα υποτροφιών, ενώ ελάχιστοι είναι οι καθολικοί που έχουν πάρει υποτροφίες από την Εκκλησία της Ελλάδος.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ Ελευθεροτυπία. (06/05/2001)
[Πηγή]